Gündem

Süne İle Mücadele Etkinleştiriliyor

Değişen iklim koşulları başta olmak üzere, hububatta  artış gösteren zararlılara karşı Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler sahadaki mücadelesini etkinleştiriyor. Her geçen gün kendilerini daha çok hissettiren ve hububatın en büyük zararlısı süne ile mücadele arttırıldı.

Gıda güvenliğin her geçen gün önem kazanması, değişen iklimlerde mahsullerin verimli toplanmasının giderek önem kazandığı bu son yıllarda tarlalarda oluşan zararlılara karşı mücadeleler de etkinleştirildi. Bunlardan bir de temel gıda olan hububatta yarattığı zararlarla bilinen süne’ye karşı başlatıldı.   Hububat alanlarında buğdayın ana zararlısı olan süne ile mücadele iklim koşulları değerlendirildiğinde bu yıl daha da önemli hale geldi. Bu kapsamda Ülkemizin süne ile mücadelesi yüzüncü yılına yaklaşırken, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın zararlının biyolojisi ve popülasyon dinamikleri üzerine olan etkileri her geçen yıl kendini daha çok hissettiriyor.  Yaşanan sıcaklıklar nedeni ile erken baş gösteren süne ile etkin mücadele için Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler sahadaki mücadelesini etkinleştiriyor.

20 Teknik Ekip Sahada

Tarımın en çok yapıldığı illerden biri olan Çanakkale’de hem il merkezi hem de ilçelerde Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler sahalardaki etkin çalışmalarını arttırdılar.  Çanakkale genelinde 16 Nisan  tarihinden itibaren 20 teknik ekip ve 99 teknik personel ile Kıymetlendirme Sürvey Çalışmalarına başlanılmıştı. Ekipler çalışmalarında çiftçi ve üreticilerin yanında olarak zararlılara karşı denetimler gerçekleştirildi.

Tespiti Yapılan Alanlarda Mücadele Başlayacak

Konu ile ilgilli Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan bilgilendirmede “Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler sahalarda yaptıkları   Kıymetlendirme Sürvey Çalışması sonucunda metrekarede 0,8 ve üzeri ergin süne tespit edilen alanlarda yumurta parazitoid sürveyine başlayacak.  Parazitlenme oranının yetersiz görüldüğü alanlarda, 2. Dönem nimflerin ağırlıklı olduğu zamanda Nimf Sürvey Çalışmalarına geçilerek, metrekarede 10 ve üzeri nimf oranına rastlanması durumunda ilaçlı mücadele başlatılacaktır. Süne zararlısı ile mücadele de İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün duyurularına göre hareket edilmeli, doğadaki faydalılarında korunması adına gereksiz ve uygun olmayan zamanda yapılan ilaçlamalardan kaçınılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Burcu Erdal