Gündem

Domates Üreticisi Memnun Değil

Çanakkale Domatesinin piyasaya girmesi ile fiyatlar düşerken hal ile tarla arasında uzanan mesafede her kaleme zam gelince verilen fiyatlar üreticinin maliyeti karşılanmıyor.

salçalık domatesin kilosu 6 TL, sofralık domatesin kilosu ise 10 TL civarında satılırken, maliyetlerin neredeyse iki katına çıkması, üreticileri zor durumda bıraktı.

Her yaz hem salçalık hem de sofralık olarak tüketilen kendine özgü kokusu, rengi ve lezzetiyle ünlü Çanakkale domatesinin ikinci turfanda hasadı Ağustos ayı başında başlamıştı. Her yol 500 ile 700 bin ton arasında domatesin hasat edildiği Çanakkale’de bu sezon üreticiler yüksek maliyet düşük fiyatlardan dert yandı. Üreticinin yüzünü güldürmeyen fiyatlarla,  Tarlada salçalık domatesin kilosu 6 TL, sofralık domatesin kilosu ise 10 TL civarında satılırken, maliyetlerin neredeyse iki katına çıkması, üreticileri zor durumda bıraktı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, domates üreticilerinin bu yıl yaşadığı sıkıntıları felaket olarak nitelendirerek, "Salçalık domatesin tarladaki fiyatı 6 TL, sofralık domatesin fiyatı ise 10 TL. Geçen yıl da bu fiyatlardaydı. Ancak maliyetler en az yüzde yüz arttı. Geçen yıl baraj suyunun tonunu 0,75 TL’den alırken bu yıl 2,5 TL’ye alıyoruz. Mazot, gübre, işçilik gibi giderler derken çiftçinin durumu gerçekten çok zor" dedi.

Üreticiler Destek Bekliyor

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver  “Çanakkale genelinde yıllık 500 bin ile 700 bin ton arasında domates üretiliyor. Domates hasadı aralık ayının ortalarına kadar sürüyor ve bu dönemde sofralarda yerini alıyor. Çanakkale’de yaklaşık 80 bin ile 100 bin dönüm arasında bir dikim alanı bulunuyor. Bu alanın yüzde 30’u salçalık domates, yüzde 70’i ise sofralık domates olarak değerlendiriliyor. Ancak artan maliyetler ve yerinde sayan fiyatlar, bu yıl üreticiler için oldukça zorlayıcı oldu. İkinci turfanda hasat dönemine girilmiş olmasına rağmen piyasa koşullarının beklenenin çok altında seyretmesi, üreticilerin belini daha da büktü. Ufuk Ünver, çiftçilerin bu dönemde para kazanmayı umduklarını, ancak piyasadaki belirsizlik ve düşük fiyatlar nedeniyle bu beklentinin gerçekleşmediğini vurguladı. Üreticiler, yetkililerden destek beklerken, mevcut duruma acil çözüm bekliyor” dedi.

Hülya Öz