Prof. Dr. Perinçek;“1953 Gönen Yenice depreminden sadece 70 yıl geçtiği için Yenice Gönen Fayı üzerinde büyük bir deprem beklemiyoruz. 4-5 büyüklük aralığındaki depremlerin ise beklenen depremler.” vurgusu yaptı.
Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek’ in sürekli dikkat çektiği ‘Şeytan Üçge’ ni, 4,9’ luk Yenice Karasu depremi ile yine gündeme geldi.
YENİ BİR DEPREM FIRTINASI BEKLİYOR
Çanakkalelilerin, her deprem sonrası değerlendirmelerine dikkat kesildiği, ‘Deprem dede’ diye isimlendirdiği ÇOMÜ’ den emekli Jeoloji Profesörü Perinçek, Yenice Karasu depreminden yaklaşık 5 saat önce, BOĞAZ Medya’ ya yaptığı ziyaretinde, önümüzdeki hafta yeni bir deprem fırtınası oluşacağı öngörüsünde bulundu. Bu ifadelerinin sonrasında meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem, dile gelen öngörünün haklılığını teyit eder gibiydi.
--------------------------------------
‘Deprem dede’ den, çarpıcı yorum;
“YÜZEYE YAKIN DEPREMLERİN ANLAMI OLMALI”
--------------------------------------
4,9 büyüklüğündeki Yenice Karasu depremi, panik yaşayan bir vatandaşın, Bursa’ da balkondan atlaması ile kayıtlara ‘can alan deprem’ olarak geçti. Çanakkale başta, komşu illerden de hissedilen deprem ardından, uzmanlardan açıklamalar peş peşe geldi.
En çarpıcı değerlendirmelerden birine, yaşanılan her deprem sonrası, Çanakkalelilerin, yorumlarına dikkat kesildiği ve ‘Deprem dede’ diye isimlendirdiği Prof. Dr. Doğan Perinçek imza attı.
ÇOMÜ’ den emekli Jeoloji profesörü Perinçek, yenice kaasu depreminin hemen ardından, ”Saat 21.38 de yaşadığımız 4.9 büyüklüğündeki deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda oldu.
Derinliği 14 Km ile son aylarda bu bölgede görmeye başladığımız derin depremlerden bir tanesi.
Genellikle 10Km derinlikten daha az derinlikte depremler olur iken; son 2 ayda depremlerin neredeyse yarısı 10 Km üzerine çıktı. Bunun bir anlamı olmalı.” dedi.
YÜRÜKLERE SU SERPEN SÖZLER…
Perinçek hoca, deprem sonrası yaşanan tedirginliği bir ölçüde azaltan bir yoruma da imza attı.
“1953 Gönen Yenice depreminden sadece 70 yıl geçtiği için Yenice Gönen Fayı üzerinde büyük bir deprem beklemiyoruz. 4-5 büyüklük aralığındaki depremlerin ise beklenen depremler.” dedi
DEVAM EDİP, BÜYÜYECEĞİNİ SANMIYORUM…
Prof. Dr. Perinçek; “Bu depremin devam edeceğini, büyüyeceğini sanmıyorum. Nitekim bu alanda artçı depremleri dahi yaşamadık.
Ben de dahi yerbilimcilerin çoğunluğu, Marmara depremini. Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda bekliyor.
EN BÜYÜK RİSK, ORTA KOLDA…
Kanımca en büyük deprem riski Kuzey Anadolu Fayı' nın orta kolunda.
Marmara adası dolayında son 3 yılda ve özellikle son 4 ayda yoğunlaşan depremler kuzey koldan, orta kola gerilim (enerji) transfer edildiğini gösteriyor.
“VERİ GÖSTERMEDEN, SALONLARDA KONUŞMAK ‘BOŞ LAF… ‘“
Bu benim görüşüm. Meslektaşlarımın bir kısmı gerekçelerini göstererek karşı görüşlerini bildirebilirler. Veri gerekçe göstermeden salonlarda yapılan havada kalmış yorumların bilimsel bir temeli yoktur, depremleri anlamamaktır.
Orta kola, kuzey kol dışında orta kolun doğusunda Gemlik Körfezi dolayındaki depremlerinde tetikleme yaptığını, Bandırma yönünde enerji transfer ettiğini düşünüyorum. Umarım yanılıyorumdur.” diyerek, hayli kapsamlı bir değerlendirmeye imzasını attı.
Sözlerini; “Biga Kuzeybatısında 2 Şubat gününden bu güne kadar aralıklar ile 5 deprem fırtınası yaşadık. Bunlarda sonuncusu 4.6 büyüklükte deprem ile bizlerin endişesine tavan yaptırdı.
Özellikle 4.6 büyüklükteki depremin içinde olduğu hafta, 3 büyüklük üzerinde olan 8 deprem beni özellikle endişelendirdi. 3 ten büyük 8 depremin olduğu alanda aktif fay haritalanmamış.
Bir yerde 35 günde 140 deprem olmuş sa, orada fay olmaması mümkün değil.
4.6 büyüklükteki depremden sonra bölge için ofis ve arazi çalışması yaptım. Uzay görüntülerinden 10 kadar fay haritaladım, bunlardan 4 tanesini arazide kontrol ettim ve doğruladım.
Arabakonağı Köyü yakınında ise kitaplık bir fay aynası buldum. Yüzeyde izi olan bu fayların aktif olduğunu henüz söyleyemiyorum fakat derinlerde bir fay oluştuğu ya da eski fayların (Paleo-fay) tekrar aktif hale geldiğini söyleyebilirim. Bu fayların aktif olup olmadığını öğrenmenin bir yolu da, hendek çalışması yapmak, hendek çalışması yapmak isteyen meslektaşlarım olursa, onlarla birlikte çalışmaya hazırım.” diye sürdüren Perinçek hoca, özetle konuştu; şöyle dedi;
“Sorun olarak görmüyorum, fakat!?!..”
“Yenice yakınında olan 4.9 büyüklükteki depremi sorun olarak görmüyorum fakat;
Orta kolda yakın zamanda yıkıcı bir deprem olabilir. Tedbirli olmamız gerekiyor. Acil tedbir.”
Erdem Sürek