MBB’ NİN ÖDÜLÜ GELMEYİNCE, VATANDAŞ YORUM YAPTI; “ATOM KARINCA’ YA, ALTIN KARINCA YOK…!”
‘Hoppala Paşam, Makara Keşan’ dedirten bir sonuç.. Her Çarşamba sokaklarında turladığım, kıraathanelerinde çay yudumladığım Lapseki’de, sokak bunu konuşur olmuş.. Hem de pek sitemkar sözlerle;”Pes yani…”
Tam da böyle yani… “Pes yani..” diye başlıyor sohbetler, “Bu kadarı da olmaz.. Bu nasıl görülmez..!” ifadesi ile de süsleniyor denilenler..
Bir tık ötesi sözler de edilmiyor değil yani.. Mesela; “KARINCA GİBİ ÇALIŞANA YOK..” sözü..
Marmara Belediyeler Birliği (MBB)’ nin verdiği ödül bahsedilen ‘Altın Karınca..’
Lapseki’ nin çehresini değiştiren hizmetleri getiren AK Partili Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ ın, arıtmadan, kordona, doğalgazdan, yürüyüş ve bisiklet yollarına, onlarca kalem icraat biryanda, bir yanda da Çanakkale için bir zamanlar çok dile gelen ve yılan hikayesine dönüşen Boğaz köprüsünün yapımına başlanmasının, hizmetten sayılmamasına vatandaşın tepkisinin devamı da vardı..
Çarpıcı ifadeler çoktu. Göndermeli sözler de.. Misal; “Altın Karınca’ yı eski Başkan Haluk Babaoğlu hak etmişti.” vurgusu..
Ve de dahası. Ezine Belediyesi’ne gelen ödül ‘Altın Karınca’ da baz alınan hizmetlerin, geçmiş dönemi kapsadığına dikkat çekiyordu yani Lapsekili seçmen.. “Bizim neyimiz eksikmiş..!” diyerek..
X x x x
Bu arada, unutmadan, Lapsekilinin bir diğer çarpıcı değerlendirmesi de vardı bizzat işittiğim. Hatta, bir soru eşliğinde dile gelen sözler..
Sokaktaki vatandaş; “MBB sanki, Memleketlimiz, hemşehrimiz, AK Parti Gurup başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’a karşı..
Altın Karınca’ yı Lapsekı yerine Ezine’ ye göndererek, bunca hizmeti görmezden gelmek, başka nasıl izah edilebilir ki..!” sorusuna yanıt arar olmuş, öyle gözlemledim..
Her Çarşamba, sokağın nabzını tutuğumuz Lapseki’de, başka sözler de ediliyor günlerdir, şu Altın Karınca’ ya dair..
Vatandaş konuşuyor, bizde duyuyoruz kısacası.. Edilen sözler ve yapılan değerlendirmeler, yüz gülümseten türdendi genellikle.. Mesala; Ezine Belediyesi ve yeni Başkanı için, “Bu kadar az zamanda çok mu iş mi yapmış da, ödülü kapmış.. Eski Başkan Babaoğlu’ ndan gelen hizmetler onlar.” İfadeasi, gülümsettiği kadar, düşündürüyordu da aynı zamanda.
Altın Karınca olunca isim, Atom Karınca gelmez mi hiç akla..! 6,5 senedir, ilçesinde taş üzerine taş, yetmezmiş gibi, deniz üzerine de köprü kurulan sorumluluk alanında, pek çok hizmeti tamamlayan Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, “Size neden yok ödül..!” şeklindeki soruma, her ne kadar mütevazi şekilde yanıt vermiş olsa da, bence kendisi de biraz üzülmüştü. Bu yıl için proje sunmadık diyerek, Marmara Belediyeler Birliği’ne(MBB) başvuruları bulunmadığını anlatsa da Eyüp başkan, bence geçmiş projelerden zaten haberdar olan MBB, Altın karıncasız bırakmamalıydı Lapseki’ yi..
Bence diyorum çünkü, Ne de olsa, Atom Karınca bir değil Lapseki’de.. AK Parti Grup başkanvekili sayın Turan’ ın lakabı da bu, Çanakkale şehrinde vatandaşın dilinde böyle isimlendiriliyor kendisi.
Üç dönemdir Lapseki Belediye Başkanlığı görevini yürüten Yılmaz’a da benzer lakap takılmadı değil ilçesinde.
Yani diyorum; getirdiği hizmetler, onlarca kalem tutuyor iken Lapseki’de, üstelik iki Atom Karınca’ yı yetiştirmiş ise Lapseki , sahi neden hak edilmez bu karıncalı Altın ödül..
Bir izahı vardır elbet.. Sayın Başkan Yılmaz’ ın mütevazi davranıp dediği gibi; “:Bu yıl başvurumuz olmadı..”
Peki bu durumda, Ezine için ne denilebilir? Bu ödül eski Başkana mı gitmeli yeniye mi?
Ödüle layık hizmetlerin, bir önceki dönem Belediye Başkanı Haluk Babaoğlu dönemini kapsadığını varsayacak olur isek, ödül aslında sayın Babaoğlu’ na gitmiş olmaz mı..!
Altın Karınca’dan söz ediyorum da, ne ki bu işin aslı.. Dilerseniz, MBB’ nin anlatımıyla, Altın Karınca yı açalım, onu anlatım şimdi.
ALTIN KARINCA… Altın Karınca Ödülleri
“MBB’nin misyon ve çalışma alanlarında iyi uygulama örneklerinin belirlenmesi, yaygınlaştırılması ve ödüllendirilmesi gibi görev ve sorumluluklar da yer almaktadır.” İfadesi ile bahsediliyor özetle.
Ve sıra geliyor bu yıl ki ödüllere.. Şöyle aktarılıyor mesele.
“ Bu kapsamda insana ve doğaya duyarlı, yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir şehir hayatına katkı sağlayacak iyi uygulama örneklerini ödüllendirilmek üzere MBB tarafından Altın Karınca Ödülleri düzenlenmektedir.
Belediyelerin değil, belediyelerin gerçekleştirildiği projelerin ödüllendirildiği Altın Karınca ile iyi uygulama örneklerinin benimsenerek yaygınlaştırılmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Altın Karınca Ödülleri ile farklı idari kategoriler kapsamında, Yönetişim ve Katılımcılık, Kentsel Planlama ve Altyapı, Çevre ve Atık Yönetimi, Mimari ve Kentsel Tasarım, Kültür ve Sanat, Sosyal Hizmetler, Yerel Kalkınma, Ulaşım ve Hareketlilik, Akıllı Şehir Uygulamaları, Afet Yönetimi gibi proje kategorilerinde değerlendirmeler yapılmaktadır.
Bununla birlikte, yerelde gerçekleştirilecek projelerin küresel ortak amaç ve hedeflere hizmet etmesi ve Birleşmiş Milletlere (BM) üye 193 ülke tarafından, 2030 yılı sonuna kadar ulaşılmak üzere kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile uyum içerisinde olması hem bölgesel, hem ülkesel, hem de küresel ölçekte büyük önem arz ettiğinden Altın Karınca Ödülleri kapsamında iyi uygulama örneklerinin SKA’lar ile ilişkisi de irdelenmektedir. Aşırı yoksulluğun sona erdirilmesi, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele edilmesi ve iklim değişikliğinin ve etkilerinin düzeltilmesinin mümkün kılınması gibi 17 ana başlıkta 169 küresel hedefi içeren SKA’lar ile yapılan projeler arası ilişkilerin kurulması ve tanımlanması, küresel gündem ve ortak hedeflere ulaşma sürecinde yerelde yapılan çalışmaları izlemek ve geliştirmek açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.”
Bir satır arası söze takıldım ben şimdi.”Yerel Kalkınma, Ulaşım ve Hareketlilik” denilerek bahsedilen ödüle layıklık.
Şaka mı bu? 1915 Çanakkale Köprüsü, başlı başına nedir Allah aşkına..! Hele ki ülkesel ve küreselliği..!!! Şaka şaka. Ben yaptım hem de şakayı.. Öyle ya , ne alaka şimdi köprü..!!!