Kimya Mühendisliği Bölümünde bal kabağı kabuğundan gıdaların bozulmasını önleyen, polimerden yapılanların zararlı etkilerinin aksine çevreye ve gıdaya dost ambalaj üretecek proje hazırlıyor.
Bilimsel araştırmalarla çağımızın sorunlarına çözümün üretildiği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademisyenleri bir başkan buluşa daha imza attı. Geçtiğimi aylarda gübre üretme makinasının hayata geçirildiği üniversitede bu kez Kimya Mühendisliği Bölümü ,dünyayı en çok kirleten atıklar arasında yer alan ambalaj atıklarını azaltacak bir buluşa imza attı. ÇOMÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz, bal kabağı kabuğundan çevreye ve gıdaya dost ambalaj üretecek projesi olan ‘Gıda Atıklarından Antimikrobiyal Özellikli Biyobozunabilen Gıda Ambalajı Üretimi’ projesi çalışmalarını sürdürüyor.
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz Paroje hakkında yaptığı değerlendirmede “"Gıda Atıklarından Antimikrobiyal Özellikli Biyobozunabilen Gıda Ambalajı Üretimi" projesinin laboratuvar çalışmalarına devam ediyor. Turunçgiller ve sebzeler başta olmak üzere birçok gıdanın hücre duvarında bulunan, bir çeşit nişasta olan pektini, gıda ve çevre dostu ambalajlara dönüştürmek için kolları sıvadık. Bal kabağından elde ettiği ambalaj malzemesi üzerinde çalışıyor. Ürünün mekanik, buhar tutma ve gıda test aşamaları tamamlandıktan sonra büyük ebatlarda üretime geçilebilecek” dedi.
Cuma Deren