Gündem

Asırlardır Çan’da Yapılan Yemeklerin Tarifi Verildi

Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER) ve Kent Konseyi ortaklığında ‘Geleneksel Çanakkale Yemekleri Belgelenmesi’ etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte Çan yöresinde asırlardır  yapılan Göce çorbası, Göceli mantı ve Göceli börek tarifleri paylaşıldı.

Tarihi, doğası, farklı kültürleri ile zengin bir mutfağa sahip olan Çanakkale’nin geçmişten günümüze gelen lezzetlerini belgelendirmek amacı ile yürütülen çalışmalar devam ederken Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER) ve Kent Konseyi ortaklığında ‘Geleneksel Çanakkale Yemekleri Belgelenmesi’ etkinliği gerçekleştirildi. Çanakkale Mutfağının lezzetlerinin aktarıldığı etkinliğe Belediye Başkan Vekili Simge Kutlu, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Gökkaya Karayel, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Ali Aydın Çalıdağ, gurmeler ve vatandalar katıldı.

Asırlık Tarif Katılımcılarla Paylaşıldı

Çanakkale yemeklerinin geçmişten günümüze, hazırlanması, pişirilmesi, sunumu, saklanması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için belgeleme, envanterleme çalışması  kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin konuğu  Çan İlçesine bağlı Kumarlar Köyünden gelen Naide Toköz oldu.  Tarifi 16. Yüz yıllara dayanan ve Çan İlçesinde asırlardır yapılan Göce çorbası, Göceli mantı ve Göceli böreği ile ilgili bilgiler aktarıldı. Yalı Hanında düzenlenen etkinlikte Çanakkale Gastronomi Derneği başkanı Kubilay Özben ve Naide Tokgöz tarifler hakkında katılımcılara önce bilgiler verildi.  Ardından, .orba, mantı ve böreklerin yapım aşamasına geçildi.  Püf noktaların da aktarıldığı yapım aşamasının ardından tadıma geçildi ve pişen yemekler katılımcılara dağıtıldı.

 

Burcu Erdal