Müzeci ve Arkeolog olan Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük Troya müze müdürü olduğundan bu yana isminden ve görev aldığı müzeden oldukça söz ettiriyor. Son olarak TRT 2’de Yeryüzleri programında katılan Rıdvan Gölcük, mesleki serüvenini, Avrupa Müzecilik ödülü almasını anlattı. Ödül almış bir müzenin kapısından girmenin büyük hayali olduğunu söyleyen Gölcük, “Ben 15 yıl önce bir hayal kurmuştum’’ dedi.

Dünya ölçeğinde bir iş yapıldığının altını çizen Rıdvan Gölcük, “2020 yılı Dünya tarihinin en karanlık yıllarından biriydi, biz o karanlık günlerde ödülle bir mum ışığı olduysak bu çok önemli. Batı ilk defa kendi Troya’sı ötesinde bir Troya’ ya bir ödül verdi, Anadolu'nun öyküsünü anlatan Troya’nın ödülüydü, yaptığım işe müzeciliğe tutku ile bağlıyım. Yeni hayallerimiz var, o da müzemizinm Türkiye'nin iyi markalarından birisi haline gelmesi. Made in Troya” ifadelerini kullandı.

TRT 2’de Yeryüzleri programında katılan Rıdvan Gölcük meslek aşkını ve hayatı boyunca devam eden serüveni anlattı. Troya müzesinin müzecilik başarısını da anlatan Gölcük; ‘’ Yaptığım işe müzeciliğe tutku ile bağlıyım, şu kapıdan her girdiğimde diyorum ki Allah'ım çok şükür’’ diye konuştu.

Rıdvan Gölcük; ‘’Taşların Sırrı dizisi ve Tarık Akan’ın o dizide arkeolog ve müze müdürü her bölümde bir gizem çözüyor. Çocukken meraklı bir çocuktum hikaye çözmeyi öykü çözmeyi çok seviyordum o diziyi izliyordum. Ardında salonda avizemizin taşı sürekli düşer ve onu evin içinde kaybediyorum onu tekrar buluyorum bir öykü yazıyorum. 1994 yılında o diziyi ve o karakterini gördüğümde ben arkeolog olacağım ve müze müdürü olacağım. Çanakkale merkeze 35 km mesafede ve 2018 yılında açılmış müzenin içerisindeyiz bu güzel müzede müdürlük görevini yürütüyorum. Bir meslek hastalığıdır bir şey bulacağınızı düşünürsünüz ve yürürken hep önüme çok bakıyordum kaldırımda hep yürüyoruz. Kaldırım yere yapılmış ve içine toprak dökülmüş. Kaldırım kenarından o toprağın içine bakıyorum neden biliyorsunuz bir tane seramik gördüm bir kaç adım sonra o seramiğin diğer parçasını buldum ve eşleşti. Kocaeli'nin kandıra ilçesinde sahil şeridi içerisinde mağaralar girip çıkmaya başladım. Hayalim var. Acaba mağara duvar resimim ulaşabilir miyim? Ayak izi fosili bulabilir miyim? 3 tane paleotik al aleti, üniversitede bu coşku hikaye büyüyerek devam etti. Sert bir gerçekle karşılaştık harika yapmak istiyoruz bu mesleği ama bu mesleği yapabilecek o kadar da çok yer yok. Reklam ajansında çalıştım, pazarlama yaptım ama anlamlandırmada zorluk yaşıyorum, yani ben bunu neden yapıyorum. 2006 yılında dedim ki ben sevdiğim işi yapmak istiyorum. Kamu Personel Sınavına girdim. Ve 2007 yılında Muğla müzesinde müze araştırmacısı olarak görevime başladım. Dünyanın en mutlu insanıydım. Bu bir ödüldü Avrupa'da yılım müze ödülü ve bunu Anadolu Medeniyetleri müzesi almış nasıl almış müze eğitimi görüyorum sergileme görüyorum adımını atabilir miyim? Ödül alınmış olacak ve ben ertesi gün o kapıdan girmenin gururunu yaşamak istiyorum. Ama bunu eşimle paylaşabildim sadece, O hayali kurmaktan çekindim utandım belki de böyle bir hayalim olduğunu paylaşmaktan, o hayal bana şunu getirdi dünyada ne oluyor, nasıl gidiyor yakından takip etmeye başladım. Ve 2 yıl sonra Kocaeli müzesine geçtim ve müzenin duvarları sınırları yoktur. Gezici uygulamasına başladık. Ve biz çocukların sınıflarına gitmeye başladık” dedi.

‘’Troya müzesindeki işine nasıl başladığını anlatan Gölcük; Bir telefon geldi ve Troya Müzesi’nde görevlendirildiğimi öğrendim ve buraya geldiğim ilk gün heyecandan ayaklarım titriyordu. Yani çünkü böyle bir hikâyenin içine geliyorum. Süratlice buradan başka bir istikamete gidebilir miyiz? Bu yatırımın da kuvvetli bir sesi olmalı ve iyi de bir Troya markası yaratabilir miyiz? Yola koyulduk Avrupa'da yılın müzesi ödülü finalinde kaldığımızda 2019’un 5 Aralığında öğrendik. Final 29 Nisan 2 Mayıs tarihleri arasında Cardiff’de olacak o hafta sonu çocuklarım ile beraber sinemaya gittik. Naim Süleyman oğlunun hayatı filmi çekilmiş. Orda ilk defa ben yeni bir bilgi öğreniyorum Naim Süleymanoğlu Avrupa’da 1. olduğu ilk yer Cardiff Tüylerim diken diken oldu. Pandemi geldi ve bu sessizliğe bürünmüş kapılar kapalı kimse yok biz kapanmadık yeni bir kapı açtık. 2 gün sonra biz sosyal medya yayınlarına başladık. Türkiye'de kültür sanat kurumları arasında bu yayınları yapan ilk kurum olduk. Çok sert bir mücadele veriyoruz, pandeminin sert geçtiği daha sert bir mücadele veriyoruz. Telefon yok, mail yok ondan sonra dedik ki olmadı galiba, final seronomisi başladı. Nereyse ekrana bakmaya bırakmak üzereyken juri başkanı dedi. Havaya zıpladık birbirimize sarılmaya başladık. Eve gittiğimde de Muğla'yı hatırladım o zaman hatırladım onun o zaman farkına vardım. Ben 15 yıl önce bir hayal kurmuştum bu ödülü alan bir müzenin kapısından ertesi gün girebilecek miyim Hayal buydu onu zaman hatırladım. 15 yıllık bir hayal bir çalıma nerdeyse kapıdan içerisi girdim çalışma arkadaşlarıma bir teşekkür etmek istiyordum çünkü içeride anons odasına geçtim onlar kapıdan içeri adım attığında dedim ki evinize hoş geldiniz tek tek isimlerimi andım” diye konuştu.
 ‘’Dünya Tevfikiye Köyü’ne objektiflerini doğrultmuş bundan haberimiz yok ama ve siz dünya ölçeğinde bir iş yapıyorsunuz. Bunun bir göstergesi 2020 yılında dünya tarihinin en karanlık yıllarında birisi biz o karanlık günlerde bir mum ışığı olduysak o günlerde bu ödül çok önemli, bu ödül neden önemli? Batı ilk defa kendi Troya’sı ötesinde bir Troya’ ya bir ödül verdi, Anadolu'nun öyküsünü anlatan Troya’nın ödülüydü, yaptığım işe müzeciliğe tutku ile bağlıyım, şu kapıdan her girdiğimde diyorum ki Allah'ım çok şükür. Yeni hayallerimiz var Türkiye'nin iyi markalarından birisi haline gelir mi Made in Troya’ dedik’’ ifadelerini kullandı.
 
Şerife ERDEM-İsmail ŞEN