ALLAHTAN, O YILLAR DA VARMIŞ ANILARI GÜNÜMÜZE TAŞYIYAN SİYAH-BEYAZ’LAR…

Fotoğraflar olmasa yada dilden dile aktarılan anılar…!
Ne olurdu acaba halimiz diye, herkesin dilindeki ‘nerede o eski yıllar’ diyerek, eskiyi övmesinin hakikaten de mantıklı bir açıklaması varmış…
Neden böyle dedim? Çünkü fotoğraflar karşımda… Hepsi de Siyah-Beyaz..
Geçmişi anlatır anıları da canlandırır Siyah Beyaz  fotoğraflar…
Bak bak anımsa…
Bir tarih tutkunu elindeki değerleri iyi korumuş.. İyi ki de korumuş.
Çanakkale ile ilgili Siyah-Beyaz yılları, sık sık paylaşan ve oluşturduğu grup da sosyal medyanın fenomeni olan kişi.. ismi Ahmet Kolkoparan. Yaşa Ahmetçim yaşa…
Eski diyerek, bir kenara atılmış tarihi fotoğrafları derleyip, oluşturduğu arşiv bence de paha biçilmez. Keşke bu fotoğraflar,  misal kent müzesinde sergiye çıksa…
Çanakkale’ nin her bir yaşam alanında geçmişi anlatır o kadar çok fotoğrafı var ki ve bunların her biri de öyle kıymetli.
Mesela savaşın ardından Seddülbahir…  Fotoğraf Siyah Beyaz..  Anlamı siyah beyazında ötesinde, hele ki hepimizin stres atmak için dolaştığı kordon boyu. Yıllar, yine o yıllar..
Kordon boyunun 1950’ lerde subay ordu evi önlerini gösterir fotoğraf karesi, siyah beyaz filmden çıkmış Çanakkale’ nin bence en güzel görseli.
Tek tek bakıyorum fotoğraflara.. insanlar da tek tek. Hatta bazılarında tek canlı unsuru yok. Siyah Beyaz fotoğraflar, verdiği mesaj oldukça huzur..…
Siyah beyaz da olsa öyle renkli bir görüntü canlandırıyor ki zihinde bu kareler, oluşan renk cümbüşünde, hangi rengi saysam. Siyah beyaz fotoğrafların rengi her ne kadar siyah beyaz ise de anlattığı hayli net. Renkli, huzurlu ve mutlu hayatlar..
1930’ lar da bugünkü iskele ve civarına bakışı da fotoğraflamış bir yaşayan. Üstelik üzerinde Osmanlıca bir not var. Okumaya çalıştım, olmayınca insanda Osmanlıca nasıl okusun ki…!!!
Yine aynı yıllar, 1930’lar… üstelik benim doğduğum topraklar…
Yer; Değirmen burnu tabyası…
Burası halk arasında ki ismi ile üç tabur.. Uzun yıllar Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına bağlı faaliyet göstermiş birlik. Uzunca şekliyle isminin açılımı, 3. Deniz Piyade Taburu
Çanakkale denince hemen akla gelen o yazı Dur Yolcu…
Dur Yolcunun komşusu, onun sahilinde konuşlu bir askeri birlik.
İşte bu birliğin 1930’lardan kalma fotoğrafı.. Çanakkale Deniz Harbinde görev almış bir top ve onun etrafında dönemin subayları. Her biri çoktan kavuşmuştur Yaradan’ a, hepsine Allah Rahmet Eyleye.
 Siyah beyaz fotoğrafların çoktur hikayesi. Misal; Çanakkale’ den İzmir’ e, olmadı Çanakkale’ den İstanbul’ a denizden yolculuk.. Yıl 1950. Hey gidi hey halen hayatta koltuk iskelesi o iskeleye yanaşmakta olan geminin ismi ise GEMLİK
Her ne kadar Gemlik denince akla zeytin gelmiş olsa da, Çanakkale’lilerin dilinde Gemlik Deniz Sefasının adıydı.
Siyah beyaz değildi o tarihte yıllar çok renkliydi. Ancak o renkliliği günümüze taşıyacak renkli fotoğraflar yoktu.
Bakalım şimdi siyah beyaz fotoğraflara, renklensin günün, anılarla dolu hayatlar, rıhtımda.
Rıhtımda onlarca kişi iskeleye yanaşmakta olan ise Gemlik,  kim bilir kimi hangi sevdiğine kavuşturuyor, şu Gemlik…
Gelelim siyah beyaz fotoğraflara… iyi ki kalmışsınız geçmişten, yoksa nereden tahmin edecektik düşleyecekti ve özlemle anacaktık biz eskiyi…
Haydin Hoşça kalın… Siyah beyaz deyip bir kenara atmayın… Bakın bakın anımsayın geçmişi, köklerimizi de rahmetle anmayı ihmal etmeyin…