Bu haber pek bir dikkatimi çekti.. Paylaşmak istedim..
Bu haber pek bir dikkatimi çekti.. Paylaşmak istedim..
Hani kuraklık vesaire diyoruz da, alternatifsizlikten de söz ediyoruz ya.. Sanki, sesimi duymuş büyükler..
Geçen haftalarda bahsetmiştim.. Gereğini yapmak için, çalışmalar başlatmış diye.. Vallahi, hiç aklıma gelmedi böyle bir çözümün içinde olacağımız..
Bir yandan da doğru istihbarat almışım diye sevinmedim değil..
“Yahu, sen ne anlatıyorsun?” dediğinizi duyar gibiyim şu an..
Kendim bildiğim için yazacaklarımı, siz de tahmin edersiniz diye düşündüğümden, detaylardan söz etmeden, direk girdim konuya… Bunu çok yapıyorum şu aralar.. Kusuruma bakmayın lütfen.
Atikhiar’ ın tam takır, kuru bakır halinden söz etmiştim geçen haftalarda. Ve alternatif çözüm arayışında bulunduğunu işittiğim, AK Parti Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’ dan da bahsetmiştim, hatırladınız mı?
AK Parti Grup başkanvekili de olan sayın Turan, Türkiye için ön görülen ve çalışmaları süren dev projelerden tam ikisinin Çanakkale’ de hayata geçmesi için bence ağırlığını koymuş..
Konu şu.. Dilerseniz, okuduğum haberden alıntılar ile aktarayım yeraltı barajları meselesini..
“Tarım ve Orman Bakanlığı bu ay 6 yer altı barajını daha tamamlayacak” balığı ile geçen haber pek ilgimi çekti önce..
Sonra detayları okuyunca, anladım ki bizim içinde hayli önemli bu olay..
Haber tam olarak şöyle idi.. Okuyalım, daha bir iyi anlayalım..
-Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) öncülüğünde yürütülen projeyle bu ay 6 yer altı barajı daha tamamlanacak ve böylece tamamlanmış proje sayısı 25'e ulaşacak.
-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, DSİ, geliştirdiği projelerle suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları hizmete sunuyor.
-İklim değişikliği ve nüfus artışının etkisiyle depolama yapılarının önemi giderek artarken DSİ de muhtemel kuraklık etkilerini en aza indirmek için yer üstü barajları yanında, yer altı su temini yapılarına da gereken önemi vererek bu kapsamda çalışmalar yapıyor.
-Yer altı barajları ve suni besleme tesisleri bu alanda ilk sırada yer alıyor.
-Bu kapsamda, Yer Altı Barajları ve Suni Besleme Projeleri, 2019 yılı temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapılan tanıtım toplantısıyla kamuoyuna açıklanırken, yer altı barajları konusu 11. Kalkınma Planı'na da eklendi.
-Buna göre,"Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yer Altı Barajları Eylem Planı" ile yarı kurak coğrafyada bulunan ülkenin su rezervine katkıda bulunulması maksadıyla 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yer altı barajı ve suni besleme tesisi inşa edilmiş olacak.
Projenin toplam maliyeti 1 milyar lira olarak öngörülürken, bu projelerin tamamlanmasıyla 40 milyon metreküp su depolama imkanı, 600 bin kişiye içme suyu olanağı, 60 bin dekar arazinin sulanması ve 45 milyon lira gelir artışı gibi faydalar sağlanacak.
-2020 sonu itibarıyla 19 proje tamamlandı
-Son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı da çok önemli bir katkı sağlayacak proje kapsamında 2020 sonuna kadar 19 iş tamamlanırken bu projeler, Çankırı'da 3, Konya, Manisa ve Bursa'da 2'şer adet olmak üzere, İzmir, Eskişehir, Antalya, Kütahya, Balıkesir, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Malatya ve Kayseri'de hayata geçirildi.
Haber özetle bu cümleler ile kaleme alınmıştı.. Şimdi, geliyorum en önemli kısma…
BU BÖLÜME KESİNLİKLE DİKKAT..
İKİ YER ALTI BARAJI ÇANAKKALE’ YE..
-2023 yılı sonuna kadar yapılması planlanan projelerin il bazında dağılımı ise şöyle:
Adana (3 adet) Adıyaman (1 adet), Afyonkarahisar (4 adet), Amasya (1 adet), Ankara (4 adet), Antalya (5 adet), Ardahan (1 adet), Artvin (4 adet), Aydın (6 adet), Balıkesir (2 adet), Bartın (1 adet), Bayburt (1 adet), Burdur (1 adet), Bursa (4 adet), Çanakkale (2 adet) Çankırı (3 adet), Denizli (4 adet), Diyarbakır (2 adet), Elazığ (5 adet), Erzincan (1 adet), Erzurum (3 adet), Eskişehir (2 adet), Hatay (1 adet), Isparta (1 adet), Kahramanmaraş (1 adet), Karabük (1 adet), Karaman (1 adet), Kars (1 adet), Kastamonu (1 adet), Kayseri (4 adet), Konya (5 adet), Kütahya ( 2 adet), Malatya (3 adet), Manisa (3 adet), Muğla (1 adet), Nevşehir (1 adet), Niğde (1 adet), Osmaniye (1 adet), Samsun (3 adet), Sinop (1 adet), Sivas (1 adet), Şanlıurfa (1 adet), Tekirdağ (1 adet), Trabzon (1 adet), Tokat (1 adet), Uşak (1 adet), Van (1 adet), Yalova (1 adet)."
Ocak 2021 itibarıyla 6 projenin daha bitirilmesiyle, tamamlanan proje sayısı 25'e ulaşacak. Bunun dışında, 17 proje inşaat, 8 proje ihale ve 50 proje ise planlama-proje aşamasında bulunuyor.
Peki ya, bu ne demek.. Yer altı barajlarımız sayesinde, geleceğin su sıkıntısı meselesine çözüm üretmek demek..
Hadi hayırlısı.. Su yer altında toplanacak ve ihtiyaç durumunda sanki kuyudan çeker gibi, hooop şebekeye...