Gündem

Çiftçilere zararlılarla mücadele eğitimi

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, il genelinde üreticileri bilinçlendirmek ve zararlılarla mücadele etmelerine yardımcı olmak amacıyla köy köy dolaşarak eğitimler düzenliyor.

 

 Bu kapsamda, özellikle ürünlere büyük zarar veren kahverengi kokarca ve tarla faresiyle ilgili alınacak önlemler ve bitki koruma ürünleri uygulama teknikleri çiftçilere detaylı bir şekilde anlatılıyor.

 Kahverengi Kokarca Belirli Bölgelerde İzleniyor

Özellikle geçtiğimiz yıl Çanakkale'de tespit edilen kahverengi kokarca zararlılarına karşı alınan önlemler arasında, Çanakkale Merkez ilçeye bağlı Yapıldak, Işıklar, Kalabaklı, Biga İlçesi'ne bağlı Eskibalıklı, Gümüşçay Beldesi, Ezine İlçesi'ne bağlı Akköy, Güllüce, Bayramiç İlçesi'ne bağlı Saçaklı, Ağaçköy, Camikebir, Tepecik, Lapseki İlçesi'ne bağlı Merkez GSP Mahallesi, Umurbey, Çardak Belediyeleri tuzaklarla takip edilerek zararlıların yoğunlaştığı bölgeler belirlenmeye çalışılıyor.

 Çiftçilere Detaylı Bilgiler Sunuluyor

İl Müdürlüğü ekipleri tarafından verilen eğitimlerde çiftçilere, kahverengi kokarca zararlısının tarımsal üretimdeki olumsuz etkileri anlatılırken, özellikle fındık, elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri yüksek ürünler için riskleri ve korunma yöntemleri detaylı bir şekilde açıklanıyor.

 Tarla Faresi ve Bitki Koruma Ürünleri

Toplantılarda ayrıca, zararlılarla mücadelede kış öncesi önlemlerine vurgu yapılıyor. Özellikle tarla faresi ve bitki koruma ürünleri uygulamaları konusunda çiftçilere ayrıntılı bilgiler verilerek, zararlı popülasyonunu düşürmek amacıyla kış öncesi mekaniksel mücadele yöntemleri üzerinde duruluyor.

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu eğitimlerle çiftçilerin bilinçlenmesini sağlayarak tarımsal üretimi daha sürdürülebilir ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor.

Gülçin AKIN