Heni derlerdi ya, 'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır..'
Heni derlerdi ya, 'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır..'
Gelişme Mart ayı için dile gelince, aklıma gledi, eskierden hatırlatma yapayım istedim..
İletişimde, kesintisiz bağlantıya hız katacak 5 G' ye ilişkin açıklamalar, sanıyorum en çok da internet olmadan yaşayamam' cılara müjde türünden geldi..
Şahsen teknoloji özürlü olduğumdan mıdır nedir bilemiyorum, teknolojik gelişmeler konusunda bir şey denilince önce bir duraksıyorum..
Oysa ki, çoğumuzun duraksaması, internet hızı azaldığında...He he he.. komik değil mi... Nasıl espri ama..
"Yerli ve milli 5G projesinin ilk fazı martta tamamlanacak" başlıklı haberi görünce, internet meraklıları için bahsedeyim istedim..
Her gün siyaset, her gün yaşama dair vicdan meselesi yapacak değiliz ya.. Bu gün de teknolojiden söz edelim, değil mi...
Bahsettiğim haberin bir spotunda; - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu:
- "Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak"
- "Beşinci dönemdeki yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya çıktı" şeklinde ifadeler yer alıyordu.. Başkent turunda iken rastladım bu habere..
Ankaralı meslektaşım Mevlüt Hasgül kaleme alıyordu, Yerli ve milli 5G projesine ilişkin açıklamaları.
Abonesi olduğumuz İHA' da fark ettim, Mart ayı için müjde niteliği taşıyan sözleri.. Oysa ki, çoğumuz için Mart, sorunlu geçer.. Öyle biliriz eskilerden..
Neyse, ben bu Mart için denilenlere döneyim. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz ve bundan gurur duyuyoruz. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak” diyerek, hızdan söz etmiş Yerli ve Milli şekli ile artacak hızdan..
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Toplantısı öncesinde basın mensuplarına anlatmış detayları sayın Bakan.
Kendi teknolojilerini üretme konusunda atılan kararlı adımların her geçen gün bir başka alanda meyvesini verdiğine dikkat çekip eklemiş Bakan Karaismailoğlu,
“Artık dünya şunu çok iyi biliyor ki bundan yıllar önce ülkemize atfedilen ‘gelişmiş ülkelerin pazarı’ olmak konumunu biz çoktan reddettik. " diye..
Ardından da; "Bugün insan, yük ve veri ulaştırmada önümüze koyduğumuz vizyonun en önemli bileşenlerinden biri kendi araçlarımızı, teknolojilerimizi, yazılımlarımızı üretmektir.
İftiharla söyleyebilirim ki, günümüzde Bakanlığımızın sorumluluk alanında pek çok ulaştırma aracını ve çözümünü yüksek bir yerlilik oranıyla üretiyoruz.
Dahası dünyaya ihraç ediyoruz." vurgusu yapmış sayın Bakan..
Dahası sözlerinde ise; "İnşallah her geçen gün ülkemizde ürettiğimiz teknolojilere bir yenisi eklenecek.
Ülkemiz takip eden değil, takip edilen olacak.
Devlet olarak açtığımız bu yolda tüm iş dünyamız, üniversitelerimiz, gençlerimiz bizimle birlikte yürüyerek Türkiye’yi layık olduğu geleceğe taşıyacak” diyerek, vermiş pek güzel bir mesaj..
Sonra da, başında söz ettiğim 5G...
Tam olarak açılan başlık; "Beşinci dönemdeki yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya çıktı" diye geliyordu ki, haliyle dikkat kesilmemek elde değildi.
Türkiye’de veri ulaştırma alanının altyapısının kurulması ve mükemmel şekilde işleyişinin sağlanması konusunda hassas ve yoğun çalışmalar yaptıklarına vurgu yapar iken sayın Bakan Karaismailoğlu, aynen şunları söylüyordu;
“Düzenleyici ve denetleyici konumumuzun gereği olarak ülkemizin yararına olacak tüm adımları zamanında ve etkili bir şekilde atmaya çalışıyoruz.
Türkiye’de yerli teknolojik üretimin teşvik edilmesi de önceliklerimiz arasındadır. 2015 yılındaki 4.5G ihalesinde işletmecilere verdiğimiz yetki belgelerinde özellikle bir hususta çok titiz davrandık.
Şebekeye ve haberleşme hizmetlerine ilişkin donanım ve yazılım yatırımlarının en az %10’unu, ürün ve sistem geliştirmek üzere kurulan KOBİ’lerimizden karşılamayı şart koştuk. Yine aynı yetkilendirmelerde ilk üç yılda kademeli olarak yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 45 oranlarında yerli malı belgeli ürünlere yönelmeyi de kayıt altına aldık. Ayrıca dörder yıllık periyotların sonunda yazılım ve donanım ürünlerinin yüzde 45’inin yerli malı olmasını istedik. 2015-2016 döneminde mobil işletmecilerin yerli malı belgeli donanım ve yazılım yatırımlarının toplam yatırım içindeki oranı ancak yüzde 0,98 idi. Bizce kabul edilemez bu sorun karşısında yetkili kurumlarımız, sektördeki arz ile talep birimlerini bir araya getirerek üretim eko sistemini harekete geçirdi.
Nitekim bu çabamız ve çalışmalarımız meyvesini verdi. Dördüncü yatırım döneminde donanım ve yazılımdaki yerlilik oranı yüzde 23’leri geçti. Beşinci dönemdeki yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya çıktı. Yani, bir önceki döneme göre yüzde 44’lük bir yerlilik artışı kaydettik. 66 farklı üreticiden yaklaşık 153 farklı ürün temin edildi. Ancak önümüzdeki dönemde bu ürün çeşitliliğini daha da artıracağız. Elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim ekosistemini geliştirerek 2017 yılında Haberleşme Teknolojileri Kümeleşmesini (HTK) kurduk.”
Bu arada, tam tarihini anımsamasam da, 3G tanımı girdi önce günlük sohbetlerimize. Ardından, 4 ve 4,5G tanımı.. Çok şey değişti haberleşmede, veri transferinde, vesairede..
Canlı yayan araçları vardı, koca koca antenli.. Sonra, bir kameraya takılan aparat ile başladı yayınlar.. Bu da, bizim meslekte çığır gibi idi..
Canlı yayın araçlarında görevli, kısa adı Aplinkçi olan arkadaşların işi bitti, 4,5G ile.. 5G ile, bakalım kimlerin pabucu dama gidecek..
Kendimce düşüncelerimi, biraz da sitemkar yorumlarımı bir kenara bırakayım iyi si mi...
Döneyim konuya, Başkent'ten denilenlere yeniden..
"5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz, projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak" şeklindeki söze..
Her ne kadar, yerli ve milli konusunda, birileri pek hoş sözler etmese de, Yerli ve Millilik bence de pek önemli..
Keşke, ilk yerli cep telefonumuzu üreten Aselsan, sonrasında akıllı cepleri de yapabilse idi..
Önlerinde çok önemli ve bir o kadar da güzel hedeflerin olduğunu bildirir iken sayın Bakan Karaismailoğlu' nun sözleri bu anlamda bence de çok kıymetli..
Sayın bakan, “Haberleşme Teknolojileri Kümeleşmesi üyesi 14 firma ve 3 mobil işletmecinin katılımı ile ülkemizin 5G’ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkânlar ile cevap vermeliyiz.
Bu amaçla geliştirdiğimiz ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ni TÜBİTAK’ın da destekleriyle sürdürüyoruz. 5G altyapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ile operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkânlarla geliştiriliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz ve bundan gurur duyuyoruz. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak. Diğer fazlara ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. Tüm fazları tamamladığımızda alnımızın akı ile 5G’ye geçeceğiz” diyerek, Yerli ve Milliliğin önemine bence, pek anlamlı şekilde vurgu yapıyordu Ankara'dan..
Bu günlük bu kadar, teknoloji üzerine aktaracaklarım. Haydin hoşça kalın…