Gündem

“Yaşam Alanı Değil, Gelip Geçtiği Mekan…”

Çevre Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen, ‘Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Elektrik Sistemine Entegrasyonları” konulu konferansa damga vuran Fok tartışması oldu.

Çanakkale’ de dün çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlene konferansa, İda Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Pirinççiler’ in sert sözleri damga vurdu. Dr. Pirinççiler’ in çıkışına, Konferansı düzenleyen Enerji Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna’ dan mahkeme karalı yanıt gecikmedi.
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte, İda Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İlhan Pirinççiler; “Adı yıldırım ya da şimşek her ne ise Kirazlı derede bir termik santrali yapıyor. Maalesef demiyoruz iyi ki orda Akdeniz Fokları var” diyerek, konferansın sürdüğü anda söz alıp çıkıştı.
Başkan Dr. Pirinççiler, “Akdeniz Fokları orada gözlemlenmiş ve videoları var. Mağara kayıtları var.  İki yıl önce Üniversitemizin de yaptığı bir çalışma var Foklar ile ilgili. Ben de soruyorum; bu yeşil ve yenilenebilir enerji toplantısını düzenleyen ilgili şirket Akdeniz Fokunu sevmiyor mu?  Akdeniz Foku sevmeyen mi bunlar?  Ya da kömür sever bir şirket mi bu?” diye de sordu. 
Davayı Kazandık Temize Çıktık

İda Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Pirinççilerin bu sözlerine yanıt veren isim Dr. Turna oldu.
Yıldırım Enerji Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi de olan Dr. Tamer Turna, Mahkeme sürecini hatırlattı.
" Size göre Fok var başka raporlara göre ise fok yok. Fok var ya da yok. Biz fokun düşmanı değiliz.  Sırf siz istediğiniz için biz iskelemizi bu alandan 600 metre uzağa kaydırdık.  Fakat Bilimsel anlamda Fokların olmadığı yönünde raporlar var.  Siz bu konuda bizi mahkemeye de verdiniz, bu anlamda biz hem davayı kazandık, hem de temize çıktık.  

Eğer Santralin yapılacağı yere gittiyseniz orda insanlar ve Fok’ lar problemsiz bir arada yaşıyorlar.  Kuvvetle muhtemel ki, orda Fok yok. Ama olursa da biz onlar ile birlikte balık tutuyor olacağız" dedi.  
Bizi El Üstünde Tutmanız Gerekir

200 mg küplük emisyonları, 100 Grama kendilerinin indirdiklerini belirten Yıldırım Enerji Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna, bunun için el üstünde tutulmaları gerektiğini belirtti ve şöyle dedi;
" Bizim orada kuracağımız santral, Paris İklim zirvesi temelleri sağlaması açısından sürdürülebilir. Yani Birleşmiş Milletler bunun adını böyle koymuş. İkincisi gerek insan emisyonu, gerekse hava ve su emisyonu yine uluslararası normları 8 Haziren 2010 yılında devralan Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Çevre mevzuatını ele aldığında, Yeşiller Partisinin gözetiminden geçip de,  Parlamentoda onaylanan bir mevzuattı.  O mevzuatında yer aldığı 200 mg küplük emisyonları, biz 100 grama indirdik.  Dolayısı ile sizler dahil, diğer insanların da bizleri el üstünde tutması gerekiyor.  Sizlerin hayal ettiği o enerjinin ver olabilmesi için,bizim de katkı sağlamamıza müsaade edin”

Cuma Deren