Ben çocukluğumdan bugüne okumayı hep seven biri olmuşumdur.
Ancak kızım asla okumayı seven bir kişiliğe sahip olamayacak sanırım ki her daim ona okuması için yaşına uygun kitaplar aldığım doğrudur.
İşte okuma alışkanlığını geliştirmek adına kendi kızım içinde faydalı olabileceğine inandığım bazı bilgileri sizlerlede paylaşmadan edemedim. Hadi buyrun birlikte bakalım okumak ve faydalarına…
Kitap Okumak Öğrenme Yolculuğu Başlatır
Üniversite öğrencilerinin neden derece almak için okuduğunu hiç merak ettiniz mi? Okuma, bize bilmediğimiz bir şeyler öğreten bir aktivitedir. Eğitici ya da kurgusal romanlar; her ne okursanız okuyun bir şeyler öğrenirsiniz. Alanınızın dışında bir şey okuduğunuzda yeni bilgiler edinirsiniz. Sosyal becerilerinizi, okumadan edinilen bilgi hazinesiyle geliştirebilirsiniz. Okumak sizi ilginçleştirir. Konuşmanızı akıcı yaptığı gibi, insanlarla iletişiminizde sizi etkili yapar.
Kitap Okumak Hafızanızı Geliştirir
Okumak, beyni aktif tutacak zihinsel bir uyarım alıştırmasıdır. Zihinsel güçteki düşüşünüzü yavaşlatır. Okuma hafızanızı yaşlılıkta da koruyabilir. Okuma gibi zihinsel faaliyetler Alzheimer’ı önleyebilir. Hafıza sorunlarına neden olan demanstır. Bu tip problemlerden uzak durmak ve hafızanızı geliştirmek istiyorsanız, ayda en az bir kitap okuyun.
Kitap Okumak Analitik Becerilerinizi Geliştirir
Bir roman okuyorsanız yazarın eserini eleştirirsiniz. Bu, edebiyat dersinde çok yaygındır. Bu alıştırmayı sadece edebiyat dersinizle sınırlamayın, çünkü bu, yaşamda faydalı olabilecek bir beceridir. Bazı hikayeleri gerçek yaşam durumuyla ilişkilendirebilirsiniz. Okumak fikrinizi genişletir. İnsanı ve hayatı daha iyi anlayabilirsin. Eleştirel düşünme becerinizi geliştirmek için bir aktiviteye ihtiyacınız varsa, o da okumaktır.
Kitap Okumak Kelime Hazinenizi Genişletir
Roman veya gazete okuduğunuzda yeni kelimelerle karşılaşırsınız. Kendinizi okumayan ortalama insandan daha iyi ifade edebilirsiniz. Tüm kelimeleri bir defada öğrenemeyebilirsiniz. Ancak, sık sık okuduğunuzda, onları tanıyana kadar yeni kelimeler görürsünüz. Kelimelerin bir cümle içinde nasıl kullanıldığını görür ve onları doğru bir şekilde kullanabilirsiniz. Bir roman seçtiğinizde sözlüğünüzü yanınızda bulundurun.
Kitap Okumak Yazma Becerilerinizi Geliştirir
Yazma becerinizi geliştirmek için en iyi yardım şekli okumaktır. Okuma size nasıl yazılacağını gösterir; böylece becerilerinizi takip edebilir ve geliştirebilirsiniz. Eğer iyi bir yazar tanıyorsanız eserlerini okumalı ve yazma stillerini taklit etmeye çalışmalısınız. Yazmak bir sanattır ve okuyarak ustalaşırsınız. Yazma becerilerinizi geliştirmek için ayrıca beyin haritaları tekniklerini de inceleyiniz.
Kitap Okumak Ruh Dinginliği ve Sükûnet Sağlar
Okuma stres azaltır ve rahatlatır. Hayatınızdaki sorunlarla karşı karşıya kalırsanız, ilginç bir roman okuyarak gerçeklikten kaçabilirsiniz. Okumak, hayal gücünüzü maceracı hale getirebilir ve sizi kendi dünyasına sokabilir. Bir süreliğine de olsa rahatlayabileceğiniz ve dertlerinizi unutabileceğiniz bir zaman fırsatı sunar. Bazen gerçeklikten kopmaya da ihtiyaç vardır.
Kitap Okumak Konsantrasyonu Geliştirir
Otobüste okurken veya komşunuzun evinden gelen müziği dinlerken insanların konuşmasını kontrol edemezsiniz. Romanını bitirmek istiyorsan okumaya devam etmelisin. Bu odaklanma ve konsantrasyon gerektirir. Okumak, odak noktanızı ve konsantrasyonunuzu güçlendirir. Dikkat dağıtıcı şeylere rağmen, birincil görevinize odaklanabilirsiniz.
Kitap Okumak İlham Verir
İlham verici kitapları okumak, büyümenize ve gelişiminize katkıda bulunur. Bazı ilham verici kitaplar olumlu ve canlandırıcıdır. Eğer kendinizi hayal kırıklığına uğratırsanız, ilham verici bir kitap okuyarak ruhsal olarak yenilenebilirsiniz.
Çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirtir.
Yatmadan önce hikâyeler okumak, çocuğunuzla veya çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmenin harika bir yoludur. Bu bağlanma anlarında çocuğunuza nasıl okuması gerektiğini öğretebilirsiniz. Çocuğunuz okumayı öğrendiğinde, bu defa da o size hikâyeler okuyabilir. Okumaktan yararlanabilir ve bilişsel becerilerini geliştirebilirler.
Kitap Okumak Dil Becerilerinizi Geliştirir
Öğrenmek istediğiniz dilde yazılmış yabancı dergi, gazete, roman, hikaye veya internet üzerinden makale okumak dil becerinizi etkiler. Çünkü bu mecralarda yazılmış yazıların üslubu farklıdır. Kullandıkları kelimeler farklıdır. Bir yabancı dilde fikir ve kavramların nasıl ifade edildiğini görürsünüz. Dinlediğiniz kelimelerin yazılışı, okuma yoluyla netleştirilebilir. Tutarlı okuma yoluyla gramer ve noktalama işaretlerinde ustalaşabilirsiniz.
Özet: Okumanın Daha Fazla Faydaları Var!
Okumak ve kitap birbirini çağrıştıran iki kelimedir. Okumak eğlencelidir; ama eğlence değildir. Çünkü hafıza, odaklanma ve konsantrasyon gibi görünmeyen etkiler, okuma işinin ciddi olduğunu gösteriyor. Eğlencede kafa yormazsınız ama bir fikri düşünmek emek ister. Özellikle ayda bir kitap bitirmeyi hedefleyin. Daha fazlası da harika olur.
Ömür kısa, okunacak malzeme çok. Lütfen okuyun; kendiniz için okuyun. Kendinize acıyorsanız okuyun.
1- Yüksek hedefler koymayın
Özellikle yeni başlayan bir okuyucuysanız muhtemelen ulaşamayacağınız yüksek hedefler koymayın. Ayda sadece bir kitap veya günde 20 sayfa okumak gibi kolayca ulaşılabilecek bir okuma hedefi belirleyerek başlayın. Zaten ayda bir kitap okuyorsanız, ikiye atlayın. Kendinizi zor bir hedef için zorlamadığınız zaman, okuma deneyiminin daha az stresli ve daha keyifli olduğunu göreceksiniz.
2-Hedeflerinizi kendinize saklayın
Artık bir okuma hedefi belirlediğinize göre, bunu kendinize sakladığınızdan emin olun.
3- Bazen okumayı bırakın
Kendinizi bir kitabı yarıladıktan sonra bu kitabı neden okuduğunuzu sorgularken bulabilirsiniz. Böyle durumlarda bitirmek için inat etmektense başka bir şey okumaya çalışmalısınız.
4- Gerçekten zevk aldığınız kitapları okuyun
Bir önceki maddeyi de doğrulayarak, gerçekten okumak istediğiniz kitapları okuduğunuzda, elinizden bırakmak daha zor olacak. Genelde kurgu türler yerine sizi daha çok geliştireceği söylenen şeyler okumak önerilse de gelişim birçok farklı şekilde gelebileceğinden, siz kitap okuma eylemini bir ödev olarak değil de keyif olarak görmeye çalışın.
5- Her zaman elinizin altında bir kitap bulundurun
Her zaman okuma fırsatınız olabilir. Sabah işe gidip gelirken, sıra beklerken veya bir toplantı veya konferans görüşmesinden önce birkaç dakika boşa harcadığınız zamanız vardır. Böyle boşluklarda sayfaları karıştırmak zamanın da daha hızlı geçmesini sağlar.
6- Daha az önemli bir şeyden okuma zamanı ödünç alın
Kitap okumak için bir saat ayırmak gözünüze biraz fazla gelebilir fakat sosyal medyada ekranı kaydırarak harcadığınız zamanın hesabını tuttuğunuzda aslında birçok şeye yer açabileceğinizi görebilirsiniz.
7- Okuma yarışlarına katılın
Çevrimiçi olarak insanları motive eden birçok uygulama veya yarışma bulabileceğiniz gibi bunu kendi kendinize bir mücadele olarak da yapabilirsiniz.
8- Dikkat dağıtmayan bir okuma ortamı yaratın
Her zaman bir kütüphaneye gitmek zorunda değilsiniz fakat okuma zamanı geldiğinde televizyonu ve telefonu kapattığınızdan emin olun.
9- Stok yapın
Fazladan paranız olduğunda gerçekten ihtiyacınız olmayan kıyafetlere para harcamak yerine, bir kütüphane oluşturun. Okuduğunuz kitapların birikmesi ve sizi bekleyen yenilerinin olması oldukça iyi bir motivasyon kaynağı olabilir.
10- Teknolojiden faydalanın
Elinizdeki gerçek bir kitabın kokusunu ve dokusunu hiçbir şey tutamaz fakat bütün imkanlar düşünüldüğünde telefonunuzdan dahi ulaşabileceğini dijital kitaplardan faydalanmamak akıllıca bir davranış değil.
11- Zihniyetinizi değiştirin
Çok kitap okumanın anahtarı, onu yaptığınız bir aktivite olarak düşünmeyi bırakmakla başlar. Okumak sizin için yemek yemek ve nefes almak kadar doğal olmalı. Bunu bir zorunluluk veya çaba olarak değil refleks olarak hayatınıza sokmalısınız.
12- Birden fazla kitap okuyun
Bu yöntem herkes için çalışmayabilir ancak çalışma masanızda başka, sıra beklerken başka bir kitap okumak bulunduğunuz ortama uygun bir kitap seçtiğinizde okuma deneyiminizi kolaylaştırabilir ve zenginleştirebilir.
13- Seyahat ederken veya yatmadan önce okumaya başlayın
Seyahat etmek okumak için en iyi zamandır. Uçağınıza yetişmek için beklerken ve otobüsteyken sahip olduğunuz tüm boş zamanları düşünün. Aslında seyahat ederken bir kitabın tamamını bitirebilirsiniz. Seyahat etmediğiniz zamanlarda, yatmadan hemen önce okumaya özen gösterin. TV izlemek veya sosyal kanallarınıza göz atmak yerine bu seçeneği kullanın. Sadece daha fazla okumakla kalmayacak, aynı zamanda daha iyi uyuyacaksınız.
14- Karar vermeyi kolaylaştırın
Karar yorgunluğu, üretken olmanızı ve okuma gibi alışkanlıklar edinmenizi engelleyebilecek gerçek bir şeydir. Binlerce ve binlerce yeni kitap yayınını amaçsızca aramak yerine, derlenmiş listeleri arayın. Herhangi bir liste, karar yorgunluğunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve size daha fazla okuma süresi verir.
15- Okuduklarınızı paylaşın
Unutmayın, okuma hedeflerinizi paylaşmayın. Ama okuduğunuz kitapları mutlaka paylaşın. Okuduğunuz bilgileri veya içgörüleri aktardığınız için bu, tüm okuma sürecinin bir parçası oluyor ve kitabı içselleştirmenizi hızlandırıyor.
16- Okuyacaklarınızı sıraya koyun
Karar alma yorgunluğunu azalttınız, listeleriniz ve kütüphaneleriniz hazır. Okuduğunuz kitap bitmeden bir sonrakini belirlemek artık süreci daha da hızlandıracak.
17- Özel bir okuma zamanı ayarlayın
Özel bir zaman ayırmak okumayı bir alışkanlık haline getirmeye yardımcı olur. Özellikle sabahları, daha sakin bir zihinle daha verimli okumalar yapabilirsiniz.