Bir çoğumuzun da başına gelmiş bir hal aslında bu yaşadığım.
Çanakkale için önemli bir gelişmeden bahsederken, öncesi geliyor zihnime ve haliyle içim bir tuhaf oluyor.
Dile kolay, Uzun hem de çok uzunca bir emek harcanıp derlenen bir çalışma sonrası gelen ard arda ödüller bir yana, ödülün kazanımında minicik dahi emeğinden bahsedilmeyen bildiklerim diğer bir yana.
Çok uzunca süre, o çalışmanın nasıl yapıldığını ve sonrasında o çalışmanın gelecek nesillere aktarılması amaçlanıp, Üniversitemiz ÇOMÜ gibi, TRT ve hatta ilgili bir çok kurum ile görüşme taleplerinden sonuç çıkmadığını, o anlara ölümsüzleştiren gazeteci büyüğümden bire bir dinlediğimden, son detaya sevinemiyorum ne yazık…
Hatta ve hatta. Sağlıklı yıllarında, cephede yaşanılanları birebir ağızlarından duyduğu gazilerin, seslerinden anlatımı hazırlayan ve bir gazimizin de balmumu heykelini bir süre Valilik katında, misafir salonunda tutup, ziyaretçilere aktarma fırsatı bulmuştu o isim.
Belki de bu düşüncemden dolayı, yani bildiklerimi paylaşmamdan dolayı kızanlar çıkacak. Lakin gerçek bu…
Neyse ben döneyim 8 ödül alan Çanakkale Evlatlarına…
Kale Grubu, Çanakkale Savaşı’nda kaybedilen kahramanların anılarını yaşatmak ve Çanakkale ruhunu yeni nesillere aktarabilmek adına hayata geçirdiği o projesine ödül yağdığını duyurdu.
Türkiye’nin ilk dijital savaş müzesi de olan, “Çanakkale’nin Evlatlarıİnteraktif Deneyim Sergisi” adıyla hatırlayacağımız, hani ismi konusunda günlerdir tartışma yaşanan iskele meydanındaki o sergi…
“Felis Ödülleri”nde 3 büyük ödül dahil toplam 8 dalda ödüle layık görülmüş.
Yine söylemeden geçemeyeceğim, sağlığında o gaziler ile birebir görüşen, dönemin şartlarında görüntüyü sessiz videoya, sesi de gazeteci teyplerine alarak derleyen ağabeyim, gazeteci büyüğüm ve de üstelik Kıbrıs gazisi Cahit Önder ellerine sağlık.
Bir reklam arasından sonra döneyim yine konumuza.
Kale Gurubu, Çanakkale Savaşı’nda kaybedilen kahramanların anılarını yaşatmak ve Çanakkale ruhunu yeni nesillere aktarabilmek adına, önemli bir çalışmayı hayata geçirmişti.
İşte o çalışma, Türkiye’nin ilk dijital savaş müzesi de olmuştu.
Adı da; “Çanakkale’nin Evlatları İnteraktif Deneyim Sergisi”
Ve o sergi, “Felis Ödülleri”nde 3 büyük ödül dahil toplam 8 dalda ödül aldı.
İçinde Çanakkale adı geçecek de, hangi ödül verilmeyecek? ayrıca da, buna şaşardım zaten.
Neyse, ben yine konuya geliyorum. 2006’dan beri MediaCat tarafından düzenlenen Felis Ödülleri’nin kazananlarının belli olduğu anlatır basın bültenine.
Yılın en etkili ve yaratıcı iletişim projelerinin ödüllendirildiği de denilen ‘Felis Ödül Töreni’nde, Doğrudan Pazarlama, Basın ve Üretimde Ustalık bölümlerinin büyük ödülü, tasarım ve prodüksiyon aşamaları Modiki tarafından gerçekleştirilmiş.
‘Eee ne var bunda?’ Demeyin var elbet bir şey. Acele etmeyin, anlatıyorum.
“Çanakkale'nin Evlatları İnteraktif Deneyim Sergisi” bu dalda, Kale Grubuna ödül yağdırmış.
Müsadelerinizle bültenin detaylarına geçeyim, üstelik özetle;
Gecede 3 Felis büyük ödülünün sahibi olan proje ayrıca 5 ayrı bölümden de Başarı ödülleri kazanmış.
Konuyu azıcık açacak olursak; Geçtiğimiz yıl Çanakkale’nin Evlatları İnteraktif Dijital Belgesel Çalışması, bu yıl da Çanakkale'nin Evlatları İnteraktif Deneyim Sergisi ile sektörün önemli ödüllerinin sahibi oldu.
Projenin en son kazandığı bu 8 ödülü, düzenlenen törende Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler Kıroğlu ve Modiki Dijital Marka Direktörü Fatih Yılmaz almışlar. Ne diyelim ‘hayırlı olsun’
Ödül alan projenin önemli detaylarını ortaya çıkaran, yani gazilerin dilinden o yılları günümüze aktarmayı başaran, denilebilir ki ayrıca; 101 yıl öncesinin geçmişini günümüze getiren Önder ağabey. Hakikaten ‘önder’ olmuşsun tarihi bu günlere taşımaya…
Yeniden tebrikler ediyorum seni, ‘önder’ ve de güzel ağabeyim.
Yine reklam arasından sonra devam ediyorum konumuza.
Kale Grubu, doğduğu topraklara vefa için, Çanakkale’de kaybedilen kahramanları, savaşın 100. yılında saygıyla anmak ve anılarını yaşatmak adına geçtiğimiz yıl interaktif bir dijital belgesel hayata geçirmişti. Hatırlayalım istedim.
“Çanakkale’nin Evlatları/Sons of Gallipoli” interaktif belgeseli ile başlayan proje büyüyerek, kalıcı bir sergi olma ve uzun süreli ziyaretçi ile buluşma amacıyla Çanakkale’nin kalbi İskele Meydanı’nda bu sene müzeye dönüştürülmüştü, bunu da kısaca hatırlayayım dedim.
İskele meydanı derken, (hani ismi değişsin diye son günlerde adı geçen bölge. Eski Anafartalar otelinin bulunduğu, Rahmetli Dayı Muammer amcanın kafeteryası ve sıra sıra büfelerin olduğu alan) hatırlatmasını da aktarayım da, bölgeyi daha iyi anlayalım istedim.
18 Mart’ta “dokun, gör, dinle, hisset” sloganıyla Kale Grubu tarafından kapılarını açan Çanakkale’nin Evlatları İnteraktif Deneyim Sergisi, kullanılan en son teknolojiler ve yeni müzecilik teknikleri ile kurduğu iletişim dili sayesinde, gelen ziyaretçilere aktif bir sergi deneyimi yaşatmıştı da ayrıca.
Gelelim ziyaretçilerine ilişkin dikkat çekenlere; Sadece 5 ayda dünyanın dört bir yanından 250 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş bu sergi.
Çanakkale Savaşı’nın tüm yönlerinin ele alındığını bildiğimiz, bu dijital sergide ziyaretçiler; gazilerin ses kayıtlarından oluşturulan özel yapımları dinleyebiliyor, hatıra defteri, arşiv belgeleri ve çok özel fotoğrafları interaktif bir deneyimle görebiliyorlardı üstelik.,
Belgesel nitelikli filmleri ve cephe günlerini son teknolojiye sahip iletişim kanallarıyla izleyip ilk defa bu sergiyle birlikte gün ışığına çıkan 500’ün üzerinde ilgi çekici objeyi de özel olarak tasarlanan hologram teknolojisiyle görme imkanı bulmuştu 250 bin kişi.
Kısacası, Çanakkale gazilerinin sesini bu günlere kadar aktarmayı başaran ve destanı tüm duyularıyla hissederek yaşamamızı sağlayan alt yapının mimarı Cahit Önder ağabey. Ellerine sağlık be usta…
Bir daha, detaylarından haberdar olduğum hiçbir konuyu dile getirmeme ümidiyle hoşça kalın Çanakkale…
Bu sözümü de yazmaya son veriyorum diye algılanmayın lütfen.
Bu günlük bu kadar…