.

Sigarayı bırakmak veya mahalledeki parkta her gün yürüyüşe çıkmak gibi bazı değişiklikler etkili kararlardır. Ancak bu kararlar her zaman hayata geçmez, çünkü çoğumuzda değişikliklerin getirdiği zorluklara katlanacak irade yoktur ve ailemiz tarafından da desteklenmeyiz. Diğer taraftan, daha az etkili olsalar da küçük değişiklikler yaşam tarzınıza ve sağlığınıza fayda sağlayacaktır.

Kulağa ne kadar tuhaf gelirse gelsin en azından birkaç günlüğüne yediğiniz her şeyi yazın. Aslında bunu yapıp gün boyu yuttuğunuz yemek miktarını gördüğünüzde son derece şaşırabilirsiniz. Bilinçli bir şekilde yemeye başlayın, örneğin çocuklarınızın tabaklarında kalan yemekleri yemek zorunda değilsiniz. Bu şekilde diyet yapmadan da kısa sürede kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Doğruyu söylemek gerekirse kahkaha; acıyla baş edilmesini sağlayan, antikor oluşumunu destekleyen ve bu şekilde bağışıklık sistemimizi enfeksiyonlara karşı güçlendiren mutluluk hormonu endorfin salgılaması sebebiyle güçlü bir ilaçtır. Bunların yanında kahkaha kalpteki kan akışını hızlandırır, bizi kalp krizlerinden korur ve kaslarımızı rahatlatır. Ayrıca iyi de bir antidepresandır; etkisi 45 dakikadan fazla sürmektedir.

Kötü alışkanlıklarımızla ilgili problem, değiştirilmelerinin zor olmasıdır. Sıkıntınız sürekli tatlı şeyler yemekse, daha sağlıklı yeme alışkanlıkları düşündüğünüzden de kolay kazanılabilir. Haydi, gelin, lezzetli yüksek şekerli atıştırmalığınızı yediğinizde neler olduğuna bir bakalım: Önce kan şekeriniz hızla yükselir, ancak sonra hızla düşer ve bu da başka bir atıştırmalık yeme isteğinizi doğurur. Dikkatinizi tam buğday ekmeği gibi daha besleyici ürünlere yönlendirerek ilk olarak en azından kurabiye kavanozunun baştan çıkarıcı “çağrısını” görmezden gelmeye çalışın.

İnsan vücudunun p kadarı sudan oluşur. Kışın merkezi ısıtma, evlerimizdeki havanın kurumasına ve vücudumuzun en büyük organı olan cildimizde bazı reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bu reaksiyonlar sadece sağlığımız için değil, güzelliğimiz için de bir tehdit unsurudur. Vücudunuzun kış mevsiminin zorluklarına dayanmasına yardım etmek için günde 1,5-2 litre su için. Bu miktarın hepsinin bir anda içilmesinden ziyade, gün içinde yavaşça içilmesi gerekmektedir.

Güneşe uzun süre maruz kalınması sağlığımız için bir tehdit unsuru olabilir. Ancak vücudumuzun, cildimiz için hayati olan D vitamini üretmesine yardım etmesi sebebiyle makul bir şekilde güneşlenmek faydalıdır. D vitamininin sağlık ve güzelliğin anahtarı olduğuna inanılmaktadır. Sıcak ve direkt güneş ışığına maruz kalan bölgelerde yaşayanların, sürekli güneş koruyucu kullanması gerektiği unutulmamalıdır.