Gündem

Çanakkale Fındığı Tadı ve Kalitesi İle Karadeniz Fındığına Eşdeğer

Çanakkale Topraklarında birkaç yıl önce Karadeniz’den fidan alan Lapsekili üreticiler de kalitesi ve aroması ile Karadeniz fındığına rakip olan fındık üretimi gerçekleştirdi. 

Nemli ve yağışı seven, bu nedenden dolayı  Karadeniz’de çok daha fazla yetiştirilen fındık, son yıllarda farklı bölgelerde de yetiştirilmeye başlandı. Toprağa dikilen her şeyin meyveye dönüştüğü Çanakkale Topraklarında birkaç yıl önce Karadeniz’den fidan alan Lapsekili üreticiler de kalitesi ve aroması ile Karadeniz fındığına rakip olan fındık üretimi gerçekleştirdi.  

Çanakkale’nin meyve deposu Lapseki’de üretilen kiraz, ve Şeftali başta olmak üzere meyveler, beklenen kalite ve lezzetin üzerinde verim gösterirken, Şeftali coğrafi işareti ile adeta Avrupa’nın gözdesi oldu. İhracatta rekorların kırıldığı kiraz ve şeftali üretiminde üreticiler farklı ürünler de yetiştiriyor. Nemli ve yağışı seven, bu nedenden dolayı  Karadeniz ile özdeşleşen Fındık üretimini yıllar önce Çanakkale’de de başlatan Lapseki ve Bayramiçli üreticiler son bir kaç yılda üretimi adeta katladılar.

Üretim 50 Yıl Önce Başlatıldı

 Karadeniz bölgesi ile özdeşleşen ve sarp arazilerde toplanması güç olan fındık Lapseki İlçesinde hem toplanması daha kolay, hem de verim ve kalite bakımından Karadeniz fındığından daha verimli üretim yapılıyor.  Özellikle tescilli ürün Şeftali ve kiraz üretimi ile Çanakkale’nin meyve deposu Lapseki ilçesine bağlı Çavuşköy'e yaklaşık 50 yıl önce Karadeniz Bölgesinden fidanlar getirilerek, dikimi yapıldı. Fidanlara gözü gibi bakan üreticiler, yıllar içerisinde  Çanakkale’deki fındık üretimini adeta katladı.  Tadı ve aroması ile Karadeniz fındığını aratmayan Lapseki bahçelerindeki fındık hasadı da Karadeniz ile aynı tarihlerde başladı. Günün ilk ışıkları ile birlikte tarlaya gelen işçiler sabah serinliğinde fındığın hasadına başlayarak, gün içerisindeki sıcaklığa rağmen hasada devam ediyor.

Herkesin Fındık Bahçesi Var

Köy Muhtarı Mustafa Durgut ise köyde herkesin fındık bahçesi olduğunu ve üretime katkı sağladığını belirterek  "50 hanelik Çavuşköy’de az veya çok herkesin fındık bahçesi var. Köyümüze yapılmakta olan göletin bitmesiyle fındık dikimi daha da çoğalacak. Verim bu yıl oldukça iyi gözüküyor. Göletin faaliyete geçmesiyle susuzluktan ekilemeyen arazilere de fındık ekimi olacak” dedi.

20 Ton Fındık Üretiliyor

50 yıl önce Karadeniz’den getirilen fidelkerle üretime başlayan Lapseki İlçesine bağlı Çavuşköy Köyünde  yıllar içerisinde üretimin katlandığını ve bu yıl 20 bin tona yakın fındık topladıklarını dile getiren  Fındık yetiştiricisi Ekrem Taşkın, “Bundan 40-45 yıl kadar önce yurt dışında yaşayan akrabalarının komşuları ile birlikte konuşurken kendilerinin Türkiye’de yaşadığı köyleri anlatırken Karadeniz’e benzediği dile getirince sizin bölgenizde de fındık yetişir fikrini verince izinlerinde birlikte Karadeniz bölgesinden fındık fidanı söküp Çavuşköy arazisine dikiyorlar. O günden sonra az veya çok köyümüzde herkesin fındığı ve geçimin büyük bir bölümünü fındıktan karşılıyorlar. Köyümüzden yıllık 14 ila 20 ton fındık yetişiyor. Köy arazileri bölgesinde şuan inşaatı devam eden gölet çalışması var. Bu da bitince köyümüzde fındık üretimi daha da artacak. Geçmişte köy halkı geçimini orman kesimiyle yapıyordu artık fındık yetiştirerek sağlıyor” ifadelerini kullandı.

50 Yıllık Emek Ekonomiye Katkı Sağlayacak

Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan,  Üretilen fındıkların ekonomiye katkısının büyük olacağını belirterek "Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Üreticilerimiz bu konuda emek sarf ediyorlar. 50 yıl önce bu bölgeye taşınmış olan fındık fidanı şuan hasada erişti. Ekonomiye katkı sağlayacak. Bölge olarak baktığımız zaman biz Lapseki'de genel olarak meyveciliğin hakim kıldığı bir iklimde fındık üretmeninde mutluluğunu yaşıyoruz. Lapseki Çanakkale bölgesinde yetişen tüm ürünler inanın toprak yapısından ekolojik faktörlerden neyi ne şekilde yapması gerektiğini bilen bilinçli üreticilerimiz sayesinde en kaliteli zirveye ulaşıyor diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Tarlada çalışan köylüler ise "Çanakkale'de fındık çok güzel oluyor. Toplaması biraz zor. Sabah erken serinde güzel oluyor ama sıcakta zor oluyor. Üründe rekolte gayet iyi. Dedelerimiz ekmişler, bizde hasadını yapıyoruz. Civar köylerde bizlerden görüp ektiler. Karadeniz'den geldi fidanlar. Karadeniz'den fidanlar geldi, bizde şimdi hasat ediyoruz, topluyoruz" diye konuştular.

 

 Cuma Deren