Hepimiz temiz bir çevrenin hayalini kurarak devam ederiz yola.
Baz en yürüdüğüm sokaklarda yürüyen insanların ellerindeki çöp artıklarını hiç çekinmeden kaldırıma, taşa yada önüne gelen çevreye bıraktıklarını gördüğümde sinirden cinifirt olduğum çoktur. Oan bunu yapan kim olursa olsun hiç düşünmeden tepki vermeden de geçemem. Çoğu zamanda kendi çevremden bu titizliğim konusunda uyarı aldığım çoktur. Hep şöyle derler bana sanane sanamı kaldı milletin çevreyi kirletmesi diye …
Evet bana kaldı çünkü bende bu düşüncemi kaybettiğim an kendi kızımıda düzgün yetiştiremem hiçbir konuda. İşte bu yüzden sürdürülebilirlik denen kavramla tanıştım bende…
Temiz bir çevre için öncelikle sürüdürlebilirliği bilmek gerekir diye düşünen ben bu konuda biraz araştırmalar yaparak bulduklarımı sizlerle paylaşmak istedim.
Nedir derseniz eğer hadi gelin birlikte bakalım:Sürdürülebilir Çevre ve sürdürülebilirlik İçin Öneriler:
“Sürdürülebilir çevre nedir” Doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama sürekliliğini tehlikeye atmamak için içinde yaşadığımız gezegen ile sorumlu ve bilinçli bir şekilde etkileşime girmektir.
Sürdürülebilirlik, kaynakların sınırlı olduğunu ve kullanılma biçimlerinin uzun vadeli öncelikleri ile doğuracağı sonuçları göz önünde bulundurularak, bilinçli ve akıllıca kullanılması gerektiğini varsayar. En basit ifadeyle, sürdürülebilirlik çocuklarımız ve torunlarımız ve onlara bırakacağımız dünya ile ilgilidir.
“Sürdürülebilir çevre” kavramı ilk anda akıllara ‘çevresel’ anlamı yüklese de, aslında olayı sosyal, ekonomik ve dünyadaki bütün canlıları inceleyen bilim dalı olan “Ekoloji” kavramlarıyla bir bütün olarak incelemek gerekir. Çünkü, sağlıklı ekosistemler, insanların ve diğer canlıların hayatta kalması için gereklidir.
Ekonomik sürdürülebilirlik ise, işletmelerin ve toplumların ve yönetimlerin ortak sorumluluğundadır. Bu sorumluluğu yerine getirmek, kaynaklarını sorumlu ve verimli bir şekilde kullanmaları teşvik etmektir. Ekonomik sürdürülebilirlik, küresel anlamda sosyal ve kültürel ve çevresel yönlerine zarar vermeden uzun vadede ekonomik büyümeyi desteklemek için planlanmıştır.
Sosyal sürdürülebilirlik ise; insanlara ve gelecek nesillere fayda sağlar. Bireyler, aileler, topluluklar ve ülkeler olarak sürdürülebilir bir şekilde sağlıklı yaşamak, anlamına gelir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, daha az su ve enerji gerektirdiğinden kuraklıkları azaltabilir. Bu durum; sürdürülebilir kalkınmanın açlığı, yoksulluğu da azaltması ve genel olarak daha iyi bir küresel yaşam kalitesi sağlayarak, adil bir şekilde dağıtılmış eğitim ve sağlık hizmetlerini teşvik etmeyi sağlar.
Çevresel sürdürülebilirlik, içinde yaşadığımız dünyanın durumuna ve geleceğine odaklanır. Bireyleri; minimum atık yaratarak, her gün kullandığımız kaynakların bir kısmını yenileyecek şekilde yaşamaya teşvik eder.
“Sürdürülebilir çevre nasıl sağlanır” Çevresel sürdürülebilirlik ve korumayı içeren düzenlemelerin belirlenmesinde ve uygulanmasında aşağıdaki belirtilen faktörlere önem vermek gerekir.
Hava kalitesi
Su kalitesi
Toprak kalitesi
Bitki yaşamı
Hayvanlar ve yaban hayatı habitatları
Tehlikeli atıklar
Sera gazı emisyonları
Sürdürülebilirlik İçin Öneriler:
Bireyler olarak, daha az su kullanarak su israfını önlemek, et tüketimimizi azaltmak ve tek kullanımlık plastik araç ve gereçlere olan bağımlılığımızı azaltarak yeniden kullanılabilir ürünlere geçmek, ağaç dikerek erozyonu önlemek, ormanlarımızı, denizlerimizi, göllerimizi, akarsularımızı kirletmemek ve korumak, denizde, gölde ve karada daha az avlanma yapmak, atmosfere zararlı gaz salımı yapan araçları daha az kullanmak, kömür kullanmamak, organik bahçeciliğe önem vermek, aşırı nüfus artışını önlemek için doğum kontrolü/korunma sağlamak gibi daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına doğru bireysel den başlayıp toplumsal hareketle basit ama etkili adımlar atabiliriz.
Kurumsal anlamda ise, Yenilenebilir enerji sistemlerine daha fazla önem vererek üretimde yeşil enerji olarak adlandırılan yenilenebilir enerji kullanmak, İklim değişikliği ve bunun etkileri ile mücadele etmek, organik tarıma önem vermek, Yerel istihdamı teşvik etmek, adil ticaret yaparak üretimde hammaddenin çevresel özelliklerine önem vermek olarak sayılabilir. Bu uygulamaların devamlılığı için de, Kurumsal yönetimlerin diğer bir görevi de, suç teşkil eden ihlallerde cezai yaptırımları daha fazla uygulaması gerekir.Sürdürülebilirlik, günümüz ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da düşünerek ve tehlikeye atmadan daha yaşanabilir bir gezegen bırakmayı amaçlamıştır. Üç temel başlıkta incelenebilir:
1- Ekonomik sürdürülebilirlik: Üretim ve tüketim dinamiklerinin sürdürülebilirliği ile ekonomik kalkınma ve devamlılık sağlanır.
2- Sosyal sürdürülebilirlik: Sağlık,mutluluk, refah, güvenli bir gelecek gibi sosyal dinamiklerin devamlılığı sağlanır.
3- Ekolojik/çevresel sürdürülebilirlik: İnsanlar ve hayvanların yaşamı için önemli olan çevresel faktörlerin sürdürülebilirliği sayesinde gezegenimizdeki hayatın devamlılığı sağlanır.
Peki sürdürülebilirlik adına ben ne yapabilirim?
Bizlerin sürdürülebilirlik adına evde yapabileceğimiz birçok eylem vardır.
Bitmiş olan pillerinizi çöpe atmak yerine biriktirip daha sonra yaşadığınız yerde belirli eczane ya da dükkanlardaki pil kumbaralarına atabilirsiniz.
Evde kullandığınız metal eşyaları (içecek kutuları, konserve kutuları, çatal-bıçak, alüminyum folyo vb.) metal toplama kumbaralarına atabilirsiniz.
Kızartma için kullandığınız atık yağları lavaboya dökmek göl ve denizlerdeki suya ciddi zararlar veriyor. Bunun önüne geçmek için kullandığınız atık yağı bir kapta biriktirip size en yakın atık yağ toplama hizmetine ulaştırabilirsiniz. Bazı belediyelerde, muhtarlıklarda bu hizmet verilmektedir.
Size en yakın kağıt atık toplama ünitelerini bulup, kağıt, karton kutu, gazete gibi atıkları bu üniteye verebilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız kağıtları küçük parçalara ayırarak çiçeklerinizin toprağı için gübre olarak kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem de kağıt ve gazeteleri taşınırken ya da eşyalarınızı depoya kaldırırken sararak değerlendirebilirsiniz.''Azalt, yeniden kullan, geri dönüştür'' sloganını duymuş olabilirsiniz. Oldukça net bir anlatıma sahip bu slogan kullandıklarımızı azaltmak ve sadece ihtiyacımız kadarını almak, elimizdeki kaynakları yeniden kullanmak ve kullanmadıklarımızı geri dönüştürmek temeline dayalıdır.
Evinizdeki elektrik tüketimini minumuma indirebilirsiniz. Enerji tasarruflu ampuller kullanarak, buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmayarak, çamaşır ve bulaşık makinenizi tam kapasite doldukça çalıştırarak, televizyonu izlemediğiniz zaman kapatarak tasarruf etmek mümkün.
Su yaşam için temel besinimizdir, suyun tasarrufuna özen göstermek de bu yüzden gereklidir. Banyo tercihinizi küveti tam doldurarak yapmak yerine yarım doldurarak ya da hiç doldurmadan duş alarak yapabilirsiniz, tasarruflu duş başlığı ve sifon kullanabilir, duş almadan önce suyun sıcaklamasını beklerken akan suyu bir kovaya doldurup daha sonra arabanızı yıkamada ya da tuvalete dökmekte kullanabilirsiniz. Damlatan muslukları ve su kaçağını tamir ettirebilir, makinelerinizi boş çalıştırma sıklığını azaltabilirsiniz.
Cam ve plastik atıklarınızı atık toplama ünitelerine bırakabilirsiniz.
Çevre dostu temizlik ürünleri kullanmaya dikkat edebilirsiniz.
Plastik yerine ne kullanılabilir?
Hemen değiştirmemiz gereken 8 plastik kullanım alışkanlığını sıraladık. Küçük değişimler yaparak yarının dünyasını kurtarabilirsiniz.