Gündem

Tiran Yetkilileerine Türk Eğitim Sistemi Anlatıldı

Arnavutluk’un önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarından birisi olan ALSAR Vakfı tarafından organize edilen eğitim ve kültürel alanlarında işbirliği protokolü çerçevesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademisyenleri Türk eğitim sistemi hakkında Arnavut öğrencilere bilgiler verdiler.

 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu ve koordinatör yardımcısı Zija Shehi Arnavutluk'ta aralarında üniversite .çğrencilerinin de bulunduğu bir konferansta   Türk Eğitim sistemi hakkında bilgiler verdiler. Tiran’da Tirana International Hotel’de  “Study in Turkey” başlıklı eğitim toplantısına, ALSAR Vakfı yetkililerinin yanı sıra başta Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçi Yardımcısı Gül Sarıgül, Arnavutluk Milletvekilleri, Arnavut Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, Tiran Belediye Başkanlığı temsilcileri, Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Sırbistan’dan gelen STK temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
 
ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra, toplantının açılış konuşmasında "Türkiye ile Arnavutluk arasındaki köklü tarihi ve kültürel bağları var.  Sosyal, ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlarda Türk-Arnavut ilişkilerini ve dostluğunu daha da geliştirmeyi  hedefliyoruz.  Arnavutluk’taki lise son sınıf öğrencilerine ve çeşitli Balkan ülkelerinden gelen STK temsilcilerine Türk orta ve yükseköğretim sistemi ile ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programları hakkında bilgi vermek üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden gelen heyete göstermiş oldukları ilgi ve destekten dolayı teşekkür ederim" dedi.
 
Fetö'ye Karşı Türkiye'nin Yanındayız
 
15 Temmuz 2016’da gerçekleşen FETÖ darbe girişimini kınayan Mehdi Gurra "Demokrasi mücadelesinde Türk halkının yanındayız. Bu vesile ile  15 Temmuz şehit ve gazilerini saygı ve hürmetle yad ediyoruz" dedi
 

Türkiye Tiran Büyükelçi Yardımcısı Gül Sarıgül ise yaptığı konuşmada  "Türkiye ile Arnavutluk arasında ekonomik, sosyal, siyasi vs. alanlarda çok sayıda ikili anlaşmalar var. Ayrıca, Türk ve Arnavut halkları arasında uzun bir tarihsel birlikteliğe dayanan bir ilşki var. İki ülke arasındaki dostluğun en yüksek seviyede olmasından son derece memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’de yüksek ö ğretim öğrencilerinin şuan Avrupa’dan daha fazla avantajlara sahip.  Türkiye’deki eğitim sistemini ve üniversiteleri tanıtmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden gelen heyete teşekkür ederim ve toplantının verimli geçmesi temenni ediyorum" dedi.  
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ise konuşmasında; Türkiye’deki orta öğretim programları, okul türleri, öğrenci sayıları, sınav ve sınıf geçme sistemi, YÖK, üniversitelerle ilgili bilgi verdikten sonra ÇOMÜ’nün 1992’den 2017’ye kadar kaydettiği gelişmeler hakkında bilgi verdi. ÇOMÜ’nün misyonu ve vizyonu; akademisyen ve öğrenci sayıları, ÇOMÜ’deki fakülte, enstitü, yüksek okul ve meslek yüksek okulları, araştırma ve uygulama merkezleri, sosyal imkanlar hakkında sunum yapan Prof. Dr. Özden, ALSAR Vakfı’na ilgilerinden dolayı teşekkür etti. 
 
ÇOMÜ’de halen 64 ülkeden 858 uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğünün altını çizen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu; “Üniversite olarak Balkan ülkelerine özel bir önem veriyoruz. Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in destek ve teşviki ile Balkan ülkelerinden ÇOMÜ’ye gelecek öğrenci sayılarını arttırmak istiyoruz. Bu amaçla 2017-2018 Öğretim Yılı için sahip olduğumuz 670 kontenjanın 430’unu Balkan ülkelerine tahsis ettik. Türkiye’de üniversite okumak isteyen Arnavut öğrenciler için ÇOMÜ önemli avantajlara sahip.  Arnavut öğrencileri Türkiye’de üniversite okumaya davet ediyoruz” dedi.  
Koordinatör Yardımcısı Zija Shehi ise salonda bulunan öğrencilere ÇOMÜ’nün burs ve barınma imkânları hakkında bilgi verdi.