Gündem

NÜFUS YETMİYOR, SANDIK KURULMUYOR SEÇİMSİZ KÖY!...

31 Mart Heyecanı, Bu Köyde Yok

Çan ilçesine bağlı bu köyün hikayesini işiten, şaşa kalıyor.Kazabatlılar, köylerinde sandık kurulamadığından, komşu mahallenin seçmeni olunca, ikametlerini de başka adreslere taşıyıp, tarihi köy evlerinin kapılarına zaman içinde kilit vurdular.Halen dahi, 3 hanenin bacası tüten ve 6 kişinin yaşam sürdüğü köyde, içme suyundan öte, kullanmaya da damla su bulunmadığı öğrenildi.Terzialan beldesinden, taşıma su ile hayatı idame ettirmeye çalıştıklarını anlatan, köy sakinlerinden Burhanettin Taşkıran; “Sorun çözülse, köyde yaşam yeniden canlanacak.” görüşünü savunuyor.

------------------------------

SU YOK, HAYAT YOK

NÜFUS YOK, SEÇİM YOK

------------------------------

CİMER’ e şikayet konusu, susuzluk, köyde yaşamın sonlanmasına, nüfus azlığından sandık kurulamamasına da yol açtı.

Çan ilçesine bağlı, bu köyün sorununu işiten, şaşa kalıyor.

Kazabat köyünde, 3 hanede yaşayan 6 seçmen, Türkiye gneelinde yaşanan seçim heyecanını da yaşayamıyor.

31 Mart seçimi için, köy var ancak, ortada bir sadık yok. Muhtar adayı çıksa bile, seçmen yetersizliği nedeniyle, sandık kurulamıyor. Sandık kurulamadığından, mevcut seçmen başka adreslere seçmen olarak yöneliyor.

Filmi senaryosu olacak bir hikayeye sahip Kazabat köyünde, geçimini halen besicilik ile sağlamaya çalışan birkaç aile dışında, bacaların dumanı da tütmüyor. 

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) "Seçmen sayısı 9'dan az olan yerleşim birimlerinde sandık kurullarının oluşturulmaması" kararı nedeniyle, seçimlerde komşu mahallede oy kullanması gereken mevcut seçmen, seçimden seçime, vatandaşlık görevini başka adreslerde misafir seçmen olarak yerine getiriyor.

Çanakkale İl merkezine 79, bağlı olduğu Çan ilçesine 5, Terzialan beldesine ise sadece 1 kilometre uzaklıktaki köyde, su sorununun uzunca süredir çözül bulmadığını edinilen bilgilerden.

Tarihi çok eskiye dayanan yerleşim yerlerinden olan Kazabat'ın, 1985'te 25 olan nüfusunun 2013'te 9'a, 2014'te ise 6'ya düştüğünü anlatan, koca köyün 6 sakininden biri olan Burhanettin Taşkıran; “Sorun çözülse, köyde yaşam yeniden canlanacak.” görüşünü savunuyor.

Taşkıran, 3 hanede yaşam sürdürdüğünü, muhtarı bulunmayan köyde boş durumda 7 ev bulunduğunu da anlattı.

Kazabatlı 6 seçmen olarak, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, vatandaşlık görevlerini 1 kilometre uzaklıktaki, idari bakımdan bağlı oldukları Terzialan beldesi Süle Mahallesi'nde yerine getireceklerini sözlerine ekleyen Burhanettin Taşkıran; ”Su sorunu çözülse, hayat başlayacak. Sandık kurulabilecek, sonuçta köyün bir muhtarı olacak. “ diyerek, seslerinin duyulmasını, soruna çözüm getirilmesini istedi.

Edinilen bilgiye göre, 5 yıl önce Kazabat'taki seçmen sayısı 9'un altına düşünce, muhtarlık seçimi yapılmadığından, mevcut seçmen demokratik haklarını kullanmak için en yakındaki Karakoca köyünde oy kullandı.

Sonrasında ise, oy kullanma işlemi olarak belirlenen yeni adres Terzialan beldesine ait Süle Mahallesi olarak belirlendi.

1 OY 1 OYDUR..

Seçimlerde bazen 1 oyun öneminin, belirleyici olduğunu hatırlatan köy sakinleri; “Sandığa küsüp, vatandaşlık görevini yerine getirmediğimizde mi, sorunumuz, derdimiz anlaşılacak” diye de sordu.

Erdem Sürek