Bir yandan anıtlar, bir yandan şehitlikler ihya edilirken bir yandan da savaşın kaderinin değiştirildiği rotalar yenileniyor. Bu rotalardan biri Olan Mustafa Kemal Yolunda, Atatürk’ün cephede çektiği o meşhur poz anıtlaştırıldı.
Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Dünyanın en iyi korunan açık hava müzesi olan, Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Tarihi Yarımadası, Tarihi alan Başkanlığının girişimleri ile adeta nakış gibi işleniyor. Bir destanın yazıldığı Tarihi Yarımadada, şehitlikler, anıtların ihya edilmesinin yanı sıra ziyaretçiler için yeni rotalar da oluşturuluyor. Son olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Anafartalar Grup Komutanı olarak atandığı zaman gittiği yolu ihya eden Tarihi Alan Başkanlığı, Mustafa Kemal Yolunu oluşturdu.
Tarihi Fotoğraf Anıtlaştırıldı
Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, 8 Ağustos 1915 tarihinde Anafartalar Grup Komutanlığa atanan Mustafa Kemal Atatürk, Gelibolu’da düşman askerini durdurarak Anafartalar Kahramanı oldu. Çanakkale Savaşları’nda ’Çanakkale Geçilmez Destanı’nın dönüm noktası olan ’Anafartalar Zaferi’nin kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, Binbaşı Haydar Mehmet Alganer tarafından 17 Haziran 1915 tarihinde 18’nci Alay’ın siperlerinin bulunduğu bölgede çekilen tarihi fotoğrafı da bu yolda anıtlaştırıldı. Sosyal medya2da yayınlanan video ile büyük beğeni alan anıtın Mustafa Kemal Yolu’nun açılışı ile birlikte ziyaretçilere açılması bekleniyor.
Fotoğraf Makinası Çanakkale’de Sergileniyor
Öte yandan tarihi fotoğrafın çekildiği makine ise Çanakkale Deniz Müzesinde sergileniyor. Çanakkale Savaşları’nda Gelibolu’da düşman askerini durdurarak Anafartalar Kahramanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün, Binbaşı Haydar Mehmet Alganer tarafından cephede çekilen orijinal fotoğrafı ile fotoğrafı çeken fotoğraf makinesi, Alganer’in torunları tarafından 2007 yılında Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığına hediye edildi. Fotoğraf ve fotoğraf makinesi, müzenin en nadide parçaları arasında sergileniyor.
Cuma Deren