.
Eski Başbakan yardımcılarından Babacan’ ın beklenen partisine dair ilk bilgiler ulaştı. Çanakkale ayrı bir heyecanlandı. Nedeni, oğlunun, babası ile karıştırılması..
Yani diyorum ki; AK Parti’nin ilk Çanakkale Milletvekillerinden olan İbrahim Köşdere’nin isminin oğlu ile karıştırılması. Sabah her zaman ki gibi NAR’ daydım. Haliyle, hafta başı ya gelen giden çok oldu. Elbette Siyasetçilerdi misafirler.. Sanki ben ev sahibiyim. Her gelen, misafir muamelesi görmek istiyor, o da ayrı bir hikaye.. Neyse, sevenimiz çok, gelen gidenimiz de.. Şükürler olsun yaradana..!
Ne diyetim, yine uzattım sözü. Köşdere’nin adını kurucular arasında görenler, “İbrahim bey ‘A’ takımında..” diyordu hemen..
“Yahu, iyi bakın, o değil..!” desem de, gel de anlat. Önce bir inatlaşma. Sonra, gerçeği nihayet kabul ettirebildim, özellikle merkez sağ’ dan ağabeylere..
Birçok meslektaşımın da bir değerlendirmesi oldu, gördükleri listeye lakin, konumuz mu değil. Konumuz, eski vekil Köşdere’nin, İstanbul’da bir ilçede, Gençlik kolları Başkanlığı da yaptığı AK Parti’den kopup, yeni partide görev alması.
Bazı başlıklar olacak bu gün için. Misal, Ersan kardeşimin attığı başlık;
“Eski milletvekilinin oğlu Babacan’ın partisinde!”
Şakalaştık bu başlık üzerine.Benim önerim; “ Köşdere, oğlunu verdi..” şeklindeki bir başlıktı misal..
Ersan ise, “Şef, magazinleştirme meseleyi” dedi. Bu arada, Ersan kardeşim, genelde Şef diye hitap eder bendenize. Sağ olsun..
İktidarın eski kurmaylarından Ali Babacan’ın, uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü bir partiden haberdardı kamuoyu. “ha bugün, ha yarın” deniliyordu, o yarın gelmiş olmalı, dün.
Kuruculara ilişkin, bilgiler düştü önce gündeme, sonra da malum yorumlar.
Misal, partinin adı. Ve bunun üzerine denilenler.. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) olacak diye geldi önce isim bilgisi. Sonrasında ise; “değişebilir..” de dendi.
Demokrasi ve Atalım Partisi’nin kısa adı bence DEVA değil, ‘DAP’ olur.. Sizce de öyle değil mi..?
DAP, bir başka ismi çağrıştırdı aklımda. Bir zamanlar ezber ettiğimiz GAP’ ı getirdi mesela..
Uzunca süredir bahsedilen ve bu nedenle beklenilen bu yeni partinin kuruluş dilekçesi, resmen İçişleri Bakanlığı’na sunulunca, beklenti de bir deyişle sona erdi. Kurucular üzerine, başladı bir ton yorum..
Öncelikle Çanakkale’ yi ilgilendiren tarafıyla deva edeyim aktarmaya. Kökü Çanakkaleli, lakin kendi İstanbul doğumlu bir çanakakleli. Yani, eski vekil İbrahim Köşdere’nin oğlu..
Yeni partinin kurucular kurulu listesinde yer alan genç siyasetçi. Detaylar çok lakin şimdilik pek gerek yok..
Adı zikredildiğinden, ben de o şekliyle devam edeyim. DEVA partisinin kuruluş dilekçesi, yine kurucular kurulunda yer alan eski Ak Partili vekiller Mehmet Emin Ekmen ile İdris Şahin tarafından sunulmuş ilgili bakanlığa.
Buna göre, Kurucular kurulu listesinde Çanakkale kökeni bir genç, Kadircan Köşdere’ de var.
Şimdi, Başkent’teki tepkime diyeyim ve dilim döndüğünce, yazıya dökebildiğimce aktarayım.
Haber ajanslarına düşen bir haberin başlığıydı; “Babacan’ın partisinde Beşir Atalay etkisi”
Hadi buyur, buradan yak.. İlk dakika da, ilk yorum..
İHA imzalı haber metninde; “Ali Babacan’ın yeni partisinin kurucular kurulu listesinde, Beşir Atalay’ın bir dönem yakın çalışma arkadaşları ve onların akrabaları yer aldığı görüldü.” diye yorumlanıyordu, ulaşan ilk bilgilere ilişkin çarpıcı değerlendirmeler.
Kurucular Kurulu listesinden hareketle deniliyordu bu ifadeler. Öyle anladım... Belki de yanlış anladım… Neyse,ben habere döneyim.
Sonraki ifade tam da şöyle idi; “Ali Babacan’ın kuruluş dilekçesini verdiği yeni partisinin kamuoyuna yansıyan kurucular kurulu listesinde, Beşir Atalay’ın imzası dikkatlerden kaçmadı.
Partinin kurucuları arasından Atalay’ın bakanlık yaptığı dönemde yakın çalışma arkadaşları ve onların yakın akrabalarının bulunduğu görüldü.
- İçişleri Bakanıyken özel kalem müdürü olarak görev yapan Süleyman Tapsız’ın akrabası Tuğba Tapsız,
- Yine İçişleri Bakanıyken Müsteşar Yardımcı ve bir dönem Müsteşar Vekili olarak görev Hasan Canpolat,
- Beşir Atalay Devlet Bakanıyken Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürü olarak görev yapan ve Atalay döneminde Kayseri Valisi olarak atanan Mevlüt Bilici’nin eşi Nevim Bilici,
- İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı sırada valilik yapan Mehmet Kılıçlar’ın eşi Arzu Kılıçlar, yeni partinin kurucular listesinde yer alan isimler oldu.” Şeklindeydi, çarpıcı anlatımlar.
Bu arada, eski valilerimizden ve de merhum eski Sağlık Bakanlarımızdan olduklrı için, soy isimlerine aşina olduğum bir isim daha vardı, kurucular arasında. Eski valimiz Ekrem Özsoy ile ANAP iktidarı döneminin Sağlık bakanı merhum Halil İbrahim Özsoy’ un ağabeyleri.
Kucaklayıcı olacağı tahminleri ile, NAR simitteki misafirlerim şöyle diyordu bir de; “Eskiler çok..”
Bu sözlerinin nedeni ise; kurucular arasında olanlar ve Güneydoğu’dan kamuoyunca tanıdık, bildik isimler..
Güne noktayı atmadan, Kurucular Kurulu’na ilişkin kullanılan bir anlatımdan da söz edeyim istedim.
Şöyle deniliyordu; “Partimizin Kurucular Kurulu 90 kişiden oluşmaktadır.
Kurulumuzun içerisinde 27 kadın kurucumuz ve 16 genç kurucumuz bulunmaktadır.”
Kadınlar ve Gençler, yani toplamda; 4