Gündem

Zeytincilik Yasası Kent Konseyi’ni ikiye böldü

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'nda zeytincilik yasasını değiştirmek istemesine yönelik Çanakkale Kent Konseyi’nden farklı sesler yükseldi.

Aynı zamanda Çanakkale Ziraat Odası Meclis Başkanı da olan Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir ve Çevre Komisyonu’nun farklı düşünceleri bugün gerçekleşen eylemde gözler önüne serildi. Zeytincilik yasasındaki düzenleme ile zeytin sahalarının daraltılmayacağını daha önce açıklayan Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, değiştirilecek olan yasa ile zeytin ağaçlarının katledileceğini iddia ederek buna tepki gösteren Kent Konseyi Çevre Komisyonu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da katıldığı eylemde yer almadı.

Çanakkale Ziraat Odası Meclis Başkanı da olan Kandemir konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada, izin verilen yatırımlara ait sahalar hariç, zeytinlik sahalar daraltılmayacağını söyleyerek, “Zeytinlik sahası bulunan her ilde valinin başkanlığında Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri bakanlıklarının ildeki üst düzey temsilcileri, sanayi, ticaret odaları, sivil toplum örgütlerinin de yer alacağı 11 üyeli kurul oluşturulacak. Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme yapacak. İzin verilen yatırımlara ait sahalar hariç, zeytinlik sahalar daraltılamayacak” açıklamasında bulunmuştu.

Bugün ise Çevre Komisyonu’nun yasa değişikliğine tepki gösteren eylemde Engin Kandemir’in yer almaması dikkat çekti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise Çevre Komisyonu ile birlikte hareket ederek eyleme katıldı. Gazetecilerin soruları üzerine bazı açıklamalarda bulundu. Gökhan, “Zeytin Marmara'dan başlayıp, Karadeniz'e kadar devam eden bu bölgenin çok önemli bir tarım ürünüdür. Uzun yıllardan beri, yüzyıllardır, belki bin yıldır bu yörede var olan bir bitki. Bu yörenin tarımsal ekonomisi içinde çok önemli bir bitki. Dolayısıyla burada bir maden ocağı işletmesi için ya da sanayi kuruluşu için zeytinliklerin katledilecek olmasını anlamak mümkün değil” dedi.