Gündem

Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi Başlıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Sarıaltun başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı kararlı kazılar kapsamında; Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi yeni bir aşamaya geçiyor.

Çayönü Tepesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Diyarbakır ili Ergani İlçesi'nin 7 km güneybatısında, Hilar köyü kuzeyinde yer alan bir yerleşim yeridir. İnsanlık tarihinin yerleşik yaşama geçiş sürecini temsil eden Neolitik Dönem'in ilk dönemlerinden itibaren, yaklaşık 12 bin  yıl önce ilk defa iskan edilmiştir. Bu yerleşim yeri, sadece Anadolu değil, aynı zamanda Yakındoğu ve Levant coğrafyasında Neolitik Dönem kültür tarihini en iyi yansıtan yerleşimlerden birisi olması nedeniyle Dünya kültür tarihi için anahtar niteliğinde bir yerleşim yeridir.  ilk olarak 1964 yılında İstanbul Üniversitesi  Tarih Öncesi Arkeolojisi (Prehistorya) kurucularından Prof. Dr. Halet Çambel ve Chicago Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robert John Braidwood ortak projesi olarak başlatılan Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesinde yeni bir açamaya geçiliyor.  Kazı başkanlığı daha sonra 1987-1992 yılları arasında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve sonrasında 2015-2023 yılları arasında Prof. Dr. Aslı Erim-Özdoğan tarafından yürütülmüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adına Doç. Dr. Savaş Sarıaltun başkanlığında yürütülecek Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi, ileri ve yenilikçi araştırma yöntemleriyle arkeolojik sorunlara çözümler getirmeyi, turizm potansiyelini artırmayı ve kültürel mirasın korunmasını hedeflemektedir. Proje kapsamında ulusal ve uluslararası alt projelerle günümüze ulaşan kültürel mirasın gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, Çayönü Tepesi Projesi çerçevesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adına bir araştırma ve uygulama merkezi kurulması planlanmaktadır.

Araştırma ve Uygulama Merkezi içinde kurulacak olan Bioarkeoloji ve Jeoarkeoloji Laboratuvarları, uzman araştırmacıların ileri düzeyde araştırmalarını yapmalarına olanak tanıyacak ve aynı zamanda Türkiye'de farklı alanlarda eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine interdisipliner alt projelerle daha nitelikli bir eğitim sunacaktır. Çayönü Tepesi Arkeolojik Kazı ve Araştırma Projesi, sadece bir kazı çalışması olmanın ötesinde, aynı zamanda eğitim, kültür ve turizm alanlarında Türkiye'ye hizmet edecektir. Tasarlanan Halet Çambel Tematik Müzesi sayesinde bölgenin zengin kültürel mirası daha geniş kitlelere ulaşacak ve gelecek nesillere aktarılacaktır.

Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırmaları Projesi, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra kurum ve kuruluşların destekleri ve sponsorluklarıyla hayata geçirilecektir.

Haber Merkezi