Gündem

Kampüste Yeşil Dönüşüme Katkı

Çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için hayati bir öneme sahip olan Yeşil Dönüşüm’e katkı sağlamak amacı ile harekete geçen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, elektrikli araçları hizmete aldı.

Temizlik ve öğrenci taşıma alanlarında elektrikli arabalardan yararlanacak olan ÇOMÜ, ilk etapta iki aracı hizmete aldı. Atık azaltma, yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği, su kaynaklarının korunması gibi hedefleri destekleyen, hem çevresel hem de ekonomik faydalar sağlayarak daha sürdürülebilir bir geleceğin oluşturulmasına katkıda bulunan yeşil dönüşüm için harekete geçen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, başlattığı ’Daha Yeşil Sürdürülebilir Bir Üniversite’  dönüşümü kapsamında 2 elektrikli araç üniversiteye kazandırıldı.kaynak tüketimi, enerji kullanımı ve karbon salımları gibi çevresel etkileri yüksek olan süreçlere dayan Geleneksel endüstriyel uygulamaları bir kenara bırakarak, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için hayati bir öneme sahip olan Yeşil Dönüşüm’e geçiş yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde hizmete alınan iki elektrikli araç düzenlenen törenle hizmete sokuldu.  Rektörlük A Blok önünde gerçekleştirilen törene   Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Prof. Dr. Hüsnü Levent Dalyancı, Genel Sekreter V. Oğuz Ünal, Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Prof. Dr. Nilgün Ayman Öz, Yeşil Dönüşüm Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Dilvin İpek, akademik ve idari personel katıldı.

Sürdürülebilir Bir Kampüs Oluşturmayı Hedefliyoruz

Törende bir konuşma yapan ve araçların özellikleri ile ilgili bilgiler veren ÇOMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Prof. Dr. Nilgün Ayman Öz, ÇOMÜ Kampüslerinde sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme yönelik çalışmalar doğrultusunda önemli bir adım atıldığını belirterek “Benzinli otomobil yerine kampüs içinde temizlik ve taşıma faaliyetlerinde kullanılabilecek iki adet elektrikli aracın devreye alındı.  Bu değişim ile karbon ayak izini azaltma hedefimize yönelik önemli bir girişim yapılmıştır. Elektrikli araçlara geçiş, gerek çevresel etkileri azaltmak gerekse uzun vadede enerji maliyetlerinde tasarruf sağlayarak ekonomik açıdan da avantajlı bir yaklaşım sunmaktadır. Elektrikli araçların sayısının arttırılması ile kampüsümüzde, fosil yakıt tüketiminin azaltılması dolayısıyla sera gazı emisyonlarının düşürülmesi sağlanacaktır. Üniversitemiz yeşil dönüşüm kapsamında yaptığı bu faaliyetle çevresel farkındalığı artırmayı, sürdürülebilir bir kampüs oluşturmayı hedeflemektedir.”

Sürdürebilir Bir Geleceğe Katkı Sunuyoruz

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin çevreye duyarlılığını ve yeşil kampüs hedefini pekiştiren önemli bir adımı gerçekleştirdiklerini belirten ve proje hakkında bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Cüneyt Erenoğlu ise  “Bu törenle birlikte, üniversitemiz filosuna elektrikli araçlar kazandırıyor ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunuyoruz.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, yeşil mutabakat kapsamında birçok önemli adım atmaktadır. Kampüsümüzde enerji tasarrufu projeleri uygulamakta, atık yönetimi konusunda çalışmalar yapılmakta ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunmaya gayret etmekteyiz. Bu bağlamda üniversitemize kazandırdığımız elektrikli araçların kullanımı ile fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltacak, karbon ayak izimizi küçültecek ve kampüsümüzün daha temiz bir havaya sahip olmasına katkıda bulunacağız. Ayrıca, elektrikli golf aracı ile engelli ve yaşlı öğrencilerimize ve personelimize daha kolay ulaşım imkanı sunacağız. Elektrikli çevre temizlik arabası ile de kampüsümüzün daha temiz ve düzenli kalmasına yardımcı olacağız” dedi.Yapılan konuşmaların ardından ÇOMÜ’ye kazandırılan 1 golf aracı ve 1 temizlik aracının test sürüşleri gerçekleştirildi. Rektör Erenoğlu, rektör yardımcılarıyla birlikte golf aracına binerek Rektörlük Binası çevresinde tur attı.Cuma Deren