Diyeceksiniz ki, bu nasıl bir başlık..  Anlatayım, TEMA’ da görev alan, benim memleketlim.. Köylüm der iken, bunu anlatmak istedim..

Diyeceksiniz ki, bu nasıl bir başlık..  Anlatayım, TEMA’ da görev alan, benim memleketlim.. Köylüm der iken, bunu anlatmak istedim..
 
Işitenin içini ısıtan slogan anımsadınz değil mi? “Umut Yeşertiyoruz…”
Bu slogan, TEMA’ nın zihinlere kazınan sözü.. Aslında maksadı da özetliyor tek bir ifade ile.
 
TEMA’ yı anlatmak gibi bir ukalalık yapmayacağım elbette, sözü memleketlime bırakacaım.. Daha doğrsu, onun bana gönderdiği basın bilgi notu’nda  geçen ifadelerden söz edeceğim.
 
Hatırımda kaldığı kadar, TEMA bir ara Çanakkale’ de temsilcisiz kalmıştı..  Öyle bir haber anımsadım, belki de yanlış.. Heyse, döneyim ben asıl konuya.
 
“TEMA Vakfı Çanakkale Merkez Barbaros’ ta faaliyetlerine başladı” denilerek, büyük harflerle altı çizilene dönüyorum hemen..
 
Ve de TEMA’ yı anlatan şu cümleye; “Gücünü Türkiye’nin dört bir yanındaki gönüllülerinden alan TEMA Vakfı, Çanakkale’nin Merkez İlçesi Barbaros Mahallesi’nde çalışmalarına başladı. “ vurgsuuna.
 
Barbaros Mahalle Sorumlusu olarak göreve başlayan, hani başta söz ettim ya, o isim benim Köylüm diye.. Kilitbahirli olsun da çamurdan olsun..
 
Barbaros’ un TEMA sorumlusu Sümeyra Güleryüz TEMA Vakfı’nı temsil etmekten büyük bir gurur duyduğunu belirtiyordu, kamuoyuna yönelik açıklamasında.
 
Ve diyordu ki; “Bugün ülke genelinde 900 bini aşkın gönüllüsü bulunan TEMA Vakfı’nı mahallemizde temsil etmek benim için büyük bir mutluluk.
 
Bu büyük sorumluluk ile başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıklarının korunmasına dair bilinci geliştirmek üzere gönüllü ekibimle birlikte var gücümüzle çalışacağız.
 
İl Temsilciliği ekibimizi destekleyerek, onlarla birlikte çalışmalarımızı daha güçlü sürdüreceğiz. “
 
Mesaj bu kadar net.. Hedeflenen de.. Memleketlimin dahası sözleri de vardı, kaleme aldığı..
 
‘AÇILAN BAŞLIKLAR, ALTI ÇİZİLENLER..’ diyerek, biraz daha detaylandırılan hedelere geleyim şimdi.
 
Memleketlimin şu vurgusu pek ilgimi çekti; “Öncelikle, Minik TEMA, Yavru TEMA, Ortaokul TEMA, Lise TEMA, Genç TEMA ve Mezun TEMA gruplarını oluşturarak gönüllü sayımızı artırmayı ve mahallemize doğa ve çevre konusunda en üst düzeyde katkı sağlamayı hedefliyoruz.” çıkışı..
 
Amaçlanan bu kadar kapsamlı olunca, insane merak etmiyor da değil yaşanılacak süreci.. İnşallah başarılı olurlar bu hedefe ilerleme yolunda. 
 
Detaylıca dile gelenlerin, TEMA’ ya gönül vermişlerin yüzünü ayrı bir gülümsettiğini san ki şu an görür gibiym. Ne de olsa planlananın altına imzasını atan da bir Güleryüz…
 
Sümeyra Güleryüz’ ün sözleri ile devam edeyim iyisi mi..
 
BU ÇAĞRI HEPİMİZE…
 
Diyordu ki; “Bu çalışmalarımızı gerçekleştirmek için her zaman daha çok gönüllüye ihtiyacımız var.
 
Bu sebeple kalbi doğa için atan herkesi TEMA Vakfı gönüllüsü olmaya çağırıyoruz”
 
ANT İÇER GİBİ…
 
Bahsettiğim açıklamanın kalan kısmında, şöyle bir cümle geliyordu. Adeta yemin eder, Ant içer gibi..
 
“TEMA Vakfı Çanakkale Merkez Barbaros Mahalle Sorumluluğu ekibi, yaşanabilir bir gelecek için kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütmek; verimli tarım topraklarının, su varlıklarının, mera ve orman alanlarının korunmasını sağlamak için çalışacak.”
 
Bu kadar açık dile gelen amaç, umarım başarılı bir sonuca ulaşır..
 
EKOLOJİK OKUR YAZAR….  
 
Açıklamada dile gelen şu sözler, bence pek dikkat çekici idi..
 
Deniliyordu ki; “Ekolojik okuryazar bireylerin yetişmesi için okullar ve gönüllü öğretmenlerle iş birliği gerçekleştirerek TEMA Vakfı’nın ücretsiz doğa eğitimlerini toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştıracak.”
 
Bu ifade karşısında, diyeceğim şu; “Hadi inşallah…”
 
Bu arada, verilen adres ve iletişim bilgisini de paylaşayım..  Belki, ulaşmak istenilen, Ekolojik Okur Yazarlık hedefine  bu sayede, katkı sunmuş olurum..
 
Not diyeyim ve verilen iletişim bilgilerini aktarayım; “Sümeyra GÜLERYÜZ|TEMA Vakfı Çanakkale Merkez Barbaros Mahalle Sorumlusu  E-posta: smyraerclk@hotmail.com “
 
Not demiş iken, bana da gelen bir not vardı bahsettiğim acıklamada geçen.
TEMA’ yı detaylıca ancak öz cümleler ile açan..
 
O not tam da şöyle idi; TEMA Vakfı Hakkında :
TEMA Vakfı iki toprak sevdalısı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kuruldu. Topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadelede toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla çalışan gönüllü bir kuruluştur. Ülke genelinde yaklaşık 900 bini aşkın gönüllüsü bulunuyor. TEMA Vakfı bugüne kadar Mera ve Toprak yasalarının kanunlaşmasına destek sağladı. Doğal varlıkları korumak için açtığı/müdahil olduğu 256 davanın 145’ini kazandı. Onlarca dava hala devam ediyor. 20 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 17,7 milyon fidanı toprakla buluşturdu. 22 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 700 milyon meşe palamudu ekti. 266 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesi yürüttü. 4 milyona yakın öğrenciye doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmaları ile ulaştı. 50 binden fazla öğretmene ve 35 bini aşkın kamu görevlisine çevre seminerleri verdi. 90'dan fazla kitap yayımladı ve kamuoyuna sundu. 2012 yılında Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası önderliğinde dünyada ilk kez verilen Yaşam İçin Toprak | Land for Life ödülünü ilk kazanan oldu.

İmza;  TEMA Vakfı