Beyaz dut, tadıyla kokusuyla lezzetiyle insanların en çok sevdiği meyvelerden biri.
Beyaz dut, tadıyla kokusuyla lezzetiyle insanların en çok sevdiği meyvelerden biri. Ülkemizde bolca yetişen beyaz dut, ilkbahar mevsiminin aranılan meyvesidir. Türkiye’nin her kesiminde yetişse de en fazla Anadolu’nun iç kesimlerinde yetişir. Beyaz dut, tüm dünyaya Çin’den yayılmıştır.
Beyaz dut yetiştirilmesi en kolay meyvelerden biridir. Beyaz dut, karaduttan daha fazla talep görüyor. Beyaz dutun ağaçtan toplandıktan sonra bir iki saat içinde tüketilmesi gerekir. Beyaz dut kurusu, çerez niyetine kışın tüketilmek için üretilir. Çoğu insanın hakkında pek fazla bilgisi olmadığı beyaz dut tam bir enerji kaynağıdır. Peki, beyaz dutun faydaları nelerdir?
Beyaz Dut Kurusunun Faydaları
Dutun içeriğindeki vitamin ve mineral değeri oldukça yüksektir. Özellikle C vitamini açısından zengindir. İçeriğindeki vitamin ve minerallerin desteği ile cildin ve saçların normal fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur.
Yüksek kalori içerdiği için şeker hastaları ve diyet yapanlar tarafından dikkatli tüketilmesi gerekir.
Beyaz dut kurusunun nemlenip küflenmemesi için uygun koşullarda saklanması gerekir. Atalarımızın yüzyıllardır tükettiği böylesine sağlıklı bir besinin unutulmaya yüz tutması çok üzücü.
Beyaz dut kurusu çok sağlıklı doğal bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda ipek böceği üretiminde dut yaprağı çok kullanılır.
Anadolu topraklarında dut pekmezi, çayı, unu, pestili, şerbeti çok tüketilir. Beyaz dut unu, son zamanlarda keşfedilmiş önemli bir besindir. Özellikle bebek ve çocuklar için oldukça faydalıdır. Beyaz dut unu ile birbirinden lezzetli pastalar, çörekler, atıştırmalıklar yapılabilir.
Sizin için tavsiye edeceğimiz şekersiz un helvası oldukça lezzetlidir.
Tarifi için gerekli malzemeler;
2 su bardağı siyez unu
1 su bardağı dut unu
Bir avuç fıstık veya ceviz
2 su bardağı sıcak süt
2 su bardağı sıcak su
4-5 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Fıstıkları yağda kavurun. Siyez ununu ekleyin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin. Suyu, sütü ve dut ununu ekleyip kıvam alıncaya dek kısık ateşte çevirin. Ocağın altını kapatıp on dakika dinlendirin. Ortaya çıkan şekersiz un helvasını afiyetle yiyin. :)