YARIN BAYRAM NAMAZI..?

11 Ayın Sultanı bitiyor, Bayram geliyor.. Nerede o eski bayramlar derdik düne kadar, şimdi ne diyeceğiz?
Bayramda büyüklerimize koşardık el öpmeye, sarmaş dolaş olmaya. Hasret değildi bu durumun nedeni, gelen Bayramdı.. Peki ya şimdi..?
Bayram kutlamaları olmayacak malum. Teknoloji girecek devreye, görüntülü konuşacağız belli.
Teknoloji iyi ki var da, durumlarını merak ettiklerimize şıp diye ulaşıveriyoruz. Hal hatır sormak teknoloji sayesinde vesselam..
Hep işittiğimiz söz dü büyüklerden; ‘Nerede o eski bayramlar..!’
Sahi, eskisi bir yana, düne kadar kutladığımız bayrakları da arar olduk değil mi..?
Sıralar olurdu Çanakkale iskelelerinde. Bayram tatiline çıkanların oluşturduğu, uzun sıralar. Otomobiller vardı gemi kuyruklarında. Bayramı tatil bilirdi büyük bir kitle, koşar adım olurlardı tatil beldelerine. Bayramı tatil bellemişti millet, yalan mı..?
Bu da, olmayacak sanki artık, öyle değil mi..? Uzun uzun araç kuyrukları, gemi ile boğaz geçişleri, bir eziyet halini almayacak belli.
Bayram değdin bir tarifsiz mutluluktu bizlere. Taa çocukluktan kalma bir mutluluk. Yeni giysiler, yeni pabuçlar ve el öper iken toplanan bayrama özel harçlıklar. Hele hele Bayram namazları. Ne özeldi öyle değil mi..?
Bu salgın nedeniyle, Ne Cuma’ lar kaldı ne de vakit namazları. Camiiler tedbirler kapsamında, ibadete bir güzel kapandı.
Yarın Bayram. (24 Mayıs Pazar) Bayram sabahının en unutulmazı Bayram namazı.. Namaz Nasıl Olacak..?
Bu soruya yanıt arayanların, oldukça fazla olduğundan eminim.
Dilem döndüğünce, ulaştığım bilgileri aktarayım. Yani, yazıya dökeyim..
 Yanıtı merak edilen soruya dairdi ulaştığım bilgiler.
Şöyle ki; “Din İşleri Yüksek Kurulundan bayram namazı ile ilgili işte o açıklama”
Başkent gündemine göz attım ve şu bilgilere ulaştım. Din İşleri Yüksek Kurulu, Covid-19 salgını sebebiyle camilerde bayram namazı kılınmayacağını açıkladığı bilgiye..
Bir önemli başlık bizlere bu karar. Bayram namazı kılınmayacak..
Dilerseniz konuya ilişkin kaleme alınan okuduğum o haberi özetlemeye çalışayım.
Şöyle idi ilk cümle; “Din İşleri Yüksek Kurulu, Covid-19 tedbirleri kapsamında bayram namazı ile ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada korona virüs sebebiyle camilerde bayram namazı kılınmayacağı belirtilerek, ‘İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayram kabul edilmiş ve her ikisi için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre kendine özgü ilave tekbirleriyle birlikte ikişer rekât olan bayram namazları daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi irad edilmiş ve bu hususta bir icma oluşmuştur. Öte taraftan fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir. Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi, bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır. Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir. Netice itibarıyla bayram namazları oruç ve hac gibi uzun süreli ve yoğun ibadetlerin tamamlanmasının sevinç ve coşkusunu yaşamak üzere hep birlikte cemaatle kılınan ve Müslümanların vahdetini gösteren çok önemli ibadetlerdir. Ancak salgın, bulaşıcı hastalık, karantina uygulamaları gibi sebeplerle bu namazın camilerde veya musallalarda cemaatle kılınması imkanının olmadığı zamanlarda Müslümanların yukarıda açıklanan görüşler doğrultusunda ibadet hayatlarına yön vermeleri mümkündür. Nitekim bu yıl da maalesef milletçe büyük mücadele verdiğimiz Covid-19 salgını sebebiyle camilerimizde bayram namazı kılınamayacaktır.’ “
Oldukça uzun bir cümle, Çarpıcı ve hayli dikkat çeken ifadeler. Aslında dahası da vardı kaleme alınanların.

MİNARELERDEN TEKBİRLERLE BAYRAM COŞKUSU..
Mesela mı..? Mesela, şu ifadeler; “Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan Bayramı'nın ilk gününde her ilin kendi bayram namazı saatinde minarelerden bayram günlerinin şiârından olan tekbirler getirmek suretiyle bayram coşkusunun yaşanmasına ve herkesin bulunduğu yerde bu sevince katılmasına yönelik bir uygulama yapacaktır.”
Başkent gündeminin öne çıkan başlığının aktarılmaya çalışıldığı haberi, Abonesi olduğumuz İHA’nın bülteninde gördüm.
Bir diğer paragrafta geçen cümle şöyle geliyordu;“Halkımızın da tıpkı önceki bayramlarda olduğu gibi gerekli temizliğini ve diğer hazırlıklarını yapması, giyim kuşamına özen göstermesi ve güneşin yükseldiği o bayram namazı vaktini heyecanla dualarla, zikirlerle beklemesi uygun olacaktır.
Böylece bayram namazını cemaatle kılamamanın hüznünü, bayram namazı vaktine sağ salim ulaşmış olmanın sevinci ve şükrü ile Allah’ın huzuruna durarak giderebilecektir.
Minarelerden okunan tekbirlere eşlik ederek o günün bayram günü olduğunu ailesiyle birlikte idrak edecektir. “
Bir not vardı ki dile gelen, bence bu da çok önemli. Diyanet İşleri;
“Dileyen kardeşlerimiz bayram namazı niyetiyle, dileyenler de duha/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle namaz kılabileceklerdir" diyordu.
Şimdiden Allah kabul etsin diyorum namazlarımızı.. Herkese iyi bayramlar. Bu günler de geçecek evellallah..  Haydin sağlıkla kalın..