2,6 MİLYON KADINA, MESLEKİ VE KİŞİSEL GELİŞİM KATKISI...
Kadın, her daim saygı gösterip, hep destek olmamız, korumamız ve kollamamız gereken... Her ne kadar günümüz Türkiye'sinde, cinayetlere kurban gidenler olsa da kadınımız, şükürler olsun ki Çanakkale' nin kültüründe, hep kadına saygı ve sevgi var.
Çanakkale'nin eşsiz kültürel değerleri, sanki coğrafyamızın tüm doğnralarının genlerine de kodlanmış.. Bu, bence büyük ayrıcalık.
Kadın önemli, kadın saygı duyulup, hep koruran ve kollanan olmalı aslında..
Sosyal Devlet anlayışı ile, Türk kadını için alkışlanması gereken projlere imza atılıyor, atılmalı da.. Dahası da gelmeli.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın detaylarının paylaşıtğ ıbir projesinden haberdar oldum dün.. Aktarmayı da kendime görev bildim bu gün.
Bakan Derya Yanık, projeye ilişkin bilgi paylaşır iken kamuouyu ile; “255 Aile Destek Merkezimiz ile 2,6 milyon kadınımızın mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunduk” diyordu.
Rakam hayli çarpıcı.. Tamı tamına, 2 milyon, 600 bin kadına ulaşılmış.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık' ın, terörle mücadele edilen bölgelerdeki kadınlara 'Aile Destek Merkezleri' (ADEM) ile destek verdiklerini dile getiridği açıklaması, dün basın kuruluşlarının e-posta adreslerine ulaştı.
Kaleme alınan bilgi notunda; “255 aktif Aile Destek Merkezimiz ile bugüne kadar 2,6 milyon kadınımızın mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunduk” şeklindeki ifadeleri ile, Bakan Yanık' ın dediği yer buluyordu en başta.
Sayın Bakan, ADEM’ler hakkında açıklamada bulunuyordu yani.. Szöleri net olduğ ukadar, rakamlar ile geliyor ve ulaşılan kadın sayısı bu anlamda hayli dikkat çekiyordu da diyebilirim kendimce.
Peki ya, Bakan Derya Yanık daha neler demişti projeye ilişkin sözlerinde. Aktarayım hemen.
Merkezlerde kadınlara yönelik psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel yönden gelişimlerine katkıda bulunan kurs ve eğitimler verildiğini dile getiriyordu mesela..
Bazı durumlarda, kadın olmak zor elbet.. Hele ki, bir aralar terör örgütlerinin eylemleri ile etkili olduğu bölglerin kadını olmak..
Evlatları dağa kaçarılıp, terör örgütlerine hizmet etsinler diye çocuklarındran koparılan analar..
Haberlerde izliyoruz hep.. Evlatları, sağ salim eve dönsün sbekleyişindeki analar...
Kadınımıza yaşamda tutunsun, tek başına kalsa dahi, hayatına devam edebilsin amacı taşıyan projeler hep var hep olmalı, bu anlamda bakanlığı da taktir etmek geeek.
Neyse, ben açıklamaya döneyim.. Kendimce düşüncelerimi bir kenara bırakıp, sayın Bakanın dediklerine döneyim.
Bakan Yanık, Aile Destek Merkezlerini terörden etkilenen bölgeler başta olmak üzere dezavantajlı grupların ve mevsimlik tarım işçilerinin yoğun yaşadığı yerlerde açmaya özen gösterdiklerini ifade ettiği o açıklamaya
En fazlasından söz ediyordu bir satırda.. "En fazla kurs el sanatları, kuaförlük ve giyimde" der iken sayın bakan.
Ve ardından; ADEM’lerde kadınlara yönelik verilen eğitimlere ilişkin detayları paylaşıyordu Bakan Derya Yanık.
Diyordu ki; “Merkezlerimizde en fazla el sanatları, kuaförlük ve giyim kursları rağbet görüyor. Bunlara ek olarak Halk Eğitim Merkezlerinden gelen usta öğreticiler tarafından terzilik, aşçılık, bilgisayar, okuma-yazma, halı dokumacılığı, yabancı dil, yağlı boya, satranç kurslarının yanı sıra müzikal, kültürel, sosyal ve sportif kurslarımız da bulunuyor”
Kadın kursta, ya evdeki çocuk.. Bu konu da düşünülmüş elbette.
Çünkü, Merkezlerde kreş imkânı da bulunuyormuş..
Bakanlık olarak milli ve manevi değerlerin güçlendirilmesine önem verdiklerini belirtir iken Bakan Yanık, şöyle diyordu özetle;
“Aile odaklı hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu doğrultuda ADEM’lerimizde kadınlarımızın mesleki ve kişisel gelişimlerinin yanı sıra aile içi iletişim, temel afet bilinci, sağlıklı beslenme ve çocuk haklarına ilişkin eğitimlerimiz de bulunuyor.
Ayrıca daha fazla kadınımızın bu eğitimlerden faydalanması için merkezlerimizde kreş imkânı da sağlıyoruz”
ADEM’lerin toplumsal entegrasyonun sağlanmasında önemli rol oynadığını vurguluyordu sayın Bakan ve şöyle diyordu net bir ifade ile;
“Güvenlik güçlerimiz terörle mücadeleyi içeride ve dışarıda etkin bir şekilde sürdürürken biz de Bakanlık olarak bölgedeki kadınlarımıza sahip çıkıyoruz. Tüm Türkiye’de bulunan 255 aktif Aile Destek Merkezimiz ile de bugüne kadar 2,6 milyon kadınımızın mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunduk”