Ya da şöyle mi demeli;’ MHP’ DEN 21. YÜZYIL İÇİN, 100 MADDELİK ANAYASA…’
Ya da şöyle mi demeli;’ MHP’ DEN 21. YÜZYIL İÇİN, 100 MADDELİK ANAYASA…’
Diyeceksiniz ki, ‘nereden çıktı bu..?’ Başkent gündemine göz atar iken rastladım denilenlere.. Haliyle aktarayım istedim.
Hayli net şekilde konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli: “Yeni bir anayasa yapmak, Türkiye’nin ‘21’inci Yüzyılda Lider Ülke’ gayesine muazzam bir hizmettir” vurgusu yapıyordu Ankara’dan.
MHP tarafından hazırlanan 100 maddelik yeni anayasa önerinin temel özelliklerinin detaylarını, dikkat kesilerek okuduğum haberden öğrendim
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
- “Türk milleti bu süreçte, anayasa yapılmasıyla ilgili açık iradesini net bir şekilde göstermiştir” diyordu önce ve ekliyordu;
- “Samimiyiz, taşıdığımız misyon ve yeni anayasa önerimizle elhak hazırız”
- “Öneri metnimizin maddeleri yazılırken mevcut Anayasa’dan farklı olarak konu bütünlüğü özenle sağlanmaya gayret edilmiştir”
- “Mevcut Anayasa, yapılan kısmi değişiklikler nedeniyle ‘Dil tutarlılığını’ kaybetmiştir”
- “Hazırladığımız anayasa önerisinde, insan haklarının dinamik yapısı göz önüne alınarak temel hak ve hürriyetler anlayışı güncellenmiştir”
- “Milli irade görüşüne göre ‘Anayasa devleti kurmaz, millet anayasayı yaparak devleti kurar.’”
- “Parça parça yapılan bu değişiklikler nedeniyle Anayasa’nın sistematiği ve konu bütünlüğü temelinden bozulmuştur”
Abonesi olduğumuz İHA’ nın haberi çok dikkatimi çekti. Başkentli meslektaşım Yunus Emre Kartal’ ın haberinden bahsediyorum kısacası.
Haberin öne çıkan paragraflarından birinde, İHA muhabiri Kartal, gelişmeyi şöyle anlatıyordu;
-MHP lideri, Partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Milliyetçi Hareket Partisi yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını Allah’a şükürler olsun ki bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır.
‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Maddelik Yeni Anayasa’ adıyla ve bu çerçeve içinde 100 maddelik anayasa önerimizin, iftiharla belirtmek isterim ki, hazırlık aşaması tamamlanmıştır.
Stratejik hedeflerimizden birisiyle ilgili sözümüz yerine getirilmiştir. Bu kapsamda titizlikle sürdürülen ön çalışma şu anda elimizdedir. Partimiz, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını yeni anayasa açısından hem bir fırsat hem de tarihi bir dönüm noktası olarak ele almaktadır.-
Ankara’dan gelen bu ifadeler, sanırım bahsettiğim konuyu özetliyor. Dahası da var dı MHP liderinin ettiği sözlerin.
Mesela; “Bilindiği üzere, Türk milleti yüz yıl önce Kurtuluş Savaşı verirken egemenlik yetkisini Büyük Millet Meclisi’ne devretmiştir.
Gazi Meclis kurucu iktidar yetkisine dayanarak 20 Ocak 1921 tarihinde Teşkilat-ı Esasi’ye Kanunu’nu kabul etmiş, 29 Ekim 1923 tarihinde de bir anayasa değişikliği ile Cumhuriyet rejimine geçiş sağlamıştır.
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, milletin iradesinden feyzini alarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul edip aziz milletimizin takdir ve tensibine sunmasını amaçladığımız sivil anayasa ile ‘Yeni yüzyılı lehimize çevirme’ imkanı doğmuştur. Her zaman millet iradesini ve egemenlik haklarını esas alan, bu doğrultuda fikri ve siyasi mücadelesini kararlılıkla ifa ve icra eden partimiz ‘Cumhuriyet’in 100. yılında 100 maddelik Yeni Anayasa Önerisi’ni milletimize ve siyasi muhataplarımıza bugün itibariyle duyurmaktadır” vurgusu gibi..
Muhtemeldir ki, muhalefetin üzerine çok söz edeceği bir konu bu. Peki ya, asıl niyet ne?
Sanırım bu sorunun yanıtı, MHP liderinin şu sözünde geliyor. Diyordu ki sayın Bahçeli;
“Yeni bir anayasa yapmak, Türkiye’nin ‘21’inci Yüzyılda Lider Ülke’ gayesine muazzam bir hizmettir”
Tek satır da kalmıyordu, dahası sözler de geliyordu, 100. Yılda, 100 Maddelik Anayasa için.
MHP lideri Bahçeli, “Milliyetçi Hareket Partisi’ne göre, ‘Cumhuriyet’in 100. yılında yeni anayasa yapmak, yeni bir toplum sözleşmesini milletimize kazandırmak bir tercihten öte tarihi, ahlaki ve milli bir sorumluluktur.’
Biz bu sorumluluk duygusuyla hareket ederek üstümüze düşen siyasi görevi yapmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Eğer istikbalin yol haritasını çizeceksek; ruh kökümüzü yansıtan, yalnızca bize özgü, bizi anlatan, geçmişle gelecek arasında herkesi kucaklayacak bir köprü kuracaksak yeni bir anayasadan başka bir seçenek kalmamıştır.
Bu anayasa önerimiz önümüzdeki yüz yılın demokratik meşalesi, milletimizin geleceği inşa ve ihya hamlesidir. Her şeyden önce bu çağın insan hakları, devlet düzeni, demokrasi kazanımları ve hukuk anlayışına müzahir yeni bir anayasa yapmak, Türkiye’nin ‘21’inci Yüzyılda Lider Ülke’ gayesine muazzam bir hizmettir” ifadelerini kullanıyordu.
Bayram sonrasına mı kalır bunun tartışması, ya da bu günlerde mi başlar muhalif lakırtılar tabiki de bilemem. Lakin, ne vakit gelecek düşünülerek bir adım atılsa, mutlaka muhalif düşünceler çıkar piyasaya.
Bekleyip göreceğiz.. Muhalif kanattan gelebilecek; ”Neden böyle bir çalışma yapıldı?” sorusuna, saırım MHP liderinin aktarmaya çalıştığım ifadeleri hayli yanıt sunuyordu. Daha ayrıntılı konuştukları da vardı, lakin konu çok uzayacak. Özetlemeye çalıştım, 100. Yılda, 100 Maddelik Anayasa gelişmesini.
Daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, Google amcaya sorabilir.. Benden bu kadar. Haydin hoşça kalın.. Sağlıkla kalın.. Elbette ki; Maske, Mesafe ve Hijyeni de unutmayın..
Bu arada, sayın Bahçeli’nin şu sözünden de bahsetmezsem ayıp olur.. MHP lideri; “Türkiye’nin dünyada yükselen güçlü rolünü destekleyecek yeni bir anayasaya ihtiyaç ileri düzeydedir” diyordu.. Bence bu ifade dahi, (Neden böyle bir çalışma?’ sorusuna, güzel bir yanıt..