Kar marjını abartan işletmenin, 260 liradan satın aldığı şarabın bir şişesini müşterilerine 3300 liradan açmasını değerlendiren birçok vatandaşın tepkisi bir oldu;
“ENFLASYON BAHANE, MİSLİYLE KAR ŞAHANE!?!..”
Onlarca yıldır, Gelibolu yarımadasında Eceabat ilçesi yakınlarında oluşturduğu üzüm bağlarında, yetişen üzümlerden şarap, yörenin zeytinlerinden Zeytinyağı üreten işadamı Zafer Selim Ellialtı, yaşadıkları karşısında şöyle dedi;
“Kar marjları biraz daha dengeli olabilir. Elbette ki işletmelerde para kazanacaklar.”
--------------------------------
“ÜÇ’ E AL, BEŞ’ E SAT” deyiminin pabucu dama atıldı.
260 LİRAYA AL, 3300 LİRAYA SAT
--------------------------------
Tüketicilerin son yılardaki en çok şikayet konusu Fahiş fiyata öyle bir örnek geldi ki, işiten; “Yok atık” demekten kendini alamadı.
Bir Çanakkale markasının, piyasaya 260 liradan satışa sunulan ürününü, İstanbul’daki bir restaurant’ ın, müşteriye 3300 liradan servis yaptığı öğrenildi.
Üstelik o müşteri, üretimini kendi yaptığı ürüne, piyasaya sattığı fiyatın onlarca misli bedel ödeyen isim olunca, yaşanılanlar tüm tüketicilerin ayrıca bir dikkatini çekti.
TRAJİ KOMİK OLAYIN ADRESİ, MEGA KENT İSTANBUL…
Geçtiğimiz aylarda İstanbul’ da bir restaurant’ da eşi ile yemek yemeye oturan ‘Suvla’ şaraplarının üreticisi işadamı Zafer Selim Ellialtı’nın, Eceabat’ta üretip piyasa 260 liradan satışını yaptığı bir şarap için, tamı tamına 11 mislinin de üzerinde ödeme yaptığı öğrenildi.
Kar marjını abartan işletmenin, 260 liradan satın aldığı bir şişe şarabın şişesini müşterilerine 3300 liradan açmasını değerlendiren birçok vatandaşın tepkisi bir oldu; “ENFLASYON BAHANE, MİSLİYLE KAR ŞAHANE!?!..”
Onlarca yıldır, Gelibolu yarımadasında Eceabat ilçesi yakınlarında oluşturduğu üzüm bağlarında, yetişen üzümlerden şarap, yörenin zeytinlerinden Zeytinyağı üreten işadamı Zafer Selim Ellialtı, yaşadıkları karşısında şöyle dedi; “Kar marjları biraz daha dengeli olabilir. Elbette ki işletmelerde para kazanacaklar.
FAHİŞ FİYAT BİR SUÇ…
Fahiş fiyat uygulaması, normal piyasa koşullarına göre kabul edilemeyecek derecede yüksek fiyatlarla mal veya hizmet satışı veya alımıyla ilgili olarak işlenen bir suç olarak biliniyor.
Fahiş fiyat için; “Bu suç, genellikle acil durumlar, afetler, doğal felaketler veya diğer olağandışı durumlarda ortaya çıkar.” denilse de, bir restaurant’ da üstelik olağan üstü sayılacak şartlar oluşmadan kendini gösteren fahiş fiyat uygulamasının hayata geçmiş olması, akılları birçok soruyu getirmeye yetti.
Piyasa değerinin, 11 katından da fazla bedelle tüketiciye satılan ürünün örneği, piyasalardaki fahiş fiyat uygulamasının en belirgin örneği olarak, hafızalara kazındı.
Erdem Sürek