Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda geçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Sn. Nazan Türkarslan, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Büyükgaga, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kahrıman, Doç. Dr. M. Kemal Gül, TMO Balıkesir Baş Müdürü Salih Aksu, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, İlçe Tarım Müdürleri, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Sinan Türkmen, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Başkanı Birol Çetin, Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve Ticaret Borsası hububat sektörü üyeleri ve üreticiler katıldı.Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz “Malumlarınız olduğu üzere Buğday gerek Ülkemizde gerekse dünyada beslenmedeki en temel besinlerin hammaddesi olması itibariyle diğer tarımsal ürünlere göre fazla önem arz etmektedir. Ülkemizde 2023 yılında 22 milyon tonluk bir buğday üretimi, 9,2 milyon tonluk arpa üretimi ve 9 milyon tonluk mısır üretimiyle son yılların en büyük üretimleri gerçekleşmiştir. Bakanlığımızın son yıllarda yapmış olduğu çalışmalar ile üretici ve hububat lehine almış olduğu kararlar, buğday ekim alanlarındaki azalışı sonlandırmış ve ekim alanlarının artmasına sebep olmuştur. Hububata ilişkin İlimiz verileri, buğdayımızın kalite durumları, alım politikaları, verim çeşit denemeleri ile ilgili ayrıntılı bilgileri biraz sonra Tarım Sektörümüzün ana paydaşlarından alacağız. Hububat sektörü açısından önemli açılımlara vesile olması açısından gerçekleştirilen sektör toplantısının başarılı geçmesini temenni ederek, İlimiz adına verimli ve bereketli bir sezon diliyoruz.” dedi.
20 Ekip 99 Teknik Personel İle Üretim, Denetim Altında
Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan ise “İlimizde 2024 yılı 1. İVA tahminlerine göre toplam hububat ekilişi 929.700 dekardır. Bu alanın 644.017 dekarı buğday ekilidir. 2024 yılı süne mücadele programına 500.00 dekarlık sürvey alanı hedeflenmiş, kıymetlendirme sürvey çalışmaları 526.917 dekarlık alanda 20 ekip 99 teknik personel ile süne kıymetlendirme, yumurta parazitoit, nimf surveyleri aralıksız olarak yapılmakta, ekonomik zarar eşiğine ulaşıldığında kimyasal mücadele ilanı verilmektedir. Tüm bu çalışmalar yapılırken bir yandan da Süne Mücadelesi hakkında köy kahvelerinde, Tarla başlarında birebir üreticiler çalışmalara davet edilerek Çiftçi Eğitim Faaliyetleri yürütülmekte olup bu sene 2.023 üreticimiz bilgilendirilmiştir” dedi.
Öğrencileri Çok Yönlü Olarak Yetiştiriyoruz
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ise konuşmasında öğrencilerin tarım alanında daha verimli bilgiler ulaşması ve yetişmesi için çok yönlü çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek “Üniversitemizde açık hava laboratuvarı şeklinde öğrencileri çok yönlü olarak yetiştiriyoruz. Küresel iklim değişikliği çok yönlü etkilerini yakinen gözlemliyoruz bu yılda oldukça serin seyrettiğinden tüm bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlıların çok yönlü etkilerini görüyoruz. Bunların koordinasyon kurularak izlenmesi çok önemli. Diğer taraftan arazilerde yoğun gübre kullanımı söz konusu. Üniversitemizde akredite laboratuvarımız var. Tüm üreticilerimiz laboratuvarlarımızdan yararlanabilirler. Sulama kaynakları verimli kullanılmalı, istihdam olanakları geliştirilmeli, özellikle kırsal alandaki genç nüfusun tarımsal üretime aktif olarak katılımları sağlanmalı, teknolojik imkânlar çok hızlı bir şekilde ilerledi. Tarım 4.0, hassas tarım uygulamaları, farklı tarım uygulamaları yapay zeka uygulamaları konularına sektörün ana bileşenlerinin uyum sağlamaları önemli” dedi.
Depolama Sınırımız Yok, Randevu Sorunu Yaşanmayacak
Geçtiğimiz yıllarda özellikle yaşanan randevu sorunlarının bu yıl yaşanmayacağına dikkat çeken TMO Balıkesir Baş Müdürü Salih Aksu, depoların da yeterince yapıldığını belirterek “Hububat Sektör Toplantılarını geleneksel hale getirdiği için Abdullah Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak sezonun daha rahat geçebilmesi için çalışıyoruz, elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Alım faaliyetlerimiz için hazırlıklarımızı tamamladık. Üreticinin ürettiği buğdayı alma ile ilgili sıkıntımız yok. Bizim şuan tahaütname karşılığı alımlarımız başladı. Fiyatlarımız önümüzdeki günlerde açıklanacak, yerlerimizi kiraladık Ziraat Odası Başkanlarımız olsun, Borsa Başkanlarımız olsun, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilerimiz olsun bizlere yardımcı oluyorlar, üreticimizin malını en iyi şekilde almaya çalışıyoruz. Elimizdeki ürünün sipektlerine göre alım yapıyoruz. 9 noktada alım yapacağız randevu sistemi ile alımımız olacak, gerekli tüm önlemlerimizi aldık randevu konusunda bu yıl sıkıntı yaşamayacaksınız. Depolama sınırımız yok. Son 10 yılda yaklaşık 10 milyon tona yakın lisanslı depo yapıldı. İnşallah önümüzdeki günlerde daha da artacaktır” dedi.
Çiftçiyi Bilinçlendirmezsek Üretim Kaybolur
Üretici nüusun giderek yaşlandığına dikkat çeken Ziraat Odası Başk Ufuk Ünver ise “Şuan Türkiye’de çiftçilikle, üretimle uğraşan kişilerin yaş ortalaması 57-58. Eğer biz çiftçiyi doğru bilinçlendiremezsek, doğru ürün ektiremezsek maalesef fiyatı dahi konuşacak ve bu toplantıları yapacak insan bulamayacağız. Bizler emekliler olarak hepimiz devletimizden her ay maaş alıyoruz. Fakat çiftçimiz maalesef öyle değil. Hava şartları çiftçinin ürettiği ürünü etkiliyor. Ve çiftçimiz her ay maaş almıyor. Senede bir kez maaş alıyor ve o ürettiği ürünün karşılığında alıyor. Hava şartlarına rağmen o ürettiği buğdaya gözü gibi bakıyor. Çünkü evinin, geleceğinin umudu o. Ben TMO Müdürümüzden şunu rica ediyorum. Buğdayı alırken lütfen çiftçinin bir yıllık emeğinin karşılığı olduğunu bilerek fiyat verilmesi hususunda biraz daha itina göstermelerini rica ediyorum” dedi.
Buğdayları Saklayarak Devlete Zarar Veriyorlar
Ziraat Odası Başk Ufuk Ünver “Üniversitemizden ise, artık gelişen, yapay zekanın yer aldığı bir dünyada çiftçimizi mutlaka eğitip üretimi daha kaliteli hale gelmesini sağlamaları gerekmekte. Ürün bazlı ürün yetiştirmeyi desteklemeliyiz. Çünkü doğru ürün hem tüccarı, hem devleti hem de üreticiyi memnun edecek. Burada hepimize görev düşmekte. Toprak Mahsulleri Ofisimiz her yıl buğday alıyor. Geçen yıl için özellikle devletimize, Bakanımıza, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Borsamıza ve Ofisimize teşekkür ediyorum. Türkiye’de ortalama 20 milyon ton buğday üretilirken, geçen yıl pik yaparak 13 milyon ton buğday alımı sağlandı. TMO’dan gelişen Türkiye’de lisanslı depoculuğun yapılması gerektiğine inanıyorum. Hala Türkiye’de naylon altında buğday saklanarak hem devletimizi hem de ürüne zarar veriyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren Çanakkale İli Buğday-Hububat Üretimi Süne Mücadele Uygulamaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, Yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak gerçekleştirdiği süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri, nimf sürveyleri ve kimyasal mücadele hususlarında ayrıntılı bilgiler verdi.
Ayrıca Şube Müdürü Eren; Çanakkale İli Süne Mücadelesi Yapılan Alanlar, demonstrasyon sonuçları, buğday çeşitleri ve özelliklerine ilişkin katılımcılara bilgilendirmede bulundu.
Hububat Sektör Kurulu Toplantısı, konuşmaların ardından sektör temsilcilerinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve TMO yetkililerine yönelttikleri soruların cevaplandırılması ile son buldu.
Cuma Deren