Gündem

Bandodan Kıbrıs Türküleri

Çanakkale’nin en kapsamlı bando takımı olan ve her yıl vatandaşlara eşsiz müzik ziyafeti veren Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bandosu,  Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü dolayısı ile muhteşem bir konser verdi.

Kıbrıs’ın Osmanlı İmparatorluğu'nun adayı 1878 senesinde elli yıl olmak üzere kiralama antlaşmasıyla Birleşik Krallık'a bırakmasından sonra 1920'de kiralama süresinin dolmasına sekiz yıl kala başlayan olaylar ile adadaki Türkler adeta yurtlarından sürgün edilmek istendi. 1960’lardan 1974 senesine gelinene denk  süren zulme Türkiye artık dur demek için adaya harekat başlattı.  20 Temmuz 1974’te dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in ‘Ayşe Tatile Çıksın’ parolası ile verdiği emirle Allahuekber dağlarına paraşütle inen Mehmetçik adadaki Türkleri Yunanlara karşı savunarak adaya barışı getirdi.

Bandodan Kıbrıs Türküleri İle Anma

Siyasi mücadele başta olmak üzere asker mücadelelerin de başarıya ulaştığı Kıbrıs Barış Harekatın’da geride bıraktığımı 50 yılda  bir çok gelişme de yaşandı. Zaferin 50. Yılı dolayısı ile hem adada hem de ülkemiz ve Çanakkale’de çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.  Bu kapsamda  Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü dolayısı ile Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı tarafından da konser düzenlendi.  Çağlar Kaynak Basketbol Sahası'nda düzenlenen bando konserinde Kıbrıs Türküleri seslendirildi. Onlarca kişinin katılım gösterdiği Bando konserinde solistlerin seslendirdiği şarkılar hem hüzünlendirdi hem de cesaretlendirdi. Konsere katılan vatandaşların da koru gibi eşlik ettiği Kıbrıs Türkülerini söyleyen Bando ekibi büyük beğeni aldı.

Cuma Deren