Yaşlandığında sağlık sorunları ile karşılaşmak istemeyenler, gençliğinde bolca spor yapmalıdır

Yaşlandığında sağlık sorunları ile karşılaşmak istemeyenler, gençliğinde bolca spor yapmalıdır. Düzenli bir şekilde spor yapanların bağışıklık sistemleri daha güçlü olmakla birlikte hastalıklara karşı son derece dirençlidirler. İyi bir yaşam tarzının temeli için spor yapmak gerekmektedir.
 
Spor Yapmanın Faydaları Neler?
Düzenli spor yapan biri, aşırı kilolarından kısa zamanda kurtulabilmektedir. Sadece yarım saat yürüyüş yaparak 500 kalori yakmak mümkündür. Sporu eğlenceli bir hobi haline getirmek, stresten uzaklaşmanın en etkili yoludur. İyi ve kolay bir şekilde uyumayı sağlayan spor, kas bazlı güç ve dayanıklılık seviyesini artırmaktadır.
 
Düzenli Spor Yapmak Zayıflatır mı?
Spor yapmak, birçok açıdan vücuda iyi gelmektedir. Fazla kilolardan kurtulmanın en etkili ve sağlıklı yolu, spordur. Sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek için düzenli olarak spor yapılmalıdır. Sadece spor yapmakla kalınmamalı, diyet programına da dikkat edilmelidir. İlk başlarda düzenli spor yapmak zor gelse de vücut bir süre sonra benimseyerek alışkanlık haline getirmektedir.
 
Düzenli Spor Yapmak İçin
Gerekli Olan Adımlar
 
 Düzenli spor yapmak için motivasyon son derece önemlidir. Motivasyonu canlı tutmak için hedefler konulmalı ve hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilmelidir. Yüzmeyi seven biri düzenli olarak yüzmeli, yürümeyi seven biri de düzenli olarak yürümelidir. Spor yaparken müzik dinlemek, motivasyona olumlu anlamda etki yapmaktadır.
 
 İnsanların sevdiği bir sporu düzenli olarak yapması, spor yaparken zevk almasını sağlamaktadır. Spor kıyafetlerinin ayrı olması ve kişinin bu kıyafetleri severek alması, spor yapma isteğini canlandırmaktadır. Yapılan spora uygun gündelik bir program yapmak, düzenli spor yapmayı kolaylaştırmaktadır. Kişinin düzenli spor yapmayı hayatının bir parçası olarak kabul etmesi, spor yapmayı bırakmaması açısından önemlidir.
 
 Evde Düzenli Spor Yapmak
 Mümkün mü?
 İş hayatının yoğunluğundan veya maddi engellerden dolayı spor salonuna gitme imkanı olmayanlar, evde spor yapmanın mümkün olup olmadığını merak etmektedir. Evde spor yapmak mümkündür ve evde yapılabilecek çok sayıda egzersiz bulunmaktadır. Her ne kadar spor evde yapılıyor olsa bile kişinin bir programa ihtiyacı vardır.
 
 Spor evde yapılıyor olsa bile düzenli bir hale getirmek mühimdir. Evde spor yaparken alet kullanmak veya kullanmamak, tamamıyla kişinin inisiyatifindedir. Evde spor yapan birey, iyi beslenmeli ve uyku düzenine dikkat etmelidir. Mutlaka günde en az yarım saat spora vakit ayrılmalıdır. Spor yapmaya başlanmadan önce esneme hareketleri uygulanmalıdır.
 
Düzenli Spor Yaparken Nasıl Beslenilmelidir?
 
 Düzenli bir şekilde spor yapmaya başlayacak olanlar, kaliteli bir uykunun yanı sıra beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağ oranı yüksek yiyecekler tüketilmemeli, karbonhidrat tüketiminde de denge kurulmalıdır.
 
Protein tüketimi ihtiyaç seviyesinde olmalı ve bolca su içilmelidir. Spora başlamadan önce ne tok ne de aç olunmalı, yemek yedikten 2 saat sonra spor yapmaya başlanmalıdır.
 Düzenli spor yaparken beslenmeye dikkat etmek, insan sağlığına iyi gelmektedir. Spor sona erdikten sonra ara öğün yenmelidir. Ara öğünde yoğurt olabileceği gibi meyve de olabilir. Doğru beslenme ile yapılan düzenli spor, hastalık riskini azaltmaktadır. Günde 3 ana öğün, 3 ara öğün olacak şekilde beslenilmelidir.
 
Herkeste bir “Spor öncesi ne yiyeceğim, spor sonrası ne yiyeceğim?” sorunsalı var. Sırf bu yüzden, kulaktan dolma bilgilerle spor öncesi ve sonrası yemek “kaidelerine” sadık kalamadığı için spor yapmayan, hatta yürümeyen insanlar biliyorum.
 
Zaten sporu ertelemek için devamlı bahane arıyoruz. Tutunabileceğimiz en büyük bahane de bu olabiliyor. Şimdi tüm bildiklerinizi bir kenara koyun, size en son güncel ve sağlıklı bilgileri getirdim.Spordan önce ekmek-karbonhidrat, spordan sonra en geç 45 dk içinde 3 tavuk göğsü yemek sadece bir şehir efsanesinden ibaret. Hiçbirimiz Dünya Kadın (veya erkek) Vücut Geliştirme Şampiyonası’na hazırlanmıyoruz. Zaten hazırlanıyor olsak, çok daha dikkatli hesaplanmış bir beslenme düzenimiz olurdu. Bizler sadece sağlık için, haftada 4-5 kez (inşallah!) spor yapan insanlarız. Buyrunuz, bizler için beslenme önerileri:
 
•Spora başlarken ve sporda mutlaka su içiniz. Su içmeyi sadece spor esnasında değil, spor yaptığınız gün, tüm gün devam ettiriniz.
•Aynı mantık, beslenme için de geçerlidir. İnanın ama inanmayın, spordan hemen önce yediğiniz şeyin bir gece önce yediğinizden veya 2 gün önce yediğinizden bir farkı yok. Asıl, 2 gün önce yediğiniz şey, performansınıza da sağlığınıza da daha iyi bir katkı sağlayacaktır. Yani 1 saat önce veya 2 saat sonra yediğiniz şeylerin çok da bir önemi yok.
•Ferrari’ye bile doğru yakıtı koyarsanız gider. Anlık, hız yapmadan önce koyacağınız 5 litre iyi benzin, arabanın performansını arttırmaz, hatta arızaya neden olur. Tüm deponun iyi benzinle dolmuş olması ve bir süredir deponun içinin temiz olması lazım. Vücut, beslenme ve sporda en iyi sonucu alabilmeyi de bu örnekteki gibi düşünebilirsiniz.
 
•Spordan bir saat önce sindirimi kolay bir şeyler tercih edebilirsiniz. Bu bir yeşil smoothie veya sebze suyu olabilir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller spor esnasında ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir. Sebze suyu istemezseniz buharlanmış sebze veya çiğ kuruyemiş ezmeleri çok iyi olabilir (badem, kaju ezmesi gibi).
•Hipoglisemisi olanlar için spor öncesi iyi yağ alımı çok önemli. Benim eskiden şekerim düşerken, spor öncesi mutlaka bir tatlı kaşığı hindistancevizi yağı veya cevizle peynir yerdim. Spor öncesi ekmek gibi karbonhidratlar, spor esnasında hızla şekerinizin düşmesine neden olabilir.
 
•Eğer iyi yağ yerseniz, iyi yağ yakıp, sonra da yine yağ istersiniz. Bu istediğimiz bir döngü. Eğer şeker veya tahıl yerseniz, muhtemelen şeker yakacaksınız ve devamında canınız yine şeker ve karbonhidrat isteyecektir. Yapacağımız en kötü senaryo, spor öncesi ekmek, tahıl gibi karbonhidrat almaktır. Bu bizi hiç istemediğimiz bir döngüye sokar.
 
•Spor sonrası, mutlaka vücudu alkalize edecekler şeyler yememiz lazım. Spor esnasında salgıladığımız laktik asidin kaslara yerleşmesine izin vermeden, vücuttan uzaklaşması için bol yeşillik ve bitkisel bazlı proteinler, saf hayvansal protein (mevsim balığı, otlamış hayvanların eti gibi) almalıyız.
 
Spordan 1-2 saat sonrasına hiçbir tahıl ve şekeri (meyve dahil) almamamız öneriliyor.
 
 
En genel tabloda spordan önce, sonra, her zaman sağlıklı beslenme gerekiyor. Beslenme kötü ise yaptığımız sporun neredeyse hiçbir faydası olmuyor. Bunlar abi-kardeş gibi bileşenler. Mutlaka ikisi birbirini tamamlaması gerekiyor. Biri olmadan diğeri tek başına maalesef işe yaramıyor.