Toplantıda gündem dışı bir konuşma yapan ve üyelere çağrıda bulunan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Selçuk Semizoğlu, meclis ve oda üyelerine seslenerek fikirlerini korkmadan söylemelerini ve odayı yönetmelerini söyledi. Ticaret Yapmayanların da kendilerini anlamayacaklarını dile getiren Semizoğlu “Başarılı bürokratlarımız var. Ama bizim halimizden biz anlarız. Hayatında sakız alıp satmamış adam, gelip de bir otel sahibine otelin nasıl çalıştıracağını anlatamaz. Onun için diğer Meclis toplantılarında lütfen söz alıp, fikir verin” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Gündeme geçilmeden önce Meclis konuşması gerçekleştiren Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, enflasyon rakamlarına değinerek “Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılının Temmuz ayında ihracatımız da bir önceki yılın aynı ayına göre % 13,8 oranında artarak 22,5 milyar dolar, ithalat ise % 7,9 oranında azalarak 29,7 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Dış ticaret açığımız devam ediyor. Yüksek enflasyon da gündemimizde yerini koruyor ve iş dünyasının karar verme süreçlerini zorlaştırırken kaynakların verimli alanlara yönlendirilmesini de engelliyor. Ekonomik süreçlerde geleceğe yönelik beklentilerin etkisi, reel olaylar kadar büyük bir öneme sahiptir. Küresel ve yerel dinamiklerin iç içe geçtiği, dünya ekonomisine entegre olmuş bir ortamda, yurt içindeki vatandaşlarımızın beklentileri kadar, yurt dışındaki kurumların ve özellikle yatırımcıların ekonomiye ilişkin gözlem ve değerlendirmeleri de oldukça önemlidir. İş dünyası güven ve istikrar ortamı sağlandığında her türlü riske karşı mücadele eder. Sadece önünü görmek ister. Belirsizlik bizleri kararsızlığa iter ki bu da kaynaklarımızı bazen yanlış kullanmamıza sebep olur. En kısa zamanda enflasyonist etkilerden arındırılmış bir yatırım ortamına kavuşarak rahat bir nefes almamızı diliyorum” dedi.
Yeni Vergi Paketini Karşıladık
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odsı Başkanı Selçuk Semizoğlu, vergi paketine değindiği konuşmasının başında “Geçen ay konuşmamda yeni vergi paketini karşılamaya hazırlanıyoruz diye bahsetmiştim. 02 Ağustos’ta yayımlanan Kanun ile pek çok yeni düzenleme hayatımıza girdi. Bunlardan bazıları şöyle; Kurumlar Vergisi Kanunu’na yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi getirilmesine ilişkin bir bölüm eklendi ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı % 15 oldu. Hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacağına ilişkin düzenleme yapıldı. Beş yıl süresince indirilemeyen katma değer vergisinin indirim hesabından çıkartılarak özel bir hesaba alınmasına ve mükellefin talebi üzerine inceleme sonucuna göre gider yazılabilmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkartıldı.
Birinci derece usulsüzlük cezası 20.000 TL oldu. Önceden 1.100 TL idi. Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olarak belirlendi. Bazı ödemelerin gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alınabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verildi. Bunları biz aynı gün üyelerimize duyurduk ama tekrar etmekte fayda görüyorum” dedi.
Keşke İstemeseydik
Başkan Selçuk Semizoğlu “İlkokuldan beri vergi ödemenin bir vatandaşlık borcu olduğu hepimizin zihnine kazınmıştır. Eyvallah kazanca göre vergi ödersek biz de mutlu olacağız. Elbette ki hepimiz bu memlekette yaşıyoruz. Hepimiz bu memleketin suyunu içiyoruz, ekmeğini yiyoruz. Enflasyon Muhasebesi istedik. Bunu defalarca geçen sene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği vasıtasıyla da dile getirdik. Enflasyon muhasebesi geldi ama yanında öyle şeyler de geldi ki şu anda keşke istemeseydik diye düşünüyorum. Vergi açısından işletmelerimizi çok zor günler bekliyor arkadaşlar bunu söylemek istiyorum. Bugün SMMM Başkanı Hakkı Bey ile görüştüm, bu çok ciddi bir konu. Yarın öbür gün biz mali müşavirlerimizle karşı karşıya geleceğiz. Öyle şeyler çıkacak ki önümüzdeki günlerde hem muhasebecilerimizi, hem şirket sahiplerini yani vergi ödeyenleri ve uzmanları bu salonda toplayıp soru cevap şeklinde bir bilgilendirme toplantısı rica ettim Hakkı Başkandan. Dost olarak ve üyesi olduğunuz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının Başkanı olarak bu toplantıyı kaçırmamanızı rica ediyorum. Çünkü gerçekten piyango gibi şeyler çıkabilecek karşımıza. Onun için çok dikkatli olmamız lazım” dedi.
Üyelerimiz Bizi Yönlendirsin
Meclis üyeleri ile de dertleşen Selçuk Semizoğlu “ Yeni Valimiz Doç.Dr. Sayın Ömer Toraman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Daha sonra kendisini ev sahipliği yaptığımız İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısından sonra Odamızda misafir ettik. Önümüzdeki günler tekrar Yönetim Kurulumuzla birlikte buluşma sözü aldık. İlimizin ticaret aleminin, sanayicinin sorunlarını ilk ağzından kendilerini anlatmak için. Bugün geçen Meclis Toplantılarında yaptığım gibi gerçekleştirilen faaliyetlere değinmeyeceğim. Çünkü onların sosyal medyada haberleri var. Ben bugün benim değil sizlerin konuşmasını istiyorum. Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımın hepsi burada, bir tek Volkan ve Akın Bey yok. Volkan Bey Yönetim Kurulu toplantısına zoomdan katıldı. Bugün biz saat 14:00’den beri buradayız. Yaz ayıdır anlayışla karşılıyorum. Ama Meclisin bizi yönetmesi lazım, komitelerin bizi yönlendirmesi lazım. Bugün Yönetim Kurulunda tartıştığımız bir olay; bir dernek şunu istiyor ya bu dernek bize projelerle gelsin. Komiteler olarak biryerde yemek organizasyonu yapıp üyelerle kaynaşalım diye karar almayın. Kaynaştığımız kadar kaynaştık artık proje üretelim. İsteklerinizi somut olarak bildirin. Bir konuda eğitim isteyin. Biz bunları istiyoruz. Biraz sonra mali tablomuzu göreceksiniz. Öngörülen bütçemizin %91'e yakınını, giderimizin de %44’ünü gerçekleştirmişiz. Biz para kazanmak, para biriktirmek için oluşturulmuş bir kurum değiliz. Bu parayı yemeklerde kaynaşmak için yiyip, içmek için de harcamamız doğru değil. Somut şeyler yapalım, güncel verimli olacak şeylerle komitelerimizi lütfen çalıştıralım. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yaklaşık 10 bin üyemiz var. %60 katılımla Ekim 2022’de seçim gerçekleştirdik. Her birimiz seçim atmosferinde rakibimize, komşumuza, arkadaşlarımızı organize ettik. Bu oturduğumuz koltuklara oturmak için mücadele ettik. Şimdi niye fazla bir şey yapmıyoruz? Bizi zorlayın. Zorlayan komitelerin istekleri oluyor, zorlamayan komitelerde hiçbir şey olmuyor” dedi.
Dalış Turizminin Süresini 12 Aya Çıkarmak İçin Elimizden Geleni Yapacağız
Semizoğlu “Haziran ayı Meclisimize Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir konuk olmuş ve bizlere Gelibolu Tarihi Sualtı Parkını anlatmıştı. Yönetim Kurulu olarak bizi davet etti. Arıburnu SS Milo Batığı'na deneme dalışı gerçekleştirdik. Ben de daldım, inanılmaz bir şey, büyülendik desem abartmış olmam. Böyle bir aktivite de yapabiliriz. Dalmayıp Atatürk yolunda ailelerimizle 57. Alay yürüyüşü gerçekleştirebiliriz. Tarihi Alan’ın eski halini de biliyorum. Eskiden yabancı devletlerin mezarlarına gittiğimizde gıpta ile bakardık. Şimdi bizim şehitlerimizin mezarları gıpta ile bakılacak şekilde. İsmail Başkanı da tebrik ediyorum. Biz de Çanakkale turizmi için, İsmail Başkanımızın da daha motive olması için, dalış turizminin süresini 12 aya çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. İlhami Bey 2 dönemdir burada. Meclis toplantılarımızda kendisi de dalış turizmi ile ilgili söz aldı.
Çanakkale’yi Bizler Kalkındırabiliriz
Sizlerin önerilerinize ihtiyacımız var. Çanakkale'nin tanıtımı, Çanakkale'nin ticaretinin gelişmesi veya hangi konuda bir uzman getirelim, oturup hep beraber dinleyelim. Ama bu salonu dolduracaksak bunu yapalım. Toplantılarımızın daha işlevsel hale gelmesini istiyorum. Daha verimli olmasını istiyorum. Meclis toplantımızın tarihi belli, her ayın ikinci Çarşamba günü gerçekleştiriliyor. Sağlık veya başka çok önemli bir şeyimiz olmadığı sürece katılım sağlayalım. Rifat Başkanın toplantılarda hep konuştuğu şu; Bizim kanun yapma, ceza kesme veya birine bir yaptırım yapma yetkimiz yok. Bu Mecliste sizler işlerinizin, meslektaşlarınızın, rakiplerinizin seçtikleri insanlarsınız. Dolayısıyla kanaat önderisiniz. Bizim gücümüz bu mikrofona söylediklerimiz, dile getirdiklerimiz. Bu konuşmalar burada gerçekleştiriliyor, inanın herhangi bir kurum hakkında doğruları konuşuyoruz neticede. O gün veya ertesi gün ilgili bürokrat o konu öyle değil bu şekildeydi veya ‘Başkanım bunu düzelteceğiz’ diyor. Her birinizin komite kararları her Yönetim Kurulu toplantısında ayrıntılı bir şekilde konuşuluyor” dedi.
Çanakkale’yi Böyle Kalkındıramayız
Gastronomi gelişim projesine de değinen ve desteğin verilmediğine de dikkat çeken Selçuk Semizoğlu “Ben yaklaşık 7 yıldır GMKA’nın Yönetim Kurulu Üyesiyim. GMKA, TR 22 kodlu Balıkesir ve Çanakkale’nin Kalkınma Ajansıdır. Bu konuda şanslıyız. Anadolu’da 4-5 il oluyor. GMKA’nın Yönetiminde İllerin Valileri, Büyük Şehir ise Büyükşehir Belediye Başkanları, Büyükşehir değilse Belediye Başkanı ile İl Genel Meclis Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları toplanıyoruz. 2022 yılının Haziran ayında Çanakkale turizmine bir destinasyon sağlayalım diye ÇTSO Çanakkale Evi dediğimiz eski hizmet binamızı Gastronomi Merkezine dönüştürmek için bir başvuru yaptık. Bu konu ile ilgili ÇOMÜ’nün Gastronomi Bölümü ile de görüştük. Eş finansmanla güdümlü proje başvurusuna 26 ay sonra Bakanlık görüşü uygun görülmemiştir diye cevap geldi. 26 ayda Kamu Kurumu niteliğinde bir Odanın eş finansmanla istediği ve bize önerdikleri proje için başvurmuşuz. 26 ay sonra da olumsuz cevap almışız. Çanakkale’yi böyle kalkındıramayız. Çanakkale’yi bizler kalkındırabiliriz. Ben şunu söylüyorum; birçok toplantıya katılıyoruz başarılı bürokratlarımız var. Ama bizim halimizden biz anlarız. Hayatında sakız alıp satmamış adam, gelip de bir otel sahibine otelin nasıl çalıştıracağını anlatamaz. Onun için lütfen bu Meclis konuşmamı unutmayın. Diğer Meclis toplantılarında lütfen söz alıp, fikir verin” dedi.
Cuma Deren