Salçadan sosa, közlemeden kurutmaya, toz ve pul biberden baharat yapımına, hatta turşuya varana kadar birçok alanda kullanılan, giderek kullanım alanı artan, tarıma dayalı sanayinin ve hazır gıdaların vazgeçilmez hammaddesi olan kapya biberde üretim de artıyor. İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı tarafından desteklenen Üreticilerin tarlalarında hasat başladı. Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde hayata geçirilen İyi Tarım Uygulaması kapsamında desteklenen Kumkale Köyündeki 16 Üretici 238 dekar alanda kapya biber üretimi gerçekleştirdi. Düzenlenen Tarla Gününde hem ürünler tanıtıldı hem de hasat yapıldı.
Çanakkale’de 100 bin dekar alanda, yılda 344 bin ton kapya biber üretimi yapılıyor. 2023 yılı TÜİK verisine göre en fazla üretim yüzde 62 ile Yenice ilçesinde gerçekleşiyor. Çanakkale merkeze bağlı Kumkale köyünde gerçekleştirilen Tarla Günü programına Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaslan, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Başlayan Törende bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan üretim hakkında bilgiler verdi.
İyi Tarım Uygulamalarına Destek Vermeye Devam Edeceğiz
İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan yaptığı açıklamada “ Bugün iki tane etkinliğimiz oldu. Yerli ve milli Ayçiçeğimizle beraber ülkemiz için stratejik öneme sahip olan Ayçiçek üretimini ülkemizde ve ilimizde geliştirilmesi için yapılan çalışmalarla ilgili bir projemiz var. Bu projede iki amacımız var. Birincisi stratejik öneme sahip Ayçiçek veriminin arttırılması, bir diğeri ise yerli ve milli bir tohumu seçerek bölgemizde, ilimizde toprağa uyumlu bir çeşitle Ayçiçeğini ilimizde en üst düzeye getirmek. Bu çalışmalarımızla beraber proje başlangıcında 217 bin dekar olan Ayçiçeği üretimi bu proje ile 290 bin hektara ulaşmış oldu. Yine İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Kapya Biber Üretiminde de ilimizdeki amacımız hem İyi Tarım Uygulamalarını Çanakkale gibi elverişli bir alanda daha da geliştirilmesini sağlamak. Bu üretilen ürünlerimizi de ihracata yönelik olarak en verimli bir şekilde geliştirilmesini sağlamak. Kumkale Köyümüzde de 16 üreticimiz projeden faydalanarak 238 dekar alanda İyi Tarım Uygulamalarım uygulaması sayesinde faydalandı. İlimizdeki iyi tarım, organik tarım çalışmalarını Tarım ve Orman Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımızla beraber, en iyi şekilde devam ettirmeye çalışacağız” dedi.
Çanakkale İyi Tarımda Lokomotif İllerden Biri
Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, Çanakkale ilinde 2024 yılında yaklaşık 10 milyon TL’nin üzerinde bir destekle bu projeleri yürütüyoruz. Aynı zamanda Gökçeada ve Bozcaada Tarım Kalkınma desteklemelerimiz var o da 18 milyon değerinde. Yani Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün Çanakkale genelinde yürütmüş olduğu tüm bitkisel üretim faaliyetleri bu projeler kapsamında hayat buluyor ve üreticilerimizin emekleri ile güç kazanıyor. Çanakkale Çok önemli bir il üretim bakımından Özellikle İyi Tarım Uygulamalarında lokomotif illerden biri. Yaş sebze ve meyvede üretimin yoğun yapıldığı bir il. 32 bin dekarda İyi Tarım Uygulamaları gerçekleştiriliyor. 60 bin ton ürün İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifikalandırılmakta. Bunun yanında 22 bin ton civarında süt üretimi yapılıyor Çanakkale’de. Yani Bitkisel üretim dışında hayvansal üretimde de Çanakkale çok önde giden illerden bir tanesi. Tüketiciler adına İyi Tarım Uygulaması yapan üreticilere teşekkür ediyorum Çünkü çevreye dost bir teknikle, kalıntı riskinin olmadığı, insan sağlığına zarar vermeyen bir üretim gerçekleştirdiler” dedi.
Kapya Biber Marka Olmuş Durumda
Kapya biberi ilk hasadını yapan Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale’nin tarım ile Türkiye’nin önde gelen illeri arası olduğunu söyledi. Üreticilerin hasat sevincine ortak olmak için Kumkale köyüne geldiklerini belirten Vali Ömer Toraman, "Gördüğümüz kadarıyla maşallah üreticilerimiz güzel ve bereketli bir sezon geçiriyorlar. Çanakkale tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen illerinden bir tanesi. Pek çok üründe kalitesi ve üretim miktarı olarak önemli bir rakama sahip. Kapya biber de bunların başında geliyor. Kapya biber Çanakkale’de bir marka olmuş durumda. Çanakkale, tüketicilerin tercih ettiği bir üretim merkezi" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, İyi Tarım Uygulaması kapsamında projeye başvurarak üretim yapan üretivilere belge takdim edildi. Ardından Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaslan, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, çiftçiler ve vatandaşlar, kapya biber hasadına geçti.
Cuma Deren