Gündem

Haziran Ayı Çanakkale İçin Kabus Gibi Geçti

Nisan ve Mayıs aylarında ekilen hububatların biçme zamanı olan Haziran ayında Çanakkale deyim yerindeyse cehennemi yaşadı.

Hem anız yakma, hem de biçerdöver ve balya makinalarının neden olduğu, tarım arazilerinden ormanlık alanlara sıçrayan  31'i orman yangını, 101'i orman dışı alan olmak üzere 132 yangın çıktı. Yangınlar arası mekik dokuyan ateş savaşçılarının çabası ile yangınlar kontrol altına alındı.

Her geçen yıl artan kuraklık ve doğaya atılan atıklar nedeni ile son yıllarda ülkemizde yangınlar giderek artmaya başladı.    Küresel ısınmaya bağlı olarak ülkemizin bulunduğu coğrafya, her geçen yıl daha sıcak ve kurak dönemler yaşıyor. Bu durum Orman Yangınları riskini daha da  arttırıyor.  Orman genel müdürlüğüne göre, ülkemizde, yangınların %10'u kasıtlı, %47'si ihmal ve dikkatsizlik, %11'i doğa olayları ve %32'si ise nedeni bilinmeyen yangınlardan kaynaklanıyor. Bu verilere göre, yangınların %89'unun insan kaynaklı olduğu ifade edilebilir. Başta insanlar tarafından atılan sigara ve ormanlık alanlara yakın yakılan ateşler bu oranın önemli bir kısmını oluşturuyor.

Çanakkale’de 6 Ayda 228 yangın Meydana Geldi

Nisan ve Mayıs Aylarında ekilen ekinlerin biçme zamanı Haziran ayına denk geldi ve bu ayda Çanakkale adeta yangınlarla savaştı.  31 orman yangınında 658 hektar, 101 orman dışı alan olan bin 217 hektar alan zarar gördü. Haziran ayında 31'i ormanlık alan olmak üzere toplam 132 yangında bin 875 hektar alan zarar gördü.  Ayrıca Çanakkale'de 1 Ocak-30 Haziran arasında 59 orman yangını, 169'u orman dışı alan olmak üzere toplam 228 yangın meydana geldi. 59 orman yangınında   660 hektar alan zarar gördü. 169 orman dışı yangında ise   bin 244,93 hektar alan yanarak küle döndü. 1 Ocak-30 Haziran arasındaki 228 yangında   bin 904,93 hektar alan zarar gördü.

Üreticiler Büyük Zarara Uğradı

Orman dışı Tarım arazilerinde anızlar başta olmak üzere Biçredöver ve balya bağlama makinalarından kaynaklı 101 yangında bin 217 hektar alan zarar gördü. Mahsulünü toplayamayan üreticiler  büyük zarara uğradı. Buğday başta olmak üzere pek çok tarım arazisi yangınlarda zarar gördü.  Öte yandan Özellikle Ezine İlçesi Aladağ Köyü Kiremitoba mahallesine yakın çöplükte çıkan yangın ile Gelibolu Kumköy yakınlarında çıkan yangınlarda çok sayıda hayvan da telef olmuştu. Yangınlardan büyük zarar gören üreticiler için yapılan hasar tespit sonucunda  yaraların sarılması için destekler verilecek.

Assos Alevlere Teslim Olmuştu

Yangınların ulaştığı sadece ormanlıklar ve tarım arazileri olmamıştı. Alevler tarihi Assos ören yerine de ulaşmuştı. Ayvacık ilçesinde makilik alanda başlayan bir orman yangını hızla büyüyerek Assos Antik Kentine sıçramıştı. Tarihi kentteki otların yanması ile alevlere teslim olan bölgede yangın, tarihi alana zarar vermeden söndürülmüştü.

 

Cuma Deren