ÇOMÜ TV’de gerçekleştirilen ve kentin tarihine ışık tutan, farklı konu ve konukları ile tarihi yeniden canlandıran programlardan biri olan  Kent ve Tarih Sohbetleri programının konuğu Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay oldu. Farklı alanlardaki araştırmaları ile derlediği kitapları ile tarihe ışık tutan Atabay, bu kez Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’ye yaptığı ziyaretleri değerlendirdi. Farklı zamanda Atatürk'ün 5 ’ere Çanakkale’yi ziyaret ettiğini belirten Atabay, her birinin ayrı bir anlam taşıdığını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay  “Atatürk’ün Çanakkale ile ilişkisi çok ilginçtir. Çünkü  Anadolu’da bu şekilde Atatürk’ü misafir eden başka bir kent yok.  Atatürk 1912 Balkan savaşları sırasında ilk defa Çanakkale’ye geldi.  Daha sonra da 1915 yılı Şubat ayında birinci dünya savaşı Çanakkale Cephesi açılmadan evvel geldi.  Ve bu topraklar adeta Atatürk’ün  doğum yeri oldu.  Çünkü Mustafa Kemal, burada askeri dehasını gösterdi ve burada hem Türkiye’de hem de  dünyada ismini duyurdu.  Bu da Çanakkale için bir gurur” dedi.

Hem Alfabe Hem Boğaz Meselesi İçin Çanakkale’de

Harf devriminin tartışıldığı ve boğaz güvenliği konusunun ele alındığı zamanlarda Çanakkale’ye Gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyareti ve verdiği mesajlara ilişkin değerlendirme yapan Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay “Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’ye gelişi 5 farklı zamanda oluyor.  Yani 5 tane seyahati var bir de bunun haricinde boğazlardan geçişi var.  Mustafa Kemal, her şehri ziyaret ettiğinde bir anlamı oluyor.  O yüzden Çanakkale ziyaretleri sadece oradaki halkı görmek değil,  oradaki güvenliği ve savunma anlamındaki düşüncelerini halka  anlatmak amacı ile gelişi var.  Bir de dünyaya boğazlar bölgesi olduğu için  dünyaya mesajları bulunuyor.  Dolayısı ile baktığımızda Mustafa Kemalin bu 5 seyahati çok önemlidir.  Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak ilk seyahati 1928 yılında oldu.  O dönemde Türkiye’de bir tartışma var ve o tartışma ‘Acaba biz hangi alfabeyi kullanırız’ tartışması.  Atatürk’ün bir alfabe komisyonu kurması ile zirveye ulaşıyor.  Mustafa Kemal Atatürk bu tartışmaları yaptıktan sonra İstanbul’da kara tahtanın başına geçecek Ağustos ayında yeni alfabeyi öğretmiş olacak.  Bu bağlamda Mustafa Kemal’in yurt gezileri var. Tekirdağ, Bursa, Mudanya  ve Çanakkale seyahatleri var.  Bu bağlamda Mustafa Kemal Atatürk 1 Eylül 1928 yılında Çanakkale’ye gelecek.

Atatürk’ün Çanakkale ziyaretlerinde iki temel neden var. Birincisi  boğazlar o sırada askersiz vaziyette bulunuyor.  İkincisi de yeni alfabeyi öğretmek konusu.  Çanakkale Nüfus bakımından büyük bir değişime uğramıştı ve  mübadele ile pek çok insan geldi.  Gelibolu bölgesine 10 bin üzerinde mübadil gelmiştir.  Bunlar adalar ve Yunanistan’dan geldiler üstelik çok fazla da Türkçe bilmiyorlar.  Hatta rumca konuşanların sayısı 7 bin civarında bu da çok önemli tabi.  Boğazların güvenliği konusunu da anlatmak amacı ile 1 Eylül 1928’de Çanakkale’ye gelen Atatürk hemen vilayet binasına geçecek  orada bir kara tahta var ve orada devletin önde gelen şahsiyetlerini   tahtaya çağırarak yeni alfabeyi öğrenip öğrenmedikleri yönünde sınav yapıyor.  Daha sonra da savaş alanlarını gezecek  Mustafa Kemal’in savaş alanlarını karadan gezdiği tek gezi budur. 

Savaş alanlarını gezerken, Çanakkale cephesinde savaşların nasıl cereyan ettiğini tek tek anlatıyor. O esnada cereyan eden bir başka hadise ise buraya bir abide yapılması tartışması oluyor.  Abidenin yapılması konusunda her kafadan bir ses geliyor ve Mustafa Kemal’in işaret ettiği nokta  Koca çimen tepeye yapılması şeklinde oluyor.  Çanakkale’deki ziyaretinin ardından ertesi gün Gelibolu’ya geçen  Mustafa Kemal’in başka bir diyaloğu ise Atıf Bey var orda.  Orada Akif Bey ile tarımsal rekolte konusunda bir konuşma yapıyor.  Bir de Gelibolu’da Borsa var. Bu çok önemli çünkü Türkiye’nin pek çok yerinde Borsa yok.   Trakya’da yetişen ürünlerin satılması için Gelibolu önemli o yüzden  Gelibolu’da kurulan Borsa’nın durumunu da öğrenmiş oluyor”  dedi.

Denizden Seyahat İle Çanakkale Limanına Geldi

Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay “Bunların dışında Mustafa Kemal’in Çanakkale ‘ye 1933 yılında bir seyahati var.  Temmuz ayında denizden bu seyahati gerçekleştiriyor.  Florya’dan hareket eden Atatük Çanakkale Limanında Vali ve Belediye Başkanı şile devlet erkanı tarafındna karşılandı.  Çanakkale’nin sorunları üzerine   Çimenlik kalesinin önündeki iskelede Çanakkale sorunları üzerine bir konuşma yaptı.  Bundan sonraki ziyaret ise 13-14 Nisan 1934’te oldu.  Rıza Şah aslında Haziran ayında Türkiye’ye bir seyahat yapacak ve bunun kontrolünü yapıyor.  Bizim meşhur Balıkesir yolumuz var ve o yol  Modern Türkiye’nin ilk yoludur. Bu yol aynı zamanda Türkiye’nin dışarıda tanıtılması için de çok önemli bir işlev görüyor.  Mustafa Kemal de o dönem özellikle İran Türkiye’yi model alıyor . O sırada İran ile sorunlar da çözülmüş, çünkü Ari isyanlarından sonra  İran’la bir sınır uyuşmazlığı olmuştu ve sorun çözüldükten sonra İran Şahı Türkiye’ye gelmek istiyor.  Mustafa Kemal Atatürk de  modern Türkiye’yi göstermek için o yolu gösteriyor.  O yolu denetlemek içinde İzmir’den Çanakkale’ye uzanan bir seyahati olacak.  O güzergahta bozuk yollar varsa, o dönemin İzmir valisi Kazım bey var  ona diyor ki ‘bozuk olan yerler varsa düzeltin’ diyor.  Bir de bu yolu yapan Müteahhidin usulsüzlük yaptığı ve çok para aldığı şikayeti de Mustafa Kemal’e gitmiş.  Mustafa Kemal de incelemiş ve aslında daha ucuza yapılmış bir yol.  Seyahatinde Küçükkuyu’da kahve içiyor ve oradan da Ayvacık’a geçiyor.  Orada bir milletvekili ile görüşmesi var oradan da Ezine’ye ve Çanakkale’ye gelecek.  Çanakkale’de onuruna verilen baloda Madam Kety ile dans edilmesi beklenen Atatürk Vali Bey’in kızı Beriha  ile dans ediyor.  Bu ziyaretinde de askeri konumları kontrol ettikten sonra Balıkesir üzerinden geriye dönüyor.  Bu seyahati İran Şahının gelişi ile ilgili hazırlık oldu.

Rıza Şah’ı Çanakkale’de Ağırladı

İran Şahı ile olan Çanakkale ziyaretinde değinen Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay “Rıza Şah ile olan seyahat ise 25 Haziran 1034 tarihinde gerçekleşiyor.   Rıza Şah babasının yerine İran devletinin başına geçmiş. Genç bir insan ve Mustafa Kemal’i öğren alıyor ama o sırada  İran yönetimi farklı bir yönetim ve şah olmanız bütün güçlere hakim olmanız anlamına gelmiyor.  Dolayısı ile Rıza Şah pek çok yapmak istediği şeyleri yapamıyor.  Ama Mustafa Kemal gibi devrimler yapmak, modern okullar açma konusunda hemfikir.  Mustafa Kemal da Rıza Şahla 25 Haziran tarihinde  Kirazlı üzerinden Çanakkale’ye geliyor. Atta Kirazlıda bir okulun temelini atarak ve imza attıkları bir kağıdı okulun temeline attılar.  Sonra Çanakkale’ye gelen ikisine halk tarafındna çok büyük saygı gösterildi.  Çanakkale’de de Erenköy’e gittiler  burada Yavuz’un da katıldığı boğazda bir tatbikat yapacaklar.  Burada Şah’ın yanında İran’ın Genel Kurmay Başkanı ve Türkiye’nin İran Büyükelçisi de yer aldı.  Tatbikat Deniz güçlerinin yanı sıra kara ve hava güçlerinin de katılımı ile çok başarılı geçiyor. Daha sonra deniz yolu ile İstanbul’a geri döndüler ve Rıza Şah’ın bu gezisi dünyada çok yankı uyandıracaktır.  O dönem İranlılar Milletler Cemiyetinde Türkiye lehine çekilecekler ve Atatürk vefat ettiğinde milli yas ilan edecekler.  Bu açıdan Şah’ın ziyareti çok önemli bir ziyaretti” dedi.

Son Seyahat Habersiz Oldu

Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay “Mustafa Kemal’in Çanakkale’ye son ziyareti ise  1 Ağustos 1934 tarihinde oluyor.  Bu seyahat ile ilgili güvenlik nedeni ile fazla detay verilmedi.  Bunun dışında 1935 yılında bir de boğaz geçişi vardır.  O dönem İtalyan tehdidi vardı ve bu tehdide karşı Anadolu’nun nasıl savunulacağı ile ilgili gelişmelerin görüşüldüğü bir geçiştir ve Mustafa Kemal Çanakkale Boğazından geçerek İskenderun limanına kadar gitmiştir.  Geçiş gece olduğu için  Mustafa Kemal’i göremeyen Çanakkaleliler  üzüntülerini  belirten bir açıklama yaptılar” dedi.  

 

Cuma Deren