Ettiği bir sözü, benim ilkokul’ lu yıllarımda, tasarruf ile ilgili ödevim için kaleme aldığımı getirdi aklıma.
Ödev tasarruf üzerineydi. Tasarruf ile alakalı birkaç söz yazacaktık deftere. O yıllarda, söz der geçerdim, şimdilerde oldu slogan.
Neyse, tasarruf ile alakalı şöyle yazmıştım, mavi kağıt kaplı defterime;
“Kıtlığın anahtarı tasarruftur…”
Hey gidi hey. Ne laf etmişim be daha minicikken. Sonrası yıllarda, har vurup harman savurmayı iş edinip, cep telefonlarına ödediğim parayı düşünüyorum da, ne kadar da tasarruf yoksunu oluvermişim.
Beni bir anda, İlkokullu yıllarıma götüren açıklamaya TOBB Başkanı sayın Hisarcıklıoğlu imza atıyordu.
Tasarruf ile alakalı, benim ödev defterime yazdığım sözle benzerlik gördüm ve bahsetmeye karar verdim, TOBB Başkanı’nın açıklamasından.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu;"Güçlü bir sigorta sektörü, istikrarlı bir kalkınma sürecinin anahtarıdır" diyordu. Ne de benzerlik vardı benim kaleme aldığım söz ile bu söz arasında. Yanlış mı düşünüyorum…?
Sigorta sektörü, evi, arabası, iş yeri olan pek çoğumuzun ilişkisi bulunduğu bir sektör.
Bunun için, yani herkes için sigortanın bir önemi var hayatımızda. Bu arada, yıllarca sigortasız çalışıp, emekli olamayanları da göz önüne alır isek, sigorta daha da bir anlam taşıyor kısacık insan ömründe ya neyse..
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; "Karşı karşıya olduğumuz risklerin sayısının ve çeşitliliğinin her geçen gün arttığı bu çağda, etkin risk yönetimi için güçlü bir sigorta sektörüne ihtiyaç vardır.” Şeklindeki bir çıkışa imza atıp, ardından da; “Güçlü bir sigorta sektörü istikrarlı bir kalkınma sürecinin anahtarıdır" demiş.
Bizler için sigorta, sigortalılık gibi anlatımların birden fazla anlama gelidğini düşünür isek, şu konuyu biraz daha açalım diyeceğim. Çünkü, sigorta öyle önemli ki, evinizde bir kaçak oluştuğunda enerji hattında, tak diye atıveriyor, ya mutfakta karlıkta kalıyor eşimiz, anamız, kızımız, ya da biz tv başında dona kalıyoruz. Anlayacağınız, bu da bir sigorta hikayesi sonuçta.
Bir de, trafikte yol alırken, ya korna basmıyor ya uzunlar yanmıyor, ya da sinyaller çalışmıyor. Bakın o noktada da sigorta atmış olabilir. Vay halinize. Sigortanın hayatımızdaki önemi, öyle birkaç konu ile sınırlı değil vesselam.
Peki ya, benim bu gün bahsettiğim sözlerin anlamı ne..? Anlatmaya çalışayım;
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, her yıl Mayıs ayının son haftasında, ülke genelinde sigorta bilincinin artırılması amacıyla çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği “Sigorta Haftası” kutlanırken etmiş sözlerini.
Daha doğrusu yayımladı mesajında dile getirmiş sigortanın önemini.
Nasıl mı? Aynen şöyle; “Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirleyen önemli göstergelerden biri sigorta sektörünün büyüklüğüdür. “ vurgusuyla.
Ardından da; “Türkiye, özel sektör merkezli büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Yatırım, ihracat ve istihdamın itici gücü özel sektördür.
Özel sektörün sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için ülkemizdeki iktisadi varlıkların sigortalanması gerekmektedir. “ diye de eklemiş.
Sigorta deyip geçmemek gerek. Attı mı hayati felç eden türünden de var sigortanın, taşınmazların bir şekilde yitirilmesi karşısında, geri getirilmesini sağlayan türü de var. Sigorta ve sigorta’ lılık pek önemli mesele vesselam.
TOBB Başkanı sayın Hisarcıklıoğlu; “Şirketlerin sahip olduğu fabrikalar, makineler ve diğer değerlerle birlikte ülkenin altyapı varlıklarının da sigortalanması gerekmektedir. “ diyerek, bence bu konuya önemsenmesi gereken şekilde vurguda bulunmuş.
“Karşı karşıya olduğumuz risklerin sayısının ve çeşitliliğinin her geçen gün arttığı bu çağda etkin risk yönetimi için güçlü bir sigorta sektörüne ihtiyaç vardır.” demesinde, bir neden aramamak, garipsenecek bir söz etmiş gibi düşünmemek gerek bence. Ne güzel etmiş lafını sayın Başkan.
Ayrıca da; “Güçlü bir sigorta sektörü istikrarlı bir kalkınma sürecinin anahtarıdır.
Birliğimiz çatısı altında örgütlenen acenteler ve eksperler, Türkiye’deki sigorta sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesine önemli katkılar yapmaktadırlar.
Sigortanın tabana yayılması ve böylelikle ülkemizdeki sigortalılık oranının artmasında sigorta acenteleri; bir hasar durumunda sigorta şirketleri ve sigortalılar arasında adaleti sağlamakta ise eksperlerin büyük payı vardır.” İfadeleriyle de, sektörün önemini güzelce dile getirmiş.
TOBB Başkanı’nın; “Her iki mesleğin mensuplarının geleceğe daha güvenle bakabilmeleri ve sektöre daha fazla katkı yapmalarını sağlamak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak her zaman olduğu gibi elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, TOBB nezdinde örgütlenen sigorta acenteleri ile sigorta eksperleri başta olmak üzere, tüm iş aleminin ve sektörde görev yapan tüm çalışanların Sigorta Haftası’nı en içten dileklerimle kutluyorum.” Mesauı, sektörün çalışanlarının ruhunu okşamaya yeter de artar. Haksız mıyım..?
Kısacası, benim anladığım, sigortanın tüm türleri, insan için olmazsa olmaz. O halde, her türlü sigortanın kıymetini bilmek gerek.
Bu arada, sigorta attıran nedenleri çözdüğümüz noktada, yaşam daha güzelleşir diye düşünenlerdenim. Sizce…?