Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında toplantısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında toplanan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kuruluna Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Belediye Başkanı Muharrem Erkek de katıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında İstanbul Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulunda Marmara denizi için hazırlanan eylem planı hakkında bilgiler verildi. Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek’in de katıldığı kurula, Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerin valileri ve belediye başkanlar da katılım gösterdi. Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında müsilaj seferberliğinde kurumlar tarafından bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, müsilaj temizliği kapsamında elde edilen sonuçlara göre yapılacak olan çalışmalar istişare edildi.
Toplantının başında bir konuşma yapan ve çalışmalar hakkında bilgiler veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki “Marmara Denizi havzasının korunması için bu büyük nüfusun atıklarını bilimsel şekilde yönetmemiz icap ediyor. Denizimizi korumak ve baş gösteren müsilajı kontrol altına almak adına, 2021’de 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandı. Bakanlığımız koordinasyonunda, valilikler ve belediyelerimizle birlikte yürütülen özverili çalışmalar neticesinde; deniz yüzeyindeki müsilajı bir ay gibi bir süre içerisinde temizledik. Aynı zamanda müsilajın yeniden görülmemesi için denize atık su deşarj eden tesisleri, kalabalık bir ekiple sıkı bir şekilde denetim altında tutmaya da devam ediyoruz. 2021’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan genelgeyle Marmara'nın korunması, müsilaj gibi bir soruna ise bir kez daha mahal verilmemesi adına Koordinasyon Kurulumuz tesis edildi. 2021 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalara baktığımızda Marmara'nın geleceğinin koruma altına alınması adına 21 bilim insanımızın katılımıyla Bilim ve Teknik Kurulu oluşturuldu. Müsilaj sorununa karşı üretilecek çözüm önerilerine bu vesileyle bilimsel bir reçete kazandırıldı. Marmara Denizi'nin çevresel durumunu iyileştirmek ve müsilajın tekrarını önlemek için 2021-2024 yılları için Marmara Denizi Bütünleşik ve Stratejik Planı hazırlandı. Daha sonra, Marmara Denizi’ni Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik. Bu maddelerin 14 tanesi kirlilik yükünün azaltılması ile ilgili. Kirlilik yükünü azaltmadan, müsilajdan ve bazı tehditlerden kurtulma şansımız ne yazık ki yok. Çünkü müsilaj bir sonuç. Marmara Denizi'nin tertemiz ve masmavi olması için Marmara Denizi Eylem Planı doğrultusunda, bilim insanlarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eylem planımızı doğru ve kararlı bir şekilde uygulamalıyız” dedi.
Haber Merkezi