Gündem

Şimdi Mavi Bayraklı Cennet…

Tarihe Demokrasiye vurulan kara leke olarak geçen tarih, 12 Eylül’ ün tutukluları Merhum Cumhurbaşkanlarından Demirel ve Merhum Başbakanlardan Ecevit’ in, eşleri ile birlikte zorunlu tutuldukları Hamza Koy’a, dün törenle Mavi bayrak çekildi.




Yasaklı yılların en bilindik adresinde dalgalanacak bu bayrak, Hamza Koy’a ayrı bir renk verdi.
Adı, 12 Eylül 1980 Darbesi sırasında ve sonrasında en çok duyulan adreslerden olan Hamza Koy’ da, 37 yıl önce aynı kaderi paylaşan iki liderin, geleceğe bir umut baktıkları Maviliklere çekilen ‘Mavi Bayrak’ tarihi koyun, hem önemini hem de havasını değiştirdi.
 Yaz aylarında, serin sularına kendini bırakan on binlerce vatandaşa soluk aldıran Hamza Koy, Nitelikli plajlar arasında bu yeni özelliği ile de yerini almış oldu.
Gelibolu’ nun CHP’ li Belediye Başkanı Özacar, Hamza Koy için adeta yeniden tarih yazdırtan çalışmada başarılı olduklarına dikkat çekerken; “Nitelikli plajlara verilen Uluslar arası çevre ödülünü almaya hak kazanmanın sevincini, bunaltan sıcaklarda serinlemenin nadir adresinde halkımızla birlikte yaşayacağız” diye konuştu.
 
----------------------------------------  
 
Esaretin ve Tutsaklığın Adıydı,
Mavi Bayrak’ lı Gözde Plaj Oldu…
---------------------------
CHP’ li Gelibolu Belediyesi’nin uzun uğraşları, titiz ve hummalı çalışmaları, bir dönemin adı en çok konuşulan mevkiini, gözde Plajlar arasına soktu.
1980 İhtilal’ i ardından dönemin siyasetçileri merhum Cumhurbaşkanlarından Süleymen Demirel ve eşi Nazmiye Demirel ile eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit’ in zorunlu misafir edildikleri,  Hamza Koy edinidği Mavi Bayşrağı ile, dünya enleri arasında yerini aldı.
Gelibolu Belediyesi’ nin Halk Plajı, düzenleme ve yenileme çalışmaları ile nitelikli plajlara verilen Uluslararası Çevre Ödülü olan "Mavi Bayrak” almaya hak kazanması ardından, dün Mavi Bayrak töreni düzenlendi.
Gazeteniz Vitamin’ in baskıya hazırlandığı saatlerde konuşan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Hamza koy Plajının Mavi bayrak kazandırmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirirken,
“Bugün iki açıdan önemlidir. İlki 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramıdır. Ulu Önder Atatürk’ün öngörüleri ile denizlerimizde Türk Bayrağının yeniden dalgalanmaya başlandığı gündür.
İkinci açıdan önemi ise bugün Gelibolu’nun denizlerdeki güzelliğinin ve temizliğinin mavi bayrakla tescillenmiş olmasıdır” dedi.
Mavi Bayrak almanın son derece zorlu bir süreç anlamı taşıdığını dile getiren Başkan Özacar;
“32 tane farklı kriteri yerine getirerek ve bu kriterleri devam ettirerek alınabilmektedir. Mavi Bayrak alması çok zor, kaybetmesi çok kolay bir süreçtir.
Mavi Bayrak Ödülüne sahip olan plajın, deniz suyunun temizliği, plaj işletmecilerinin çevreye olan duyarlılığı, plajı kullananların güvenliği,  plaja ilişkin donanımın eksiksiz olduğu, belgelenmiş ve garanti altına alınmıştır. Daha da önemlisi, bu garanti uluslararası alanda da onaylanmaktadır. Mavi bayrak çevreye çok büyük katkılar sağlayan ve o denizin temizliğini gösteren bir işarettir” dedi.
Hamza Koy’a, mavi Bayrak’ ı değer gören, TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı)  Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş ise, törende;
 
“Bugün Türkiye tarihi açısından çok önemli bir gün. 1 Temmuz Kabotaj bayramı olarak kutlanır. Bu bayram ülkemizin bağımsızlığının, özgürlüğünün en önemli anlamlarından birisidir. Bu vesileyle her yıl denizlerimizde çok güzel kutlamalar yapıyoruz. İşte böylesi önemli bir günde Gelibolumuza Mavi Bayrak kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye, tören katılımcılarına seslendi.
 
Karataş daha sonra şöyle dedi, “ Mavi Bayrak çalışmaları ilk olarak 1987 yılında Fransa’da başlatılmıştır. İnsanoğlunun çevresini hoyratça kirletmeye başlaması, denizlerimizin tehlike altına girmesine neden olmuş ve denizlerimizin ve özellikle yüzme alanlarının korunması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Daha sonra Avrupa’da yaygınlık kazanan Mavi Bayrak çalışmaları bugün dünyada 50’ye yakın ülkede uygulanmakta olan ve dünyada en çok bilinen Eko-etiket konumundadır.
 
Türkiye’de Mavi Bayrak faaliyetleri 1993 yılından itibaren başlatılmış olup o günden bugüne bayrak sayısı sürekli artırılmıştır. Bugün itibariyle sahip olduğumuz 454 plaj 22 marina ve 13 yat ile dünyada 3. Sırada bulunmaktayız. Çanakkale’de ise 11 numune noktasında 13 mavi bayraklı plajımız bulunmaktadır.
 
Temiz denizin sağlıklı ve eğitimli çevrenin güvencesi olan Mavi Bayrak’ın Hamzakoy’a kazandırılması süreci yaklaşık bir yıl önce başladı. Bu süreçte plajın hazır olması için büyük emekler sarf edilmiştir.  Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak bu noktaya Mavi Bayrağı asacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü Gelibolu hem tarihiyle hem de sahip olduğu doğal güzelliklerle körfezin incisi konumundadır. Bu bayrak körfezin karşı kıyısına verdiğimiz ilk bayrak olarak da değerini daha da yukarılara taşımıştır”
Erdem Sürek