Meyve deposu Lapseki’de yetiştirilen, aroması, rengi, lezzeti ve büyüklüğü ile  nam salan, adına 37 yıldır festival düzenlenen Lapseki Kirazları  önceki gün düzenlenen törenle yarıştı.  30’dan fazla üreticinin kirazlarını yarıştırdığı yarışma sonucunda  Ziraat-900  kategorisinde Metehan İş, ‘Diğerleri' kategorisinde ise Cahide Çoban birinci oldu.
Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan  Lapseki Kiraz Festivaline bu yıl Tarım Hayvancılık ve Otomotiv sektörleri de eklendi.  Birbirinden güzel etkinlikler ve konserlerin yer alacağı 37. Kira Festivali gün sayarken, genişleyen konsept ile Festival bir çok sektörü de vatandaşlar ve çiftçilerle buluşturacak. Eğlenceli anlar ve  birbirinden güzel etkinliklerin de yer alacağı festival kapsamında önceki gün kiraz yarışmaları gerçekleştirildi.  Düzenlenen yarışmaya AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Vali İlhami Aktaş, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, İl Genel Meclis Üyesi Halil Özer, AK Parti Lapseki İlçe Başkanı Namık Ergin, kiraz üreticileri ve vatandaşlar katıldı.  Kiraz yarışmasının açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz “Lapseki’de üretilen kirazların tanıtılması ve üreticilerimizin daha iyi  Pazar bulabilmesi için kiraz yarışması yapıyoruz.  Lapseki Kiraz Festivalinin 37. Yılı bu sene  bu kiraz festivali içerisinde de Kiraz yarışmalarımız düzenleniyor.  Ben yarışmacılarımıza teşekkür ediyorum. Yarışmaya katılan 30 yarışmacımız kirazlarını buraya getirdi.  Bizim için  önemli olan Lapseki kirazının hak ettiği pazarı bulabilmesi.  Üreticilerimiz için Kiraza daha fazla değer katması için Lapseki Belediyesi olarak ne gerekiyorsa  yapmaya hazırız. Lapseki Kirazı ve Lapseki’mizin tanıtımı için çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
Çanakkale Bir Tarım Kentidir ve Bunu Bozmayacağız
Kiraz yarışmasına katılan ve burada Çanakkale ve Lapseki’nin tarımını değerlendiren AK Parti Grup Başkan vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise yaptığı açıklamasında Çanakkale’nin bir tarım kenti olduğunu belirterek “Çanakkale’miz bir sanayi kenti, bir orman kenti, bir turizm kenti, ama en kıymetlisi de bir tarım kenti.  Tarım çok farklı başlıklarda hayat buluyor.  En kıymetli ürünler de bu topraklarda yetişiyor.  Fakat bugün özel bir meyve için, özel bir tören için bir aradayız.  Ben öncelikle Başkanı tebrik ediyorum, böyle bir programı gerçekleştirdiği için.  Ekibini de Lapseki’nin ismini Türkiye’ye duyurduğu için kutluyorum.  30’dan fazla üreticimiz en güzel kirazlarını yarışmaya getirdi.  Ziraat Fakültemizin kıymetli hocaları  emek sarf ederek onca kirazın hangi kriter,  aroması, büyüklüğü vs.  onca kriteri değerlendirerek çok  objektif detaylarla en iyisini seçecekler.  İddia ediyorum, sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel kirazları bu topraklarda yetişiyor.  Aroması, lezzeti, büyüklüğü  bir çay bardağına girmeyecek büyüklükteki hali ile  bam başka bir kiraz.  Bölgemizde 10 civarında coğrafi ürünlerimiz var.  Bu da Çanakkale’mizin her türlü gelişmeye rağmen, dengesiz büyümesine izin vermeyerek tarımı koruyarak adım atmasına  önemli.  Şehrimiz hangi konuda büyürse büyüsün  tarıma zarar vermeden büyüyor.  Çanakkale bir Tarım kentidir ve bunu bozmayacağız.  Tarım kenti deme  sadece kendine  üretmek, çevresine satması demek değildir.  Çanakkale’miz özellikle köprüden Avrupa pazarına çok daha yaklaştı.   Onun için yeni dönemde soğuk hava depoları, Gıda OSB’leri  daha üst ligli bir tarım kenti olmasını istiyoruz.  İlkel ve klasik tarımdan daha öte ülke ekonomisine değer katacak  markaların olmasını istiyoruz” dedi.
Jüri Üyeler Dereceye Giren  Kirazları Belirledi
Yapılan konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. 30 üreticinin katıldığı kiraz yarışmasında  Prof. Dr. Murat Şeker, Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Gıyasettin Çiçek, Doç. Dr. Neslihan Ekinci, Dr. Öğretim üyesi, Mustafa Sakaldaş, Dr. Öğretim Üyesi, Sefa Polatgöz, Öğretim. Gör. Mustafa Onur Ünal, Öğretim Üyesi, Neşe Yılmaz, Araştırma. Görevlisi Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, Ziraat Fakültesi, Ziraat Yüksek Mühendisi, Ali Kaçan’ın oluşturduğu jüri üyeleri  kirazın, aroması, gramajı ve sap kalitesi gibi 15 farklı kriterde değerlendirme yapıldı. 2 kategoride değerlendirilen kirazlardan  en kalitali kirazın belirlendiği Ziraat 900  kategorisinde  Metehan İş birinci, Hasan Tünaydın ikinci, Hasan Doğan üçüncü,  Mehmet Şen dördüncü, Ahmet Öncü beşinci oldu. Diğer Kategorinin kazananları ise; Cahide Çoban birinci,  Muammer Okutucu ikinci,  Nagihan Şen üçüncü,  Ahmet Gündüz dördüncü, Emine Oktay beşinci oldu.
Yarışmanın sonuçlanmasının ardından bir açıklama yaparak üreticilere teşekkür eden Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz “37. kiraz festivali kapsamında gerçekleştirilen Kiraz yarışması sonuçlandı.  Çok büyük emek sarf ederek bu ürünleri yetiştiren  bütün üreticilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.  30 üreticimiz yarışmaya katıldı.  Sonuçlar belli oldu ve dereceye giren üreticilerimiz tebrik ediyorum. Bundan sonraki seneler için de  üreticilerimize başarılar diliyorum” dedi.
 
Cuma Deren