Aslında, o hep akıllarda.. Sonuçta; Marmara sallanır ise, Çanakkale’de sallanacak..
Yenice Karasu depremi ardından, Marmara depremi üzerine çarpıcı açıklamalar geldi.. Belki çoğumuz bu bağlamda kaleme alınan haberleri okudu. Peki ya, okumayanlar? Onlar için de, ben tekrar edeyim istedim..
Önceki gece, yürekleri ağzımıza getiren deprem yaşadık.. Depremin merkez üssü, Çanakkale’de onlarca yıl önce yaşanmış ve ‘Yenice depremi” diye tarihe geçen bir doğal afetin adresindeydi.Meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki bu depremi, daha önceden tahmin ettiğini iddia eden Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi için ''Her an deprem olabilir. Artık hazır olunsun'' şeklinde uyarıda bulunmuş.Yahu, bizim ‘Deprem dede’ yıllardır tekrar ediyor benzer sözleri.. İşitiyoruz da, bir kulağımızdan giriyor, diğerinden jet hızıyla çıkıyor Deprem dede’ nin san ki o dedikleri..Konuşan Japon, ya da ürkütecek türden olunca dedikleri, gözlemim o ki; birçok uzmanını sözlerine, Türk medyası ayrı bir kulak veriyor. Neyse, kendimce eleştirilerimin zamanı değil şimdi..Ben, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ne demiş, ondan söz edeyim.Japon uzman, deprem tehlikesi yaşanan Marmara Bölgesi için hazırlığa geçme vakti türünden sözler emiş, bir çağrı yapmış.Yahu, bu çağrıları Çanakkalelilerin ‘Deprem dede’ diye isimlendirdiği, Prof. Dr. Doğan Perinçek de yıllardır yapıyor.. Bu çağrıların, gündem olması için, konuşanın Japon uzman mı olması gerek illaki..Şimdi tarih de verelim, 4 Mart'ta saat 21.38'de Çanakkale Yenice merkezli yaşanan 4.9 büyüklüğündeki deprem üzerinden, İstanbul başta olmak üzere çevre illerde de korkuya neden olan bu durum konuşuluyor.Misal, kimse 1953’ de yaşanan tarihe geçen Yenice depreminin, yine bir Mart ayında gerçekleştiğinden söz etmiyor.. 1953 yılı, 18 Mart’ ında,7 üzeri bu deprem, Yenice içi8n, battı sözlerini ettirmiş..Son yaşanan depremin korkusu, bir de can aldı.. Bursa Nilüfer'de bir kişi paniğe kapılarak ikinci kattan atladı ve kaldırıldığı hastanede ne yazık ki hayatını kaybetti. Rahmet diliyorum. Son günlerde kendini sıkça hatırlatan deprem, deprem kuşağındaki ülkemizin elbetkte ki tartışılmaz bir gerçeği. Bu gerçek üzerine, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den gelen uyarıyı, “kritik bir uyarı” diyerek, haberleştirmek de bence çok kritik bir şey.Deprem olunca, akılara gelen bu tartışmasız geçek için, biz neler yaptık? Yapmalıyız ya da?..Bunun önemine neden dikkat çekmiyor sahi birileri.. Bunun için, neden kampanyalar yapılmaz, hep merak etmişimdir..“Oldu, olacak.” Bir gün mutlaka demek ile bir değil.. Hal böyle olunca, deprem fobisi gelişti birçok tanıdığımda.. Çocuklar en başta..Deprem ile değil, söylentisi ile hayalleri yıkılanlar da yok değil…Evet, deprem gerçeğimiz.. Bu gerçek karşısında tedbirler alınabiliyor, alınmalı da..Parası olmayan, evini yenileyemez. Nokta..
Parası olan da, artışa uğramış bazı kalemler karşısında, oldukça şikayetçi..
Mesela, Çanakkale.. Apartman, depreme dayanıksız diye yıkılmış, yenisi yapılacak, otopark için yerel yönetimin istediği rakam karşısında, yıkılmış olan mülkün sahipleri şaşırmış kalmış..
Para, peşin ödenecek bir de.. yoksa., inşaat ruhsatını alamıyormuşuz belediyeden.. Olacak iş değil.
Bu konuda, kararlar alınmalı, merkezi yönetim devreye girip, yeni inşaa edilecek ya sahiplerinden istenen, otopark parası konusuna çözüm bulmalı bence.
BİR DE O MASRAFI DÜŞÜNMEKTEN, DÖNÜŞÜMÜ DÜŞÜNEMEZ OLMUŞ İNSAN…
Kentsel dönüşüm, belki bu sayede teşvik eder mülk sahiplerini..
Yerel yönetimler, oto park parasından vazgeçmeli bence..
İnsanlar, bir de bu masrafı düşündüğünden, dönüşümü düşünemez olmuş, benden söylemesi..