Gündem

Caretta carettaların tedavileri sürüyor

Gökçeada İlçesi'ndeki sahilde yaralı bulunan 2 dişi caretta caretta, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezinde (DEKUM) tedaviye alındı.

Gökçeada Sahilinde 2 dişi caretta caretta, 10 gün önce yaralı halde kıyıya vurdu. Vatandaşların bulduğu caretta carettalar, veterinerdeki ilk müdahalelerinin ardından ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezinde tedaviye alındı. Başlarından yaralanmış halde bulunan 2 dişi caretta carettanın, ÇOMÜ'de süren tedavilerinde dünyada ilk kez denendiği belirtilen yöntemle burundan mideye beslenme sonda bağlantısı yapıldı.
 
DEKUM Müdürü Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, çeşitli yerlerinden yaralanmış 2 canlının tedavilerine ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesindeki Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde başladıklarını söyledi. Tedavilere ilk olarak beslenme sorunlarını çözmeye yönelik bir adımla başladıklarını ifade eden Doç.Dr. Özdilek, bunun için Veteriner Hekim Özay Bedizci ile dünyada ilk kez denenen bir yöntemle anestezi altında mideye direkt bağlı beslenme sondası yerleştirdiklerini söyledi. İki caretta carettanın da bir nevi şok altında olduklarını belirten Doç.Dr. Özdilek, merkezde gönüllü görevli öğrencilerin desteğiyle canlıların hayata tutunmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
 
"ANESTEZİ ALTINDA BURUNDAN GİREREK MİDEYE BİR SONDA YAPILDI"
Doç. Dr. Özdilek, şu anda hayvanların günlük beslenme, ilaçlı tedavi ve diğer temizlik gibi bakımlarının gerçekleştirildiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
"İki Caretta'dan birisi Kuzu Limanında, diğeri ise başka bir koyda başından yaralı olarak kıyıya vurmuş. Diğerinin durumu daha ciddi gözlerinde iltihaplanma var. Bu hayvanın ise daha çok dalamama sorunu var. Dalamadığı içinde kendi başına beslenememe sorunu yaşıyor. Çünkü yiyeceklerini dipte dalıp bulacaklar. Dolayısıyla böyle bir haldeyken doğada bu şekilde kesinlikle yaşayamaz. Muhtemelen kafasını da dalamadığı için gelen bir tekneye çarpmıştır diye tahmin ediyoruz. Bir de yeme sorunu, ağızdan yutma sorunu var. Özay Bey ilk kez bir yöntem denedi. Anestezi altında burundan girerek mideye bir sonda yaptı. Enjektör yardımıyla besledik. İyileşinceye kadar bir miktar vücut sıvı su dengesini sağlayıncaya kadar bu şekilde beslemeyi düşünüyoruz. En azından kendi yutma ve yeme davranışı oluncaya kadar."
 
Caretta carettaların daha önce nesli tükenen hayvanlar listesinde olduklarını ancak son dönemde bunun bir üst seviyeye çıkarıldığına işaret eden Doç.Dr. Şükran Yalçın Özdilek, şunları söyledi:
 
"Bunlar nesli tehlike altında olan hayvanlar. Doğaya hiçbir zararı değil faydası olan hayvanlar. Bu hayvanın istediği sadece üç ya da dört tane balık. Onun doğaya bize dolaylı olarak sağladığı hizmetin şu anda birçok insan farkında değil. Biz Gökçeada civarında, Çanakkale kıyılarında bu hayvanları görebiliyorsak, biz orada gönül rahatlığıyla balıkta yiyelim denize de girelim. Bu bir sağlık göstergesidir. Her şey birbiriyle bağlantılı. Bu hayvanların kimseye bir zararı yok."