Koşabileceğiniz en yüksek hızda koştuğunuzu hayal edin.
Koşabileceğiniz en yüksek hızda koştuğunuzu hayal edin. Birkaç dakika geçtikten sonra, kendinizi nefes nefese hissedersiniz. Vücudunuz yavaşladığı için kaslarınızda ağrılar başlar, ancak devam etmek için kendinizi zorlarsınız. En sonunda da bitkin düşersiniz, çünkü tüm enerjiniz bitmiştir ve artık koşamaz duruma gelmişsinizdir.
Birçok insan için, sürekli stres altında olmak beyninize yukarıdaki örneğe benzer bir etki bırakır. Bu etkiden meditasyon yardımı ile oldukça kısa sürede kurtulmak mümkün.
Peki nasıl yapılır bu meditasyon? Gelin birlikte inceleyelim.
Meditasyon zihniniz ve vücudunuz için ne ifade eder?
Meditasyon yapmanın çeşitli yolları vardır ancak aralarından sivrilen bir çeşidi hemen hemen en etkilisi olarak bilinir: Farkındalık meditasyonu.
Farkındalık meditasyonunun amacı, dikkatinizi karalı bir şekilde olduğunuz ana odaklamanızı sağlamaktır. Bu, dikkatinizi nefes alma ve rahatlama gibi bir şeye odaklamanın yanı sıra, etrafınızdaki şeyleri gözlemlemek ve onların farkına varmak için biraz zaman ayırmanızı da içerir.
Meditasyon beyninizi yeniden şarj eder.
Meditasyon, düşünceleriniz ve duygularınız tarafından kontrol edilmediğiniz, huzurlu ve iyileşici bir durumda olmanıza yardımcı olan şeydir. Sonuç olarak, zihniniz dinlenmiş, huzurlu ve daha sağlıklı kararlar verebilir bir hale gelecektir.
Meditasyon beyninizi sağlıklı tutar.
Spor yapmanın vücudunuzu nasıl güçlendirdiğini ve sağlıklı bir hale getirdiğini düşünün. Meditasyon da beyniniz için aynı etkiyi yaratır. Beyninizin zeka, empati ve mutluluk gibi şeyleri ön plana çıkarmasını, bu sayede daha huzurlu ve sağlıklı olmasını sağlar. Beyin, 30 yaşından itibaren yavaşça büzülmeye başlar ancak beyninizi meditasyonla formda tutmanın büzülmeyi tamamen önleyebileceği bilinen bir gerçektir.
Meditasyon, vücudunuzun size anlatmak istediklerine kulak verir.
Çok meşgul olduğunuz zamanlarda, vücudunuzun size verdiği mesajların farkına varamayabilirsiniz. Gerginlik, vücutta hissedilen ağırlık, önlenemeyen bıkkınlık hissi bunlardan bazıları. Bu uyarıları görmezden geldikçe yüksek tansiyon, sürekli bir yorgunluk ve kaygı gibi sıkıntılar gün geçtikçe ortaya çıkabilir.
Peki meditasyona başlamaya gerçekten değer mi?
50 yıldan fazla süren bilimsel araştırmalar, meditasyonun hem beyninizde hem de vücudunuzda sahip olabileceğiniz birçok faydalı ve etkileyici kanıtlar ortaya koymuştur. En etkileyici kanıtlardan biri beyninizi tam anlamıyla değiştirmesi. Beyin taramaları, beynin nöron açısından zengin kısmının, karar verme, duygusal düzenleme ve hafıza gibi önemli işlevlerle ilişkili beynin birçok bölgesinde belirgin şekilde artmış olduğunu göstermiştir.
Daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız, günde 2 dakika gibi kısa bir zaman ayırmak, meditasyon alışkanlığı geliştirmek ve sonuçları deneyimlemek için harika bir başlangıç olabilir.
Akılda tutulması gereken şey, meditasyonun amacının düşüncelerinizi durdurmaya çalışmak olmadığıdır. Onlardan o anlık uzaklaşmak ve zihninize bir nefes aldırmak asıl amaçtır.
İhtiyacınız olan tek şey, rahatsız edilmeyeceğiniz ve aşağıdakileri yapabileceğiniz rahat bir alan.
1- Sırtınız dik olacak şekilde, yere veya sandalyeye oturun. (Hangisi daha kolayınıza gelirse...)
2- Gözlerinizi yumuşak ve rahat bir odak sağlayacak şekilde serbest bırakarak başlayın.
Yani bir bakıma göz kapaklarınızı serbest bırakın.
3- Burnunuzdan derin bir nefes alın, ağzınızdan verin.
4- Nefes alırken gözlerinizi nazikçe kapatın ve normal nefes almaya devam edin. Hayata bir mola verdiğinizi düşünün ve o an var olmanızın keyfini çıkarmak için kendinize bir dakika ayırın.
5- Ardından odağınızı tekrar yavaşça nefesinize getirin. Nefes alış-verişiniz sırasında vücudunuzun da huzurla yükseldiğini ve alçaldığını hayal edin.
6- Zihninizin herhangi bir düşünce, ses veya başka bir duygudan uzaklaştığını fark ettiğinizde, odağı yavaşça tekrar nefesinize geri getirin.
7- Yavaş yavaş dikkatinizi vücudunuza ve etrafınızdaki alana geri getirin. Sonra gözlerinizi tekrar yavaşça açın.
8- Son olarak da, bu yaptıklarınızın ardından nasıl hissettiğinizi düşünmek için kendinize küçük bir zaman daha ayırın.
sevgiyle kalın