Haber ajansları, “Flaş aşı gelişmesi...” başlığı attı dün.. ‘Son Dakika’ vurgusu da yaptı üstelik..
Haber ajansları, “Flaş aşı gelişmesi...” başlığı attı dün.. ‘Son Dakika’ vurgusu da yaptı üstelik..
Oysaki, asıl son dakika, ABD’ de yaşananlar ve o sırada, Doların düşüşe geçişi idi bana göre..
Neyse, Aşı hepimize şart.. Bu kahrolası pandemiden kurtulmanın en kestirme yolu olacak Aşı…
İşte bu konuda, en etkin ve yetkili ağızlardan gelmiş sözler. Sağlık Bakanlığı’ndan.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından koronavirüs aşıları hakkında 81 ile resmi yazı gönderildiğinden möz ediyordu son dakika vurgulu haberler..
Gelelim gönderildiği dile gelen o yazıya; Gönderilen yazıda, Covid-19 aşılamalarının yapılacağı hastanelerde alınması gereken tedbirler ve aşılamanın nasıl yapılacağına dair esaslar yer alıyordu özetle..
Bakanlık bu aralar arı gibi.. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü de öyle.. Covid-19 aşıları hakkında 81 ile gönderilen resmi yazılardan biri de, anladığım kadarı ile bize geldi, yani Çanakkale’ ye..
Covid-19 aşılamalarının yapılacağı hastanelerde alınması gereken tedbirlerin sıralandığı yazı diyorum da, bize aşılar ne vakit vurulacak, o konuda herkes gibi bende yanıt bekliyorum aynı zamanda.
Önemli mesele için hazırlık gerek elbet.. İşte bu noktada, aşılamaların yapılacağı adreslerde bir hummalı telaş hali..
Anladığım kadarı ile önce merkezler en sağlıklı hale gelecek ve sonra da sağlıklı kalmak için aşı’ lar tatbik edilecek her birimize.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ nün yazısından bahisle kaleme alınan ve son dakika denilerek servis edilen haberlere göre, yazı tam da şöyle:
“Kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde aşı yapılması için 'aşı uygulama odası' belirlenmelidir.
Aşı uygulama odası poliklinik oda standartlarını karşılamalıdır.
Sağlık kuruluşu yöneticileri tarafından aşı uygulama oda sayısı sağlık kuruluşuna müracaat edecek kişi sayısına göre artırılarak oda önünde bekleme ya da yığılmalar önlenmelidir.
Hastane yatak sayısına göre asgari aşı uygulama oda sayıları: Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5 aşı uygulama odası, yatak sayısı 51-199 arasında olan hastanelerde 10 aşı uygulama odası, yatak sayısı 200 - 399 olan hastanelerde 15 aşı uygulama odası, yatak sayısı 400 - 999 arası olan hastanelerde 20 aşı uygulama odası, yatak sayısı 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olmalıdır. Her 10 aşı uygulama odasına bir sorumlu hekim olacak şekilde görevlendirme yapılmalıdır. Aşı uygulama oda sayısı 10’dan az olan hastanelerde en az 1 hekimin görevlendirilmesi zorunludur.”
Dahası da var elbet.. “Aşı uygulaması için hastanelere başvuran vatandaşlarımıza hizmet sunumunda sosyal mesafe: Aşı uygulaması yapılacak genel alanlarda, asansörlerde, servis ve polikliniklerde sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin korunması sağlanmalı ve kalabalıklaşma önlenmelidir.” denilmesi mesela..
Bu arada, merdivenleri dar binalarda, yığılmalar olacak asansörlere.. Bu durumda, sağlık çalışanlarının işi zorlaşacak gibi görülüyor. Yanlış mıyım..!
Sanırım böyle düşünmekte haklayım. Çünkü, yazını kalan kısmında; “Asansörlerin kapasitesi sosyal mesafe kuralına uygun olarak belirlenmeli buna uygun işaretlemelidir.
Normal veya yürüyen merdivenlerin önlerine, öndeki kişiyle arada en az 3 basamak mesafe bırakılması gerektiğine dair uyarıcı tabelalar yerleştirilmelidir.” şeklinde ifadeler ile bu hassas konuya değiniyordu Bakanlık..
Aşılara kavuşacağız. Önce risk grupları elbet.. Onlar için, Aşı uygulama odaları kurulacak, çalışmalar sürüyor..
Bu konuya dikkat çekilen bahsettiğim yazıda; “Aşı uygulama odaları hastane bünyesinde kolay ulaşılan bir yerde olmalı ve aşı odasının bulunduğu yerde geniş ve ferah bekleme alanı oluşturulmalıdır. Aşı odaları acil servisten uzakta, normal poliklinik hastalarıyla aşı uygulanacak kişilerin karışmayacağı bir lokalizasyonda olmalıdır. Hastane poliklinik odaları aşı uygulama odası olarak kullanılması planlanmış ise günlük çalışma saati 08.30-00.00 saatleri arasında düzenlenmeli ve poliklinik hastalarıyla aşı uygulanacak kişilerin karışması önlenmelidir. Normal poliklinik mesaisi süresince aşı uygulama oda sayısı düşük tutulabilir. Ancak 17.00-00.00 saatleri arasında yukarıda belirtilen sayıda aşı uygulama odası faal olmalıdır.” deniyordu özetle..
Bir önemli başlık daha..
"AŞI UYGULAMA ODASI BEKLEME ALANI VE MUAYENE ODASININ HAVALANDIRMASI YETERLİ OLMALI"
Bakanlık, aşılama öncesinde, güvenli ortamı oluşturmanın derdinde.. Sağlık bizler gibi, sağlıkçılarımız için de gerekli. Bulaş riskini sıfıra indirme uğraşının nedeni, bundan yani..
Bu nedenle, Bakanlık, bahsettiğim yazıda, açık açık altını çiziyordu önemli meselenin.
Diyordu ki; “Aşı olacak vatandaşların hastaneye girişinden itibaren işaret ile yönlendirilmesi gerektiği belirtilen yazıda, “Aşı yapılacak vatandaşların hastane girişinden aşı uygulama alanına ulaşımında hastanenin girişinden itibaren yönlendirme levhaları olmalı veya yönlendirme elemanı ile ulaşım kolaylaştırılmalıdır. Yönlendirme elemanları hastaneye girişte randevusuz gelen vatandaşlara randevu çizelgesi uygun olan hekimin listesine işleyerek ilgili aşı uygulama odasına yönlendirir. Aşı uygulama odası bekleme alanı ve muayene odasının havalandırması yeterli olmalıdır. Varsa pencere ve kapılar açılarak temiz hava girişi sağlanmalıdır. Vatandaşlar ve refakatçilerinin bekleme alanında diğerlerinden en az bir metre aralıklar ile oturmalıdır. Oturma düzeni koltukların işaretlenmesi veya koltuk eksiltilmesi ile sağlanmalıdır”
VE DE BİZLERİ KAPSAYAN O BÖLÜM;
"VATANDAŞLAR RANDEVU İLE GELECEK"
Bakanlık, ne zaman aşı vurulacağını merak eden bizlere yanıt olacak sözleri, şöyle kaleme alıyordu o yazıda;
“Aşı olacak vatandaşların hastanelere randevu sistemi ile geleceğinin belirtildiği yazıda, “Aşı uygulaması yapılacak vatandaşlarımız hastanelere randevulu alarak gelecektir. Aşı uygulama alanlarında el antiseptiği erişilebilir bir yerde olmalıdır. Aşı uygulama bekleme alanı temizlik ve dezenfeksiyonu düzenli ve sık yapılmalıdır (günde iki kez ve kirlendikçe temizlenmeli). Aşı uygulama odalarına refakatçiler alınmamalı ya da ihtiyaca göre aşı uygulanacak kişinin yanında en fazla bir refakatçi olmalıdır. Aşı uygulama odasında el yıkama ünitesi olmalıdır, sağlık çalışanı aşılama işlemi öncesinde ve kirli malzeme ya da kanla temas durumunda ellerini yıkamalıdır. Aşı uygulama odasında sağlık personelinin kullanılmış iğneleri elinden bırakmadan ve etrafta dolaşmadan güvenli atık kutusuna atabileceği şekilde planlama yapılmalıdır”
Önlem şart.. İşte en belirgini;
"AŞI UYGULAMA ODASINA HER DEFASINDA SADECE BİR AŞILANACAK KİŞİ ALINMALIDIR" diyordu bakanlık..