Gündem

Süs Bitkilerinde Potansiyeli Arttıracak Proje Hayata Geçirildi(VİDEO)

Üretim Potansiyelinin Arttırılması Projesi  kapsamında dünya çiftçiler gününde fidan dikimi gerçekleştirilerek, sür bitkiler toprakla buluşturuldu.

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi'nin ortaklığında hayata geçirilen Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması Projesi  kapsamında dünya çiftçiler gününde fidan dikimi gerçekleştirilerek, sür bitkiler toprakla buluşturuldu.

Çanakkale Ziraat Odası ,  kadınları tarıma katmak ve köylerde katma değer üretmek amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi'nin ortaklığında hayata geçirilmek istenen Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması Projesi için yaptığı çalışmalar sonucunda   21 kadın çiftçiye ulaştı. Batak Ovasında bulunan Halileli köyünde Dünya çiftçiler gününde hayata geçirilen  proje için ilk fideler dikildi.

 Öğretim elemanları tarafından, seracılıktan, bitki korumaya, gübrelemeden, kooperatifçiliğe kadar uzman bir ekip tarafından ders kayıtları gerçekleştirildi.  Çiftçiler, öğretim üyeleri ve kurum yetkilileri  Halileli Köyü muhtarlığının tahsis ettiği bahçede bir araya gelerek  Dünya Çiftçiler Gününü kutladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu verdiği  ilk ders ile eğitim programına başladı Diğer yandan da Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamüller İhracatçılar Birliği  tarafından hibe edilen soligatum, cipsofilla ve statis bitkilerinin dikimi kadın çiftçiler tarafından yapılarak demonstrasyon bahçeleri de oluşturuldu.  demonstrasyon bahçelerinde gerçekleştirilen fide dikim törenine  Çanakkale Belediyesi Başkan vekili Simge Kutlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R.Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdür Nazan Türkarslan, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen, kurum ve kuruluş yetkilileri ve üreticiler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından gerçekleştirilken fide dikim töreninde bir açıklama yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “ Projenin Çanakkale'nin tarımsal ekonomiye önemli katkılar sağlayacağına ve bölgedeki çiftçilerin gelir seviyelerini yükseltmesine yardımcı olacağına vurgu yaptı. İhracata yönelik süs bitkileri üretimi, son yıllarda Türkiye'de önemli bir potansiyel yakalayan bir tarım sektörüdür. Çanakkale'nin coğrafi konumu ve iklim şartları, süs bitkileri yetiştiriciliği için oldukça uygun. Bu projenin hayata geçirilmesi ile Çanakkale'nin bu alandaki üretim kapasitesinin ve ihracat potansiyelinin önemli ölçüde artması bekleniyor. Bu fideler, hem Çanakkale'nin tarımsal çeşitliliğine katkıda bulunacak hem de bölgenin kalkınmasına destek olacaktır. Bu proje sayesinde süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili bilgi ve becerilerimizi geliştirme imkanı bulacağız. Ayrıca, modern üretim teknikleri ve pazarlama konusunda da rehberlik alacağız. Bu sayede üretimlerimizi artırarak daha fazla gelir elde edebileceğiz" dedi

 Yapılan konuşmaların ardından 21 Üreticinin katılımı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi'nin ortaklığında hayata geçirilen Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması Projesi   için fideler dikildi.

Burcu Erdal