Gündem

Parion Kazıları 20 Yıldır Başarı İle Sürdürülüyor

Tarihe Işık Tutan 20 Yıl

 

 

Biga'nın tarihi miraslarından biri olan Parion Antik Kenti'nde 2005 yılından bu yana süregelen kazı çalışmaları devam ederken, bir tarihi gün yüzüne çıkaran kazılarda 20 yıl geride bırakıldı.  Kazıların 20. Yıldönümü dolayısı ile düzenlenen törende Parion Kazı Alan Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş 20 yıllık süreç hakkında misafirlere bilgiler verdi.

2004 yılında Kemer Köyü girişinde yapılmaya başlanan İlköğretim Okulu’ nun temel kazısı sırasında antik mezarlara rastlanılması üzerine, Çanakkale Müzesi tarafından bu bölgede ‘Kurtarma Kazısı’ yapıldı. Alanda giderek artan tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkması ile Bakanlar Kurulu’nun 29.07.2004 tarih ve 2004/7699 sayılı kararıyla Atatürk Üniversitesi adına Prof. Dr. Cevat Başaran’a ‘Parion Kazı’ izni verilmiştir ve o günden sonra kazılar başlamıştı.  Bölgede yürütülen 20 yıllık kazı çalışmaları ile Nekropol, Roma Tiyatrosunda, Roma Hamamı, Lejyon Hamamı  ve Odeionu ortaya çıktı. Biga İlçesi Kemer Köydeki bu eşsiz tarihi bir kez daha tanıtmak ve çıkarılan eserleri tarih meraklıları ile paylaşmak amacı ile Kazıların 20. Yılı kutlamalarında Parion kazı alanı kapılarını bir kez daha misafirlerine açtı.

20 Yılda  Tarih Adım Adım Gün Yüzüne Çıkarıldı

Prof. Dr. Cevat Başaran’ın başlattığı kazı çalışmaları ile Bir döneme ışık tutan eserler gün yüzüne çıkarken, devam eden kazılarda ise tarihin derinliklerine inilmeye devam ediliyor. Kazıların 20. Yılı dolayısı ile Parion antik kentinde bir buluşma gerçekleştirildi.  Kazıların 20. Yılına özel gerçekleştirilen etkinliğe  Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez  ilçe protokol üyeleri ve vatandaşların katıldı.  Parion Kazı Alan Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş ev sahipliğinde vatandaşların ve tarih meraklılarının yoğun bir katılımla gerçekleştirdiği  etkinliğe katılan misafirler ilk olarak  Kazıda ortaya çıkarılan tarihi alanları gezdiler.

Kazı alanında yapılan ziyaretlerin ardından proframa geçildi. Odeon’da düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra müzik dinletisi gerçekleştirdi. Programın açılışında konuşan ve kazıların tarihi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Vedat Keleş “2005 yılında başladığı Parion antik kenti kazıları, 20. yılını doldurdu. Çeşitli güçlüklere karşı yapılan yoğun mücadele ile geçen süre içerisinde, her yıl yeni bulgularla Anadolu arkeolojisine önemli katkılarda bulunuldu. Nekropol’de başlayan ilk kazılar, bugün kentin Roma Tiyatrosunda, Roma Hamamı’nda, Lejyon Hamamı’ında’ ve son olarak da Odeionu’ nda genişletilerek sürdürülüyor.  Biga İlçesi Kemer Köyü sınırlarında bulunan Parion Antik Kenti, Marmara Denizi kıyısında yer alıyor ve Troas bölgesinin tarihi önemini ortaya koyarken, bu bölgedeki arkeolojik zenginlikleri de ortaya koyuyor.  20 yıllık kazı sürecinde Parion’un gün yüzüne çıkması ve geleceğe taşınması için büyük çaba gösterildi. Kazı çalışmalarına destek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Desteğimizi Arttırarak Sürdüreceğiz

Belediye Başkanı Başkan Alper Şen ise  yaptığı konuşmada, Parion Antik Kenti'nin ilçenin tarihi ve kültürel zenginliklerinin önemli simgelerinden biri olduğunu vurgulayarak  "Bu değerli mirası geleceğe taşımak için gösterilen çabalar, Biga'mızın turizm potansiyelini daha da artıracaktır. Biga Belediyesi olarak kazı çalışmalarına verdiğimiz desteği artırarak sürdürecek ve bu eşsiz kültürel mirası korumak için iş birliğimizi devam ettireceğiz."

Bu Değeri Ülke Çapında Tanıtacağız

Kaymakam Ercan Kayabaşı  ise Parion'un kültür turizmi açısından taşıdığı öneme dikkat çektiğü açıklamasında “Parion Antik Kenti, ülkemiz ve arkeoloji dünyası için çok önemli bir destinasyon olacak. Yakın zamanda Biga’nın bu eşsiz güzelliğini  ve değerini ülke çapında tanıtacağız” dedi.

Odeon’da gerçekleştirilen açılış programının ardından  20. Yıla özel misafirlere kakteyl verildi. Tarihçilerin de yar aldığı etkinlikte misafirler 20 yılda gün yüzüne çıkan tarihi kalıntıları ve müzeye kaldırılan bulguları ziyaret etti. Ev sahibi Prof. Dr. Vedat Keleş, gelen protokol üyeleri ve misafirleri tarihi alanı gezdirerek hem kazı çalışmaları hem de gün yüzüne çıkarılan eserler ve dönemleri hakkında bilgiler verdi.

Cuma Deren