Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırımlara %50 hibe desteği verileceği, küçük ve orta ölçekli işletmelerin destekleneceği, tarımdan arıcılığa, hayvan yetiştiriciliğinden  süt üretimi işletmelerine kadar bir çok alanda başvuruların yapılabildiği Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı. Yayımlanan tebliğ ve desteklemeler ile ilgili üreticilere verilecek desteklerin anlatıldığı toplantılar gerçekleştiren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü   ilk toplantısını Bayramiç’te gerçekleştirildi.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi ve Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Küçük ölçekli işletmeler desteklenerek hem kırsal kalkınmayı geliştirecek, hem de tarım ve bağlı alanlarda verimliliği arttıracak desteklerle ilgili üreticilere bilgiler vermek amacı işle Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantıları başlatıldı ve ilk toplantı, Çanakkale’de tarımın en yoğun yapıldığı ve coğrafi işaretli en çok ürüne sahip Bayramiç İlçesinde gerçekleştirildi.

İlk Toplantı Bayramiç’te Yapıldı

Kırsal kalkınmayı destekleyecek Bakanlık destekli yatırımlarla ilgili bilgi vermek amacı ile başlatılan bilgilendirme toplantılarının ilki Bayramiç İlçesinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.  Bayramiç Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen toplantıya Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, İlçe Müdürü, Şube Müdürleri, Muhtarlar, Kooperatif Yetkilileri ve üyeleri ve üreticiler katıldı.

Üreticilerimizi Yatırım Yapmaya Davet Ediyorum

Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, toplantıda yaptığı açıklamada yatırımlarla ilgiki bilgiler vererek üreticileri tasarruf ve yüksek verim için yatırım yapmaya davet ederek  “Üretici örgütleri, kadın üreticiler ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında Ekonomik, Kırsal Altyapı ve Bireysel Sulama Projelerinde %50 hibe destek başvuruları başlamıştır. Bu kapsamda hibeye esas proje tutarı KDV hariç olmak üzere yeni tesis için 14.000.000 TL, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması için 12.000.000 TL, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon için 10.000.000 TL'ya kadar tarımsal üretici ve müteşebbislerimiz desteklenecektir. Ayrıca Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında en az 100.000 TL olmak üzere 3.000.000 TL'ye kadar olan bitkisel ve hayvansal üretim yapan Aile işletmelerimize hibe desteğinde bulunmaya devam edeceğiz. Bakanlığımızca ‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ kapsamında ülke sathında ‘Türkiye Yüzyılı'na Bir Damla da Sen Ol’ diyerek suyun bir kaynak değil gelecek nesillere aktarılacak bir emanet olduğuna inanıyoruz. Bu ilkeden hareketle sulama sistemlerinin modernizasyonu ve yüksek teknolojinin kullanımıyla su kaybının en az seviyede tutulmasını teşvik eden Bireysel Sulama Sistemleri, KDV hariç 3.000.000 TL'ya kadar hazırlanan projelere %50 hibe desteğinde bulunacaktır. İlimiz tarımsal örgütlenme konusunda %69 oranla ülke ortalamasının çok üzerinde bir örgütleşme oranına sahiptir. Tüm üretici örgütlerimizi başvuru yapmaya davet ediyorum” dedi.

 

İl Müdürü Nazan Türkarslan’ın konuşmasının ardından, katılımcılara Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım ile şubede görevli personeller Necdet Uyar ve Serhat Kaya sunumlarını  gerçekleştirerek yapılacak yatırımlar verilecek hibe destekleri ile ilgili bilgiler verildi.

 Şerife Erdem