Oluşan asit diş yüzeyindeki mineralleri çözerek dişte madde kaybı oluşturmakta ve diş yüzeyinde çürük başlatmaktadır.Diş çürüğü belirtileri, çürüğün tipine ve çürüğün boyutuna göre değişmektedir. Küçük çürükler herhangi bir belirti vermezken ilerlemiş çürükler ağrı ve hassasiyet ile kendini belli ederler. Çürükler bazen siyah bazen de kahverengi bir nokta olarak başlayabilir. Ancak doğru teşhis için röntgen almak gerekmektedir. Bu nedenle düzenli olarak diş kontrollerimizi yaptırmalıyız. Başlıca çürük belirtileri ise şunlardır:

1) Ağız kokusu veya ağız içerisinde oluşan kötü bir tat
2) Hassasiyet veya zonklayıcı ağrı
3) Soğuk, sıcak, şekerli yiyecek ve içecekler tüketildiğinde başlayan veya kötüleşen ağrı
4) Diş üzerinde tebeşirimsi beyaz noktalar

Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur. Bu boşluk tedavi edilmediği takdirde genişler ve şiddetli ağrı gibi belirtilerle hastanın gündelik hayatını olumsuz etkileyecek duruma gelebilir.

Diş Çürüğünün Teşhisi Nasıl Yapılır?

Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir. Çürük genel olarak, rutin şekilde diş hekiminin yaptığı muayenede ya da röntgenler esnasında tespit edilmektedir.

Diş Çürüğünün Tedavi Yöntemleri

Diş çürüğünü tedavi ederken farklı yöntemlere ve tekniklere başvurulabilmektedir. Hassasiyet, ağrı ya da acı gibi tüm belirtilerinizi dinledikten sonra diş hekiminiz ağız içi muayenenizi yapacak ve tam olarak nasıl bir çürük olduğunu tespit edecektir. Hekiminiz çürüğün ciddiyetine ve boyutlarına göre bir tedavi planı oluşturacaktır.

• Diş Çürüğünde Dolgu Tedavisi

Diş hekiminiz öncelikle dişinizde çürüyen bölgeyi temizler. Ardından oluşan boşluğu kompozit veya amalgam ile doldurarak tedavi etmiş olur. Basit ve erken tespit edilmiş çürükler genellikle bu yöntem ile tedavi edilir.

• Diş Çürüğünde Kanal Tedavisi

Çürük o kadar ilerlemiştir ki dişlerin içinde yer alan sinirlerinin olduğu odaya ulaşmıştır. Böyle durumlarda hastalar ciddi ağrılar çeker. Böyle durumlarda dişi kurtarmak amacıyla kanal tedavisine başvuracaktır. Öncelikle dişin içerisinde yer alan sinirler alınacak, ardından dişin iç kısmı sterilize edilerek temizlenecek ve enfeksiyonların tamamı ortadan kaldırıldıktan sonra dolgu malzemesi ile tüm boşluklar kapatılacaktır.

• Kron Tedavisi

Kronlar, çürük nedeniyle harabiyetin çok olduğu dişlerin tedavisinde tercih edilmektedir. Diş hekimi bu gibi durumlarda dişin üzerine kişiye özel üretilen porselen yerleştirmeyi tercih edebilir, bu sayede dişin ömrü uzatılmış olur. Elbette tedaviye başlanmadan önce dişte yer alan çürüğün tamamen elimine edilmesi gerekmektedir.

HABER MERKEZİ