Bulaş hızı, hiç bir varyanta benzemeyen Omicron’dan korunmak için kapalı alanlarda çit maske, sokakta ise mesafe kuralının altı çizile dursun, Türkiye’nin birçok yerleşim merkezinde olduğu gibi  Çanakkale’de de kişisel önlemlerin giderek gevşediği gözleniyor.
Vaka artış hızında, Türkiye birinciliğini ve ilk üçü hep zorladığı gözlenen Çanakkale’de, uzmanların vatandaştan istediği olmazsa olmaz o muhteşem üçlü yine dile geldi; ’MASKE, MESAFE, HİJYEN’     
--------------------------------
UZMANLARDAN ÇAĞRI;
“KAPALI ALANDA ÇİFTE MASKE,
SOKAKTA MESAFE…!”
---------------------------------
Tedbirleri gevşettik, tabloyu daha da kötüleştirdik. Çanakkale’de gözlenen kişisel tedbirsizlik, vaka artış hızında şehri uçuşa geçirdi. Vaka artış hızında, Türkiye birinciliğini ve ilk üçü hep zorladığı gözlenen Çanakkale’de, uzmanların vatandaştan istediği olmazsa olmaz o muhteşem üçlü yine dile geldi; ’MASKE, MESAFE, HİJYEN’     
Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener, büyük harfler ile konuştu;
 “OMİCRON VARYANTINDAKİ PİK SEVİYEYİ ŞUBAT AYI’ NIN İLK İKİ HAFTASINDA BEKLEYEBİLİRİZ” ifadesini kullandı.
Pandeminin başladığı günlerde, ÇOMÜ’ de görevli olan Prof. Dr. Alper Şener, gerek sosyal meda hesabından, gerek ise TV kanallarından, Çanakkale başta tüm Türkiye’ yi alınması gereken tedbirler başta, salgına ilişkin bilgilendirmeler yapmıştı.. Çanakkalelilerin adını ezber ettiği bilim insanı Prof. Dr. Şener, yeni görev yeri  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi’nden sesini yüktseltti.
Katip Çelebi Üniversite’nin Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Şener, vaka artışları ve son zamanlarda sıkça gündeme gelen kapanmanın yeniden yaşanabileceği ihtimali üzerine çarpıcı sözler etti.
 
 
Bulaş hızı, hiç bir varyanta benzemeyen Omicron’dan korunmak için kapalı alanlarda çit maske, sokakta ise mesafe kuralının altı çizile dursun, Türkiye’nin birçok yerleşim merkezinde olduğu gibi Çanakkale’de de kişisel önlemlerin giderek gevşediği gözleniyor.
VARYANT HIZLI, VAKA YÜKSEK
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener büyük harfler ile altını çizdi; “OMİCRON VARYANTINDAKİ PİK SEVİYEYİ ŞUBAT AYININ İLK İKİ HAFTASINDA BEKLEYEBİLİRİZ”  diye konuştu.
Bulaş hızı çok hızlı Omicron varyantının, vaka artış hızını bilinen diğer varyantlardan  daha da arttırdığının bilimsel bir gerçek olduğunu anımsattı.
Vaka artışlarının, tedbirlerle bağdaştırılmasını doğru bulmadığını  ifade eden Prof. Dr. Şener göre; “Çünkü Omicron varyantı aşılanma oranları yüksek olan ülkelerde dahi çok ciddi şekilde yüksek vakalara sebep oldu”
ABD’ de  1 milyona yakın, Fransa’ da ise,  200 bin vaka bildirildiğinden söz eden Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener, Almanya ve İngiltere’de ise  yüksek vaka sayılarının devam ettiğinin altını çizdi.
OMİCRON DİĞERLERİ İLE ELE ELE GİDİYOR,
Türkiye’de  vaka tırmanışının devam edeceğini, ancak bu vakaların tamamının Omicron varyantı olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Alper Şener; “ Delta ve Delta Plus varyantıyla birlikte Omicron el ele gidiyor.
Bu durum bizim açımızdan özellikle birkaç hafta daha tehlike barındırıyor; çünkü Omicron varyantı olgularında karşı karşıya kaldığımız hastaneye yatış oranı daha düşükken, Delta ve Delta Plus varyantlarında yatış hala çok yüksek. Bu nedenle, Omicron varyantının tırmanacağı pik seviyeyi şubat ayının ilk iki haftasına kadar ki zaman dilimi içerisinde bekleyebiliriz.” diye konuştu.
Sözü, sıkça gündeme gelen kapanmaya getiren Bilim Kurulu üyesi, Omicron varyantının Türkiye’de baskın olarak İstanbul’da görüldüğünün altını çizip; “Diğer illerde de yavaş yavaş yayılacağını düşünüyorum. Diğer illere yayılmasıyla birlikte vaka sayıları daha da yükselecektir. İşte burası önemli,  burada üst sınırı tahmin etmek çok zor. Dünya genelindeki vaka sayısı, salgının başından beri görülen en yüksek seviyede.
Bu yaşanılanlar, Türkiye’deki vaka sayılarına da olası ki yansıyacak. Bu vaka sayılarının da tedbirlerle ilişkili olabileceğini düşünmüyorum. Daha çok aşı ve aşılama perspektifiyle alakalıdır düşüncesindeyim”
 AŞIDAN KAÇABİLEN BİR VARYANT…
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantı ile Covid-19’un sona ereceği beklentisine ilişkin de görüylerini dile getirdi.
Şener’e göre;   “Omicron varyantının Covid-19’un son varyantı olacağı uzun zamandır dillendiriliyor. Omicron varyantında daha önceki varyantlardan görmediğimiz bir genom dizisi var.
Bu da mevsimsel korona virüsle hemen hemen aynı diziye sahip.
Acaba 'Omicron ile birlikte Covid-19, mevsimsel bir korona virüse dönüyor olabilir mi?' diye düşündürüyor.
Omicron varyantının ilk tespit edildiği hastada uzun dönem Delta pozitif devam etmiş, daha sonrasında da değişime uğrayarak Omicron varyantına dönüşmüş. Bu dönüşümün tetiklenmesi virüsün doğal süreci mi yoksa olmaması gereken bir değişim mi? Önce buna karar vermek gerekiyor.
Yani kısacası, her ne olursa olsun virüs gerçek anlamda çok değişti ve aşıdan kaçabilen bir varyant formuna döndü.”
Varyantın sergilediği bu formundan dolayı, hatırlatma dozlarını çok önemsediklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Şener; “Özetle, Antikor sayısı ne kadar yüksekse o kadar iyi korunacaksınız.” Dedi.
Omicron varyantının diğerlerinden ayıran önemli bir noktadan da söz eden Şener,  diğer varyantlarda olduğu gibi akciğerdeki hücrelerin birbirine yapışmadığını ve bunun sonucunda da hastaneye yatış oranlarının ve akciğerdeki hasar oranının çok daha az olduğunun altını çizdi.
KAPANMA SÖYLEMİNİ GÜNDEMDE TUTMANIN, HİÇ BİR FAYDASI YOK
Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Şener,  özellikle vaka artış hızına bağlı sıkça gündemde tutulmaya çalışılan kapanma söylemine ilişkin de değerlendirmede bulundu. Şener’e göre; “Kapanma veya diğer tedbirlerle ilgili kişisel görüşüm bu konunun üzerinde çok gereksiz durduğumuz yönünde.
Okulları kapattığımız dönemde insanlar bunu tatil olarak algıladı ve tatil yerlerine gitti.
Kimse o süreci insan hareketinin durdurulması ve virüs yayılımının azaltılması olarak algılamadı. Lafın kısası; kapanma gibi bir konuyu  sıça konuşup, gündemde tutmakla bir yere varamayız. Aynı şeylerle karşılaşacağız. Daha önce deneyimleyip istenilen düzeyde sonuç alamadığımız kapanmayı gündemde tutmanın bu nedenledir ki hiçbir faydası yok.
Bu tip önlemler sağlık sisteminin tıkanma ihtimali oluştuğunda alınıyor. Şu anda sağlık sisteminde tıkanma yok; ancak olursa Sağlık Bakanlığı zaten bununla ilgili gerekli kararı alır." Diye konuştu.
Cuma Deren